Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Τηλεοπτικές άδειες: Πώς θα πρέπει να πληρώσουν οι νέοι καναλάρχες – Η ανατροπή στα πρόσωπα σε περίπτωση εμπλοκής

Τηλεοπτικές άδειες: Πώς θα πρέπει να πληρώσουν οι νέοι καναλάρχες – Η ανατροπή στα πρόσωπα σε περίπτωση εμπλοκής

– Εντός των επόμενων 15 ημερών οι νέοι καναλάρχες θα πρέπει να καταθέσουν την πρώτη δόση των χρημάτων που πρόσφεραν
– Ο νόμος ορίζει πως οι νέοι καναλάρχες θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό προς το Δημόσιο σε τρεις ισόποσες δόσεις
– Ανώτατο χρονικό επιτρεπτό όριο για να κατατεθεί και η τρίτη δόση είναι εντός δύο ετών από την ημέρας ανακήρυξης
– Σε 20 ημέρες θα γίνει ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες όσων πλειοδότησαν και τότε μόνο είναι οριστική η αδειοδότηση
– Πόσο κόστισε η κάθε άδεια, ποιοι αναμετρήθηκαν για αυτή και ποια τακτική ακολούθησε η κάθε πλευρά

Αλλάζουν τα πάντα πριν το τέλος του 2016 στο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς πλέον υπάρχουν μόνο 4 επιχειρηματίες που έχουν νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία που ξεπέρασε κάθε χρονικό όριο, αλλά και κάθε φαντασία όσον αφορά στο αντίτιμο που θα εισπράξει το κρατος.

Τις 4 τηλεοπτικές άδειες εξασφάλισαν ο ΑΝΤ1, ο ΣΚΑΙ και ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης και Χρήστος Καλογρίτσας. Συγκεκριμένα, την πρώτη τηλεοπτική άδεια έλαβε η εταιρεία ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ, τη δεύτερη ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ, την τρίτη ο ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ και την τέταρτη η εταιρεία  ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτοί οι 4 επιχειρηματίες θα πρέπει σύμφωνα με τη νομοθεσία να καταβάλλουν εντός των επόμενων 15 ημερών την πρώτη δόση του ποσού που προσέφεραν, καθώς το συνολικό ποσό θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, με ισάριθμες τραπεζικές επιταγές που εκδίδονται σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου.

Η πρώτη δόση θα πρέπει να είναι εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξη κάθε δικαιούχου. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να καταβληθεί εντός ενός έτους από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας και η τρίτη και τελευταία δόση εντός των επόμενων δύο ετών από την ημερομηνία χορήγησης της τηλεοπτικής άδειας.

Και στην περίπτωση που κάποιος από τους 4 νικητές δεν καταβάλλει το χρηματικό ποσό, ο νόμος ξεκαθαρίζει το τοπίο, που σημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και μία ανατροπή στη διαδικασία του διαγωνισμο΄θυ.

Σε περίπτωση που ένας από τους 4 επιχειρηματίες δεν καταβάλλει την πρώτη δόση εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, τότε εκπίπτει της θέσης του και την τηλεοπτική άδεια παίρνει ο επόμενος πλειοδότης. Το ίδιο ακριβώς προβλέπει ο νόμος εάν κάποιος από τους 4 δεν καταβάλλει τις άλλες δύο δόσεις ή έστω η καταβολή γίνεται εκπρόθεσμα.

Αυτό αυτομάτως θα σημάνει πως ο επιχειρηματίας που δεν κατέβαλε τη δόση ή καθυστέρησε να καταβάλλει τη δόση, χάνει την τηλεοπτική άδεια και την παίρνει ο επόμενος πλειοδότης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα ο επόμενος πλειοδότης είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε προσφέρει το ποσό των 61,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσοι υπόλοιποι επιχειρηματίες δεν έλαβαν τηλεοπτική άδεια διατηρούν το δικαίωμα του επιλαχόντα σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν καρποφορήσει η χορήγηση τηλεοπτικής άδειας σε έναν από τους 4 νικητές του διαγωνισμού.

Πέρα από την καταβολή των δόσεων, οι επιχειρηματίες που κέρδισαν στο διαγωνισμό έχουν άλλον έναν σκόπελο να ξεπεράσουν και για αυτό οι άδειες που έλαβαν χαρακτηρίζονται προσωρινές. Εντός 20 ημερών θα γίνει εκ νέου έλεγχος των Πόθεν Έσχες των εταιρειών και τότε εάν δεν υπάρξει εμπλοκή θα κατοχυρωθούν οι τηλεοπτικές άδειες οριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε