Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τι σημαίνει νίκη ή ήττα για το ΠΑΣΟΚ; – Πότε πάμε σε εκλογές;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

«Για εμάς, βεβαίως, θα είναι θετική η ψήφος αν στην πρώτη Κυριακή, ιδιαίτερα στις Περιφερειακές εκλογές, όπως συνηθίζεται να αξιολογείται από τους αναλυτές – παλαιότερα στις νομαρχιακές εκλογές – και στους μεγάλους δήμους,

φανεί ότι η δική μας παράταξη, με τα στελέχη τα οποία εμείς στηρίζουμε, γιατί δεν είναι όλα στελέχη στενά κομματικά, αντιθέτως είναι ικανά στελέχη της αυτοδιοίκησης, ή ικανά στελέχη για την αυτοδιοίκηση, ότι θα έχουμε μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο».

Τάδε έφη Γιώργος Παπανδρέου στην διακαναλική συνέντευξη που παρεχώρησε πριν από μια εβδομάδα θέτοντας τον… πήχυ της νίκης/ήττας για το κυβερνών κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.

Το ίδιο δίλημμα για την 7η Νοεμβρίου έθεσε και σήμερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στην περιφερειακή σύσκεψη Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως “ολοι μας ψηφίζουμε και αποφασίζουμε για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει τη μεγάλη προσπάθεια, που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της, ή αν θα αφήσουμε την προσπάθεια στη μέση. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες που κάναμε να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ”.

Τι σημαίνει όμως «καθαρή νίκη»; Σύμφωνα με αναλύσεις κορυφαίων στελεχών και εκλογολόγων που επιχειρούν εδώ και μια εβδομάδα να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του Πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες:
καθαρή νίκη νοείται μια διαφορά με τη ΝΔ της τάξης του 4-5% και άνω (στις εθνικές εκλογές του 2009 η διαφορά 11 μονάδες περίπου) έντονος προβληματισμός ή σκεπτικισμός για το τι μέλει γενέσθαι θα υπάρξει στην περίπτωση «μικρής νίκης» δηλαδή διαφορά 2-3 μονάδων.

Ολοταχώς για εκλογές θα προχωρήσει ο κ. Παπανδρέου εάν η διαφορά είναι από 2 μονάδες και κάτω, όποτε κατά το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αμφισβητείται ανοιχτά η κυβέρνηση και η πολιτική της

Τα πράγματα μπλέκονται περισσότερο εάν ληφθεί υπόψη και η παράμετρος των «μεγάλων δήμων» που έθεσε ο πρωθυπουργός, το πόσους και ποιους μεγάλους δήμους, δηλαδή πρωτεύουσες νομών ή «παραδοσιακά κάστρα», θα κερδίσουν οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το κυβερνών κόμμα.

Με άλλα λόγια, όπως γίνεται πάντα με τις εκλογικές αναμετρήσεις της αυτοδιοίκησης, οι ερμηνείες θα είναι πολλές καθώς η ψήφος των πολιτών εμπεριέχει…«μήνυμα» ή «διαμαρτυρία», χωρίς αυτό να σημαίνει εγκαταλείπει μόνιμα την πολιτική τους στέγη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι ο πρώτος γύρος στις περιφερειακές εκλογές θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις, οπότε θα καταμετρηθεί αξιόπιστα η δύναμη των κομμάτων, αφού όλα τα κόμματα έχουν επίσημο υποψήφιο σε κάθε περιφέρεια. (Αλήθεια οι ψήφοι του Πέτρου Τατούλη στην περιφέρεια Πελοποννήσου σε ποιον θα πιστωθούν;)

Τι λένε οι προβλέψεις: Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι θα κερδίσουν σίγουρα την Κρήτη, τη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ενώ αισιοδοξούν για Πελοπόννησο, Ήπειρο και Αττική.

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση σκληραίνει το δίλημμα ενόψει εκλογών

“Δεν μπλοφάρω” λέει ο Παπανδρέου – Τι θα βγάλει η κάλπη των βουλευτικών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε