Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Την Παρασκευή η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική

Πάντως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις καθώς στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκλήρωσε το έργο της πριν από έξι μήνες γινόταν αναφορά σε ευθύνες με τις οποίες βαρύνονται συνολικά12 πολιτικά πρόσωπα.

Αύριο θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής, την πρόταση του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα για το σκάνδαλο της Siemenς που ξεκίνησε με την Εξεταστική Επιτροπή, διερευνώντας ενδεχόμενες ευθύνες τεσσάρων πρώην υπουργών, δύο από ΠΑΣΟΚ και δύο από ΝΔ.

Στο αίτημα των βουλευτών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και πρόταση για ενεργοποίηση του τριμελούς Γνωμοδοτικού Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφανθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σύσταση της Προανακριτικής, όπως προβλέπεται με την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση για ενεργοποίηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ανήκει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την έρευνα της μέχρι το Σεπτέμβριο, καθώς στις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά η νέα Σύνοδος της Βουλής και τυχόν ποινικά αδικήματα θα παραγραφούν αν δεν έχει αποφασιστεί η παραπομπή τυχόν εμπλεκομένων υπουργών, στο Ειδικό Δικαστήριο .

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνών κόμμα θα προτείνει τη παραπομπή πρώην υπουργών Τάσου Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλου από το ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Αλογοσκούφη και Χρήστου Μαρκογιαννάκη από τη ΝΔ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι για τον κ. Μαντέλη θα προτείνεται η ποινική δίωξη του για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος για την προεκλογική “χορηγία” των 200.000 μάρκων που βρέθηκαν σε λογαριασμό του, ενώ τα ίδια αδικήματα θα καταλογίζονται και για τον κ. Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων «PATRIOT».

Σε ότι αφορά τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Μαρκογιαννάκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν την παραπομπή τους για το αδίκημα της απιστίας, ως εποπτευόντων υπουργών ο πρώτος για τον ΟΤΕ και ο δεύτερος σχετικά με την παραλαβή του C4I.

Η ΝΔ δια του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη μίλησε για «πράσινο σκάνδαλο» και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε λόγο για «παρωδία κάθαρσης για τα μάτια του κόσμου».

«Το σκάνδαλο της Siemens πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς στεγανά ελέγχου, κομματικούς συμψηφισμούς και σκοπιμότητες», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς

 

Γ.Αλογοσκούφης: “Καμία βάση τα όσα λέγονται για μένα”
 
 «Τα όσα αναφέρονται για να δικαιολογήσουν την εμπλοκή του ονόματός μου δεν έχουν καμία βάση. Συνιστούν καθαρή πολιτική στοχοποίηση και δίωξη στα πλαίσια μιας άθλιας προσπάθειας κομματικού συμψηφισμού και αποπροσανατολισμού”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.
 
“Η νομοθεσία είναι σαφής. Ουδεμία πράξη ή παράλειψη μπορεί να μου καταλογιστεί σε σχέση με τον ΟΤΕ, ο οποίος ως ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, διέπεται από τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης, και δεν υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ουδεμία σχετική σύμβαση θα μπορούσα να έχω χειριστεί ή υπογράψει ή διαχειριστεί ή ελέγξει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου. Ουδέποτε υπέγραψα, εκτέλεσα, διαχειρίστηκα ή έλαβα γνώση συμβάσεων του ΟΤΕ, με τη Siemens, καθώς δεν είχα καμία σχετική αρμοδιότητα. Αυτά ισχύουν τόσο για εμένα, όσο και για όλους τους Υπουργούς Οικονομικών μέχρι και σήμερα.», καταλήγει η ανακοίνωση του.
 
 Χ.Μαρκογιαννάκης: “Ντρέπομαι που για τα 30 χρόνια στην πολιτική”
 
« Ντρέπομαι και λυπάμαι που αφιέρωσα 30 ολόκληρα χρόνια σε αυτό που λέγεται πολιτική … Η αθλιότητα που θα προκύψει σύντομα γύρω από αυτή την ιστορία θα είναι τέτοιου μεγέθους που θα ντρέπονται για πολύ καιρό αυτοί οι οποίοι απεργάζονται αυτή την ιστορία», τόνισε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης στο ραδιοσταθμό Real fm, αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα τον προτείνουν για παραπομπή στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση της Ζίμενς.
 
«Από ό,τι πιθανολογώ, θα μου βάλουν κάποια πράγματα για τα οποία κατηγορούνται και άλλοι συνάδελφοι μου της ΝΔ. Αυτοί βγαίνουν απ΄έξω τώρα και παραμένω μόνο εγώ. Αλλά, άλλο είναι το θέμα… Το πόρισμα κατατέθηκε Ιανουάριο- γιατί έπρεπε να φτάσει Ιούλιος για να πάρουν αυτή την απόφαση; Γιατί θέλουν να με πάνε εν υποδικία σε εκλογές» είπε.
 
Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για συμψηφισμό ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και μίλησε με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για την επιτροπή: «Θα δείτε ότι αυτή η επιτροπή ήταν επιτροπή συγκάλυψης κλεφτών, απατεώνων, αθλιοτήτων και στοχοποίησης των αθώων… Αυτή η επιτροπή ήταν μια επιτροπή ντροπής και από τώρα θα ακούσετε πολύ σκληρές εκφράσεις, μιλώ για πολιτική ατιμία, μιλώ για αθλιότητα, μιλώ για πολιτική αλητεία»
 

ΔΗΛΩΣΗ Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑ SIEMENS

«Με την ίδια ευκολία που η κυβέρνηση βαφτίζει «δημοσιονομική εξυγίανση» τη ληστεία σε βάρος των πολιτών, προσπαθεί να παρουσιάσει μια καταγέλαστη πρόταση ως δήθεν «επιχείρηση κάθαρσης». Είναι κατάντια απέναντι σε κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κοινωνία.

Αρκετά πια. Υπερέβησαν τα όρια της αισχρότητας, της υποκρισίας και της ανηθικότητας. Παρά τη γελοιοποίηση που υπέστησαν τα γνωστά παράκεντρα της εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, όταν τον Ιανουάριο, με σημειώματα της τελευταίας στιγμής, υπαγόρευσαν στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens να συμπεριλάβει στο πόρισμά της και το όνομά μου, έρχονται τώρα με την κατάπτυστη πρότασή τους απέναντί μου, να ολοκληρώσουν την επιχείρηση εξαπάτησης του λαού.
Πέραν της ουσιαστικής ακύρωσης ακόμη και αυτού του δικού τους πορίσματος με τη γνωστή λογική της επιλεκτικής στοχοποιήσης, η πρόταση τους και το σκεπτικό της καθόσον με αφορά, αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας, σκοπιμότητας, ατιμίας, αλλά και γελοιότητας, αρκεί και μόνο να σκεφτεί κανείς ότι προσωπικά ουδέποτε υπέγραψα οποιαδήποτε σύμβαση του Δημοσίου με τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Συνειδητοποιεί άραγε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την προσωπική ευθύνη που του φορτώνουν οι «παρακοιμώμενοι», για την πρωτοφανή επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου Siemens, εμπαιγμού των πολιτών και ευτελισμού των θεσμών;
Δυστυχώς, είναι αλήθεια ότι στο θλιβερό κατήφορο που πανικόβλητοι βυθίζονται, χάνουν διαρκώς όχι μόνο το όποιο λαϊκό έρεισμα, αλλά ακόμη και την επαφή με την ίδια πραγματικότητα. Έτσι, δεν αντιλαμβάνονται ότι στην «αρένα» που έστησαν για άλλους, έχουν ήδη εισέλθει και οι ίδιοι».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε