Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Time: Θα αντέξει ο… μήνας του μέλιτος Σαμαρά-Ευρωπαίων;

Time: Θα αντέξει ο… μήνας του μέλιτος Σαμαρά-Ευρωπαίων;

«Ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας» και «νέα αγάπη των ευρωπαίων» χαρακτηρίζει τον Έλληνα πρωθυπουργό το περιοδικό Time σε εκτενές άρθρο του για τις πρόσφατες συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ.

«Πως θα πάει Σαμαράς; Μέχρι στιγμής, η ευρωζώνη συμπαθεί τον νέο ηγέτη της Ελλάδας» είναι ο τίτλος του άρθρου, ενώ ο υπότιτλος λέει: «μέχρι στιγμής στη Μέρκελ και τους Γερμανούς αρέσει ό,τι ακούν από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αλλά, θα διαρκέσει ο μήνας του μέλιτος;».

«Δυο μήνες μετά τη νίκη του κόμματός του στις επαναληπτικές εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρέπει να γοητεύσει ακόμη ένα δύσκολο κοινό: τους ηγέτες της ευρωζώνης», ξεκινά το κείμενο.

«Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια καλή αρχή», συνεχίζει και κάνει αναφορά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, από τους οποίους ο Αντώνης Σαμαράς άκουσε καλά λόγια και επιθυμίες παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Αλλά η καινούργια αγάπη των ευρωπαίων για την Ελλάδα λίγο έχει να κάνει με τον ίδιο τον Σαμαρά», γράφει. Οι ηγέτες της ευρωζώνης βλέπουν τον Έλληνα πρωθυπουργό «σαν τον ηγέτη της τελευταίας ευκαιρίας της Ελλάδας» λέει στο περιοδικό ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, από τους κορυφαίους αναλυτές του European Policy Centre στις Βρυξέλλες.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαπραγματευτούν με τον Σαμαρά, απ’ ότι με τον Τσίπρα» συνεχίζει ο κ. Εμμανουηλίδης, συμπληρώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνταν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερη κωλυσιεργία. «Υπάρχει όμως ο φόβος ότι αν δεν τα καταφέρει ο Σαμαράς δεν θα τα καταφέρει και η Ελλάδα», προσθέτει.

Ο Σαμαράς πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο κατηγορούσε τον πρώην συγκάτοικό του στο κολέγιο Άμχερστ, να περάσει μέτρα λιτότητας, γράφει το Time και συμπληρώνει για να αποφύγει ακόμη σκληρότερη λιτότητα, ο Σαμαράς ελπίζει να δοθεί στην Ελλάδα παράταση δυο ετών, έως το 2016.

Είναι διάχυτη η ανησυχία, ότι αν οι Ευρωπαίοι συνεχίσουν να παίζουν σκληρό παιχνίδι και να ζητούν περισσότερη λιτότητα, θα υπάρξει και νέο κύμα κοινωνικής αναταραχής σε μια ήδη πολωμένη κοινωνία, σημειώνει η αρθρογράφος.

Και σίγουρα η κυβέρνηση Σαμαρά και οι Ευρωπαίοι το ξέρουν αυτό και κανείς δεν θέλει να είναι αυτός που θα τραβήξει την πρίζα για την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γούρι του Σαμαρά είναι… μπλε

Συνάντηση Παπούλια-Σαμαρά την Τρίτη

Ολάντ σε Στουρνάρα:Πήγες φέτος στη Σύρο;

Κεδίκογλου προς αντάρτες: «Δε θα επιτραπούν προσωπικές στρατηγικές»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε