Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τηλεοπτικές άδειες: Τις πήραν Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Μαρινάκης και Κυριακού

Τηλεοπτικές άδειες: Τις πήραν Αλαφούζος, Καλογρίτσας, Μαρινάκης και Κυριακού

– Πως δόθηκαν οι άδειες – Πότε ξεκίνησε η δημοπράτησή τους και πότε ολοκληρώθηκε – Οι γύροι και τα χτυπήματα
– Στα 246 εκατομμύρια ευρώ το συνολικό τίμημα για τις 4 άδειες
– 43,6 εκατομμύρια ευρώ έδωσε ο Γιάννης Αλαφούζος, 52,6 ο Γιάννης Καλογρίτσας, 73,9 έδωσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, 75,9 ο Θοδωρής Κυριακού
– Χωρίς άδεια μένουν STAR, ALPHA, Σαββίδης και η εταιρεία κυπριακών συμφερόντων
– Παππάς: Δεν περιμέναμε το τίμημα να φτάσει τόσο ψηλά
– Κιμπουρόπουλος: Ο ΣΚΑΙ πήρε την πρώτη άδεια και με το χαμηλότερο τίμημα από όλους
– Σαββίδης: Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά! Εκπλήρωσα την αποστολή μου
– Η πρωτοφανής διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες έφτασε σχεδόν τις 70 ώρες
– ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε μία πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα διαδικασία, ολοκληρώθηκε στις 2:50 τα ξημερώματα της Παρασκευής (02/08/2016) ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες των 4 καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, με τους υποψήφιους καναλάρχες να κονταροχτυπιούνται για σχεδόν 70 ώρες.

Εντυπωσιακό είναι ότι το τίμημα έφτασε συνολικά τα 246 εκατομμύρια ευρώ με τους 8 υποψηφίους να κονταροχτυπιούνται και με τον Γιάννη Αλαφούζο να θεωρείται αντικειμενικά ο πιο κερδισμένος από όλους αφού ήταν εκείνος που εξασφάλισε την πρώτη άδεια με το χαμηλότερο τίμημα που έφτασε τα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. 

Λεπτό προς λεπτό η διαδικασία! Πόσοι γύροι χρειάστηκαν

Πρώτη άδεια: Την κέρδισε ο ΣΚΑΙ μετά από 56 γύρους και με τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Τρίτη, 30 Αυγούστου, στις 8.50 το βράδυ.

Δεύτερη άδεια: Την κέρδισε ο Βλαδίμηρος Ιωάννης Καλογρίτσας μετά από 78 γύρους και με τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, 31 Αυγούστου, στις 3.25 το μεσημέρι (20 ώρες μετά).

Τρίτη άδεια: Την κέρδισε ο ΑΝΤ1 μετά από 99 γύρους και με το υψηλότερο τίμημα 75.900.000 ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου, στις 11.20 το πρωί (άλλες 20 ώρες).

Τέταρτη άδεια: Την κέρδισε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη μετά από 117 γύρους και τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ. Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, στις 2.35 τα ξημερώματα (άλλες 15 ώρες και ένα τέταρτο πριν βγούν οι υποψήφιοι).

Πιο αναλυτικά οι 4 εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, εκτός αδειών μένουν το Star, ο Alpha η εταιρεία Κυπριακών συμφερόντων και ο Ιβάν Σαββίδης. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο γ.γ. ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος.

Πρώτος βγήκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, χαμογελαστός και αρκέστηκε να πει ότι όλα πήγαν καλά.

Στην συνέχεια βγήκε ο εκπρόσωπος του ομίλου Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος ο οποίος μίλησε για χιτσκοκική διαδικασία. «Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου 10 ώρες» τόνισε ο κ. Κιμπουρόπουλος και αναφερόμενος στη διαδικασία της δημοπρασίας τόνισε: «Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες». «Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» επανέλαβε ο κ. Κιμπουρόπουλος από τον Σκάι.

Ακολούθησε ο Ιβάν Σαββίδης ο οποίος συνεχάρη του νικητές και ήταν αποκαλυπτικός σε όσα είπε. Δήλωσε χαρούμενος που οι 4 τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, και μάλιστα είπε : «Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους», ενώ όταν ρωτήθηκε αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, ο Ιβάν Σαββίδης απάντησε «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των μίντια». Είπε ακόμα ότι η διαδικασία θύμιζε λίγο φυλακή λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό». Για τα χρήματα που προσέφερε χωρίς όμως να κερδίσει είπε: «έφτασα μέχρι εκεί που έπρεπε». «Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Εκπλήρωσα την αποστολή μου».

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις αποχώρησαν ο Θοδωρής Κυριακού του ΑΝΤ1 και ο Γιάννης Καλογρίτσας.

Ο κ. Καλογρίτσας αποχωρεί από το κτίριο της γ.γ. ενημέρωσης

Ο Κάρολος Αλκαλάϊ από το Star είπε: «Θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθει πριν τον διαγωνισμό η δικαιοσύνη» και χαρακτήρισε την διαδικασία υπερβολική. «Το τίμημα ήταν υψηλό», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε. Η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι θίγονται προσφεύγουν στη δικαιοσύνη».

O εκπρόσωπος του Alpha, κ. Φουρλεμάδης δήλωσε: «Ο Alpha είχε από τους καλύτερους φακέλους την καλύτερη οικονομική θέση. Εδώ ήρθαμε και βιώσαμε πράγματα εξωφρενικά. Εφτασε 75 εκατομμύρια να δοθεί μια άδεια. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια. Ετσι δεν γίνονται κανάλια. Το ότι φτάνει μια άδεια στα 75 εκατομμύρια αυτό σημαίνει και κάθαρση; Είναι απάνθρωπο αυτό που βιώσαμε. Για εμάς ήταν όχι κοπιαστικό, όχι επίπονο αλλά ανώτερο από φυλακή ήταν αυτό. Η σκέψη είναι στους εργαζομένους».

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εξής 8 υποψήφιοι:

-ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
-ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR
-ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
-DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης
-ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
-ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης
-ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης

Γεροβασίλη: Για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου – και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας – μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον». Αυτό τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε δήλωση της μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κ. Γεροβασίλη αναφέρει ότι “η Κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας” και υπογραμμίζει ότι: “Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας”.

Αφού αποχώρησαν όλοι οι υποψήφιοι στο σημείο έφτασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Δεν περιμέναμε τέτοιο ποσό. Να ζητήσω την κατανόησή σας» είπε «για το περασμένο της ώρας. Η διαδικασία είναι απολύτως επιτυχημένη και δίνει την δυνατότητα στην τηλεόραση σε μια εποχή που η νομιμότητα είναι κρυστάλινη και η χώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι για όλους υπάρχουν κανόνες».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε