Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη – Φήμες για έκτακτο συμβούλιο στις 8/11 – Τελειώνουν τα λεφτά στην Αθήνα, τρέχουν οι Ευρωπαίοι

Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα την Τετάρτη – Φήμες για έκτακτο συμβούλιο στις 8/11 – Τελειώνουν τα λεφτά στην Αθήνα, τρέχουν οι Ευρωπαίοι

– Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανακοινώθηκε από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
– 20 με 30 δισ. το κόστος της επιμήκυνσης
– «Επείγει η αποδέσμευση μέρους της δόσης για να μην κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμών»
– Η Γερμανία ψάχνει τρόπο να «φορτώσει» μεγάλο βάρος του κόστους στην Ελλάδα

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα και το ενδεχόμενο να δοθεί διετής παράταση θα πράγματοποιήσουν την προσεχή Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. “Επιβεβαιώνεται” ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή δεν αναμένεται ότι θα υπάρχει το έδαφος για να ληφθούν αποφάσεις, σύμφωνα με αρκετές ευρωπαϊκές πηγές, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα.
“Θα πρέπει τότε να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα”, επιβεβαίωσε μια από τις πηγές αυτές.

Στόχος των συμμετεχόντων στην συνεδρίαση του Euro Working Group τη Δευτέρα, είναι να δουν αν υπάρχουν οι συνθήκες για την καταβολή άμεσα της βοήθειας στην Ελλάδα και να σκεφτούν τα μέσα για να χορηγηθεί στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή.

“Η συζήτηση επικεντρώνεται στην παράταση της διορίας, αλλά το πρώτο στάδιο είναι η επιβεβαίωση από την τρόικα ότι η δόση της βοήθειας μπορεί να καταβληθεί”, υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

«Προς το παρόν δεν έχουν προγραμματιστεί άλλες συνεδριάσεις», είπε επίσης ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει και έκτακτο Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου, όπως φημολογείται τις τελευταίες ώρες.
Το ναυάγιο της Πέμπτης στο Euro Working Group οδηγεί σε έκτακτο Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου, τέσσερις μέρες πριν από την προγραμματισμένη Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης δηλαδή, είχε αποκαλύψει νωρίτερα ευρωπαϊκή πηγή.

Το σενάριο να κηρύξει η Αθήνα (επίσημα) στάση πληρωμών είναι εφιαλτικό, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για την ευρωζώνη. Κάπως έτσι μεταφράζεται η… αγωνία των Ευρωπαίων να εκταμιευτεί άμεσα η δόση ή ένα μεγάλο μέρος για την Ελλάδα.

Η ευρωζώνη σκέφτεται τα μέσα για τη χορήγηση μιας διετούς παράτασης στην Ελλάδα, προκειμένου να φέρει εις πέρας τη δημοσιονομική της προσαρμογή, η οποία θα είχε ένα κόστος μεταξύ 20 και 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Πόσο θα κοστίσει η χρηματοδότηση της διετούς παράτασης του ελληνικού προγράμματος; Κάπου ανάμεσα στα 20 και τα 30 δισ. ευρώ. «Αυτό που επείγει είναι η αποδέσμευση της δόσης της βοήθειας, τουλάχιστον ενός μέρους, για να αποφευχθεί μια στάση πληρωμών στην Ελλάδα» σημείωσε η ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. Που σημαίνει ότι σύντομα η Αθήνα θα βάλει στα ταμεία της τα 31,5 δισ. ευρώ ή ένα μέρος αυτών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, Χανς Μίχελμπαχ, η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να παρατείνει τη βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά ψάχνει τρόπο να πληρώσει και η Αθήνα! (Διαβάστε περισσότερα εδώ).

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πήγες, «ένα νέο κόστος σημαίνει και νέα πολιτικά προβλήματα». Σε αυτή την άποψη συνηγορεί και η δήλωση του εκπροσώπου των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) για δημοσιονομικά θέματα, Όττο Φρίκε, σύμφωνα με τον οποίο στη γερμανική Βουλή δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

«Οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα προταθεί θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. Και στο κοινοβούλιο δεν διακρίνω καμία πλειοψηφία υπέρ ενός τρίτου πακέτου. Μικρές αλλαγές των χρονοδιαγραμμάτων μπορούμε να τις δούμε, αλλά για ένα τρίτο πακέτο, όπως φημολογείται, δεν διακρίνω πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο, άρα αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει», είπε ο Φρίκε.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, περίπου 25 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν σοβαρές ενστάσεις ενώ τουλάχιστον 10 από αυτούς θα ψήφιζαν «όχι» σε ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλειδώνει η παράταση για την Ελλάδα – Υπολογίζουν κόστος 20-30 δισ. ευρώ

«Η Γερμανία θέλει να φορτώσει μεγάλο βάρος της επιμήκυνσης στην Ελλάδα»

Σαμαράς εναντίον Χρ.Αυγής: Ο πατριωτισμός δεν είναι σημαία ευκαιρίας και μίσος προς τους άλλους

ΔΗΜΑΡ: δεν θα πούμε “ναι” αν τα εργασιακά έρθουν σε ένα άρθρο

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: η λύση θα βρεθεί γιατί η Ευρώπη έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα

ΔΝΤ: Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ την Τρίτη

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε