Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Tην Παρασκευή ανακοινώνεται νέα πολιτική κίνηση

Tην Παρασκευή ανακοινώνεται νέα πολιτική κίνηση

Το όνομας αυτής “Κίνηση πολιτών για μια δημιουργική Ελλάδα”. Ποιοι συμμετέχουν και από ποιους πολιτικούς χώρους. Τι αποκαλύπτει στο Νewsit o Ηλίας Μόσιαλος, ένας εκ των ιδρυτών του νέου πολιτικού σχηματισμού.

Νέα πολιτική κίνηση ανακοινώνεται την προσεχή Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012 και πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν τόσο τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν όσο και τον άξονα των θέσων που θα πρεσβεύει το νέο εγχείρημα. Λίφτινγκ και αναπαλαιώση σε πρόσωπα πάντως μας λένε πως δε θα δούμε, για να δούμε…

Ενας εκ των ιδρυτών του νέου κινηματος,  ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στο Νewsit εξηγει ότι “η κίνηση πολιτών για μια δημιουργική Ελλάδα είναι μια ένωση πολιτών που στοχεύει στην κατάθεση και πρόωθηση ιδεών και προτάσεων για το μέλλον της χώρας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη σύνθεση των προοδευτικών κινήσεων και ιδεών. Η κίνηση μας είναι ένας χώρος συνεύρεσης και επεξεργασίας πολιτικών προτάσεων που μπορούν να γίνουν πράξη. Εδώ συναντιούνται οι σκέψεις ανθρώπων που άσχετα από την αφετηρία τους και το πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας, προτασσουν το συμφέρον της κοινωνίας και την κοινωνικής δικαιοσύνης, στοχεύουν στην υποστήριξη μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας και εναντιόνται στις ομάδες πίεσης, στις συντεχνίες και στον εφήμερο πλουτισμό.

Θεωρούμε ότι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές ή περίπου κοινές απόψεις για την εξέλιξη της χώρας, όπως και αν τις ονομάσουμε, αλλαγή, μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό, σοσιαλδημοκρατία, φιλελευθερισμό, προοδευτικότητα ή ρεαλισμό, πρέπει να αποκτήσουμε μια κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας και δοκιμασίας των ιδεών. Είμαστε σε ρήξη με τις αρνητκές μεθόδους του παρελθόντος. Δε μηδενίζουμε τα πάντα, ούτε θεωρούμε ότι η πρόοδος θα προκύψει εξαρχής από παρθενογένεση, όμως η ρήξη με το παρελθόν πρέπει να ειναι αμετάκλητη.
Η κίνηση πολιτών κινείται σε μια μεταρρυθμιστική εκσυγχρονιστική κατεύθυνση και σκοπεύει στη επεξεργασία και προβολή ρεαλιστικών πρακτικών και εφαρμόσιμων θέσεων.

Στο ερώτημα έαν υπάρχει χώρος για νέα πολιτική κίνηση μετά και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ο κύριος Μόσιαλος απαντά “καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε οτι η κίνηση πολιτών δεν πρέπει να εκληφθεί ως δημιουργία νέου κόμματος. Επιδιώκουμε τη σύνθεση και την ανασύνθεση των εκσυγχρονιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Να επισημάνω ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ μαζί συγκέντρωσαν ποσοστά της τάξης του 18% πολύ μικρότερα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ που ανέρχονται στο 27% και ότι μαζί εκφράζουν το 8% εως 9% των ψηφοφόρων που είναι κάτω των 55 ετών. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργικών πολιτών δεν ψήφισε αυτά τα κόμματα στις τελευταίες εκλογές. Επομένως είναι απαραίτητη η ευρύτερη ανασύνθεση του χώρου που πρέπει να περιλαμβάνει και ευρύτερες δυνάμεις πέραν του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Στο ερώτημα ποιοι μετέχουν στη νέα πολιτική κίνηση καθώς είναι λαϊκή απαίτηση να μη γίνει λίφτινγκ στα πρόσωπα ο κύριος Μόσιαλος απάντησε “να ξεκαθαρίσω πως η νέα κίνηση δεν είναι προσωπική αλλά πολλών νέων ανθρώπων που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν δραστηριοποιηθεί ποτέ σε κόμματα. Επομένως είναι κάτι το εντελώς καινούργιο αυτό το οποίο δημιουργείται με άτομα που ενώ είναι πολιτικοποιημένα δε συμμετέχουν σε πολιτικές και κομματικές διαδικασίες. Και εγώ προσωπικά είμαι πλέον εκτός πολιτικών διεργασιών, δε μετείχα στις πρόσφατες εκλογές και έχω επιστρέψει στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα. Δε θα υπάρχουν πολιτικοί στη νέα κίνηση για να μη δοθεί και λάθος εντύπωση οτι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κάτι που είναι αναπαλαίωση του παλιού κομματικού κατεστημένου και του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Η παρουσίαση της νέας πολιτικής κίνησης όπως αποκάλυψε στο Νewsit o κύριος Μόσιαλος θα γίνει “επίσημα τον Σεπτέμβριο. Την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε στη δημοσιοτητα τη διακήρυξη αρχών της κίνησης πολιτών και αυτήν την Παρασκευή το βράδυ, στις 6 Ιουλίου 2012, θα γίνει η πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Δε θα είναι μια επίσημη συνάντηση αλλά μια πρώτη επαφή γνωριμίας των νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στην κίνηση πολιτών για μια δημιουργική Ελλάδα”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ηλία Μόσιαλου στο Newsit:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στις 6 Ιουλίου ιδρύεται το αντίπαλον δεος του ΠΑΣΟΚ

Όχι σε απολύσεις, περικοπές, νέους φόρους – Οι «κόκκινες γραμμές» ενόψει τρόικας – Απειλές Άσμουσεν: Αδύνατη η ένταξή σας στη συμφωνία των Βρυξελλών

Νέα ανατροπή στον κυβερνητικό σχεδιασμό εξαιτίας της υγείας του Αντώνη Σαμαρά

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης για τις προγραμματικές

Ο πρωθυπουργός ξεπροβόδισε τους υπουργούς – ΦΩΤΟ

Τσίπρας: “Να εγκαταλείψουμε άμεσα το Μνημόνιο”

ΕΚΤ: Έλληνες, εφαρμόστε πρώτα το μνημόνιο

 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε