Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Την πόρτα εξόδου από την Ευρωβουλή δείχνει στον Σκυλακάκη, η Μ.Γιαννάκου!

Η Μαριέττα Γιαννάκου και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τι θα γίνει τελικά με την έδρα του Θόδωρου Σκυλακάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τη διαγραφή του από την ΝΔ. Προβληματισμός στην Ρηγίλλης.
 

Μετά τη διαγραφή του Θόδωρου Σκυλακάκη από την ΝΔ, το θέμα που προβληματίζει πλέον τη Ρηγίλλης είναι το εάν ο ευρωβουλευτής θα αφήσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου έχει εκλεγεί με λίστα.
 
Σε δηλώσεις της στον Βήμα 99,5, η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου τάχθηκε, εμμέσως, υπέρ της αποχώρησης του κ. Σκυλακάκη, λέγοντας ότι αυτά είναι «ζητήματα προσωπικής αντίληψης και συνείδησης» και πως στην Ελλάδα «δεν υπάρχει δημιουργημένη τέτοια κουλτούρα».
 
Η κ. Γιαννάκου υποστήριξε ότι η διαγραφή του δεν ήταν θέμα τακτικής, επισημαίνοντας πως οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη υπέρ του μνημονίου έγιναν δημοσίως, χωρίς προηγουμένως να έχουν εκφραστεί στα αρμόδια κομματικά όργανα και σε μία χρονική στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού ακολούθησαν την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, στη ΔΕΘ, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας με την τρόικα.
 
Όσον αφορά στο εάν συμφωνεί ή όχι με την επίσημη γραμμή του κόμματος ότι υπάρχει τρόπος να μηδενιστεί το έλλειμμα της χώρας το 2011, η κ. Γιαννάκου αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε δραστική μείωση των ελλειμμάτων».
 
Σε ερώτηση εάν μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα, η κ. Γιαννάκου απέφυγε να απαντήσει ευθέως, δηλώνοντας ότι «με τη συνταγή που έχει επιλεγεί (σ.σ. από την κυβέρνηση) σίγουρα δεν μηδενίζεται».
 
«Εάν η συνταγή του ΔΝΤ είχε αποτέλεσμα, κανείς δεν θα έλεγε τίποτα» επισήμανε, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστική μείωση των ελλειμμάτων. Εγώ συμμερίζομαι απολύτως το γεγονός ότι υπάρχει άλλη πρόταση».
 
Προβληματισμός επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την έδρα του κ. Σκυλακάκη στο Ευρωκοινοβούλιο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να του ζητηθεί για «λόγους αρχής» να παραιτηθεί. Ο ίδιος δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να το κάνει και κατά συνέπεια το θέμα ενδεχομένως θα περάσει στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
 
Σύμφωνα με το Βήμα, για την αποπομπή ευρωβουλευτή από ευρωομάδα απαιτούνται πολύπλοκες διαδικασίες και με κριτήρια πολύ διαφορετικά από τα κριτήρια διαγραφής από τα ελληνικά κόμματα, καθώς η ελευθερία γνώμης των ευρωβουλευτών είναι απολύτως κατοχυρωμένη. Για να αποβληθεί ο ευρωβουλευτής, θα πρέπει να το αποφασίσει με πλειοψηφία 2/3- έπειτα από μυστική ψηφοφορία- η Ολομέλεια του ΕΛΚ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η ΝΔ διά της επικεφαλής της κ. Γιαννάκου, οφείλει -αν κινήσει τη διαδικασία- να εξηγήσει ότι ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε αντίθετη άποψη από το ΕΛΚ, το οποίο όμως έχει αντιταχθεί στη στάση της ΝΔ να καταψηφίσει το μνημόνιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε