Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τηλεοπτικές άδειες: Ψηφίστηκε η τροπολογία… απουσία 30 βουλευτών – “Μπαλάκι” η διαπλοκή μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

– Με 154 ψήφους πέρασε η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες – 102 “κατά” και 14 “παρών”
– Επιθετικός ο Αλέξης Τσίπρας: Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή είτε το θέλετε ή δεν το θέλετε – Ο λαός έδωσε την εξουσία στην κυβέρνηση για να συγκρουστεί με αυτό το κατεστημένο
– “Και πολλές είναι 4 άδειες, στην Ευρώπη είναι ηλίθιοι; Δεν θα γίνουμε ευρωπαϊκή Μπανανία”, είπε ο Πρωθυπουργός
– Κυριάκος Μητσοτάκης: Εσείς είστε η διαπλοκή! Κάνετε θεσμικό Grexit!
– “Θέλετε να κάνετε τον Παππά απόλυτο κυρίαρχο των ΜΜΕ”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ
– Φωνές από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ – Η Βούλτεψη πήρε… εκδίκηση από τον Παππά
– Παππάς: Βάλτε πλάτη για ξεπλύνουμε την ντροπή των τελευταίων 25 ετών
– Δείτε όλα όσα συνέβησαν στη Βουλή

Σύγκρουση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια για την τροπολογία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η τροπολογία ψηφίστηκε μετά από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ!

“Πέρασε” με 154 “ΝΑΙ”

Η επίμαχη τροπολογία που μεταφέρει από την ανεξάρτητη αρχή του ΕΣΡ στην Κυβέρνηση και τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, την αδειοδότηση των 4 τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας ψηφίσθηκε με 154- ψήφους «υπέρ», από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, έναντι 102 «κατά» που ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. 

«Παρών» ψήφισαν 14 βουλευτές από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.
Από την ψηφοφορία απείχαν συνολικά 30 βουλευτές, ανάμεσα τους και ο πρώην Πρωθυπουργού και βουλευτής της ΝΔ Κώστα Καραμανλή.

Οι τόνοι στην συζήτηση που διεξήχθη σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών “χτύπησαν κόκκινο” εξαρχής με διαδικαστικές αλλά και συνταγματικές ενστάσεις που κατέθεσαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο γενικεύοντας την κοινοβουλευτική σύρραξη. Μια συζήτηση που μετά τα μεσάνυχτα από τις τηλεοπτικές άδειες «πέρασε» στη νατοϊκή φύλαξη παρουσία στο Αιγαίο με την τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και την σύγκρουσή με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων…

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε πως ήθελε να σηκώσει το «βάρος» της τροπολογίας για την αδειοδότηση των καναλιών και ήταν… χείμαρρος από το βήμα της Βουλής, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

“Ο λαός έδωσε τρεις φορές τη στήριξή του στην κυβέρνηση με μια σαφή εντολή, “να συγκρουστούμε με το κατεστημένο και να καθαρίσουμε τη χώρα από τις εστίες παραβατικότητας και ανομίας, των κρατικοδίαιτων και διαπλεκόμενων που πλούτισαν στην πλάτη των εργαζόμενων και των συνταξιούχων που δίνουν το αίμα τους για να βγούμε από την κρίση”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε, απευθυνόμενος σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ: “Τους υπόσχεστε πως θα μας εμποδίσετε. Ε, λοιπόν είστε βαθιά γελασμένοι. Δεν θα μας εμποδίσετε. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε“.

Για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να πει πως “και πολλές είναι οι 4! Δεν θα γίνουμε ευρωπαϊκή Μπανανία”. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως «η έκβαση αυτή της συζήτησης θα δώσει την εξαιρετική ευκαιρία στους πολίτες για μια ακόμα φορά να βγάλουν τα συμπεράσματα τους» και καταλόγισε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης «στην διαπλοκή του οικονομικού και του πολιτικού συμφερόντων που επικράτησε τόσα χρόνια και αλληλοτροφοδοτήθηκε μέσα από υπόγειες διαδρομές».

Ο κ. Τσίπρας, μάλιστα, εγκάλεσε τη ΝΔ για τη μη συναίνεσή της στην συγκρότηση του ΕΣΡ λέγοντας ότι «τους πουλάτε εκδούλευση, διαβεβαιώνοντάς τους καναλάρχες ακόμα και τώρα ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος και να ξεκινήσει η διαδικασία». Μάλιστα αντέστρεψε τις αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας που του καταλόγισε η αντιπολίτευσης λέγοντας πως σε «συνταγματική εκτροπή είναι ότι δεν συναινείτε στην εκλογή του ΕΣΡ καθώς η επιταγή του συνταγματικού νομοθέτη προς τις πολιτικές δυνάμεις είναι να υπάρχει ΕΣΡ…» και κλείνοντας είπε «κάποιοι σήμερα παίζουν τα ρέστα τους ευελπιστώντας ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία αδειοδότησης… αλλά κάνουν και πάλι λάθος… εμείς δεν ήρθαμε για να συμμετέχουμε στο πάρτι της διαπλοκής… Η Ελλάδα θα παραμείνει ευρωπαϊκή χώρα για τους πολλούς και όχι ευρωπαϊκή μπανανία για τους λίγους … Τα ψέματα τελείωσαν, ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες τους».

“Σκληρό ροκ” από Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως έσπευσε και σήκωσε το… γάντι που είχε “ρίξει” ο πρωθυπουργός, ο οποίος κλείοντας την ομιλία του… απόρησε γιατί ακόμη δεν είχε καταθέσει η ΝΔ αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Με εμφανή διάθεση ειρωνίας μάλιστα τόνισε πως ακόμη κι αν δεν το καταθέσει η ΝΔ, θα το καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απάντησε: «Μην αγχώνεστε κ. Πρωθυπουργέ και το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας έρχεται…». Καταλόγισε στον Πρωθυπουργό και στην Κυβέρνησή του ότι «το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσετε το δικό σας σύστημα διαπλοκής. Εσείς ήσαστε η διαπλοκή. Είστε το πιο παλιό από το παλαιό… Αυτό που σήμερα βιώνουμε, είναι ένας κρίκος του ιδιότυπου αυταρχικού καθεστώτος που έχετε στην νοοτροπίας σας….».

Ακόμη χαρακτήρισε την τροπολογία ως επικίνδυνες «ασκήσεις αποπροσανατολισμού» που διανθίζεται με «διχασμό των πολιτών» για να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των επαγγελματιών αλλά « πλέον όλη η παραγωγική και δημιουργική Ελλάδα είναι απέναντί σας…» σημειώνοντάς του «σήμερα ακόμα μπορείτε να μπορείτε να μετακινείστε με άνεση μεταξύ Μαξίμου και Βουλής αλλά δεν μπορείτε ποια να κινηθείτε μέσα στην κοινωνία…» και τον κάλεσε από καρδιάς « να σταματήσει να βλέπει παντού εχθρούς και τους πολίτες να τους αντιμετωπίζεται ως εχθρούς…».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με την επίμαχη τροπολογία αφού ξεκαθάρισε πως η στάση της ΝΔ είναι απολύτως ξεκάθαρη ότι «εμείς δεν λέμε όχι στην αδειοδότηση αλλά αυτή να γίνει με κανόνες καθαρούς και διαφάνεια. Μέσα από την συνταγματική της κοίτη που είναι το ΕΣΡ» αλλά εσείς , είπε «δεν το πάτε εκεί. Αντίθετα, με τη σημερινή τροπολογία θέλετε να καταστίσετε τον υπουργό σας, τον κ. Παππά ως αυτόν που θα έχει τον πλήρη έλεγχο…».

“Πυρά” σε ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων

Αλέξης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ ήταν δέκτες… πυρών, τόσο από τον Σταύρο Θεοδωράκη, όσο και από τον Βασίλη Λεβέντη. “Φτιάχνετε ένα καθεστώς δικής σας διαπλοκής. Το δίλημμα που σήμερα θέτετε, είναι διαπλοκή παλαιού τύπου ή διαπλοκή ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”, είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκτίμησε πως “δεν θα κλείσετε τα κανάλια. Η ΕΡΤ θα κλείσει. Αυτήν την πρόβλεψη κάνω: δεν θα προλάβετε να κλείσετε τα κανάλια, αλλά η ΕΡΤ θα ξανακλείσει”.

Η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την πεποίθησή της ότι “η διάταξη θα σταματήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι πρόκειται για “επικοινωνιακό αντιπερισπασμό της κυβέρνησης”

Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας των ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Σφοδρή αντιπαράθεση επικράτησε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, με αιχμή τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, που κατέθεσαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας να αποσυρθεί, ως κατάφωρα αντισυνταγματική, η τροπολογία του υπουργού Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν κυρίως τα επιχειρήματά τους στις υπερ – αρμοδιότητες που θα απολαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας και στην αποψίλωση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ, το οποίο, όπως υποστήριξαν, απεκδύεται με την ρύθμιση αυτή του ίδιου του του ρόλου, ως το μόνο αρμόδιο – σύμφωνα με το Σύνταγμα – να καθορίσει τον αριθμό των αδειών, την διαδικασία και τα κριτήρια διεξαγωγής του διαγωνισμού, εκτιμώντας πως η ρύθμιση θα καταπέσει στο ΣτΕ αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Ο Νίκος Δένδιας, απηύθυνε προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην καταστήσει τη χώρα «μαύρο πρόβατο», όμορο και συγγενή άλλων κρατών- μελών της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, που τελούν υπό διερεύνηση για παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε πως η τροπολογία αντιβαίνει στην νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως παρά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, επισημαίνοντας πως «δεν πάμε πουθενά. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς και υπόσχεστε στους νέους αλλά στην ουσία τους εκβιάζετε και αυτούς. Έχετε απλώσει πολύ τραχανά και δεν θα αντέξετε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτό: Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε