Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Της κάλπης… στη Βουλή – Το σενάριο με τις 7 κάλπες και τις 3 ψηφοφορίες για να βγει αλώβητη η συγκυβέρνηση

Της κάλπης… στη Βουλή – Το σενάριο με τις 7 κάλπες και τις 3 ψηφοφορίες για να βγει αλώβητη η συγκυβέρνηση

– Η ολομέλεια θα λάβει τυπικά αύριο τις τελικές αποφάσεις
– Επεισοδιακή η μαραθώνια Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ»
– Οργή Πάνου Καμμένου – Μιλά για προσβολή της μυστικότητας της ψήφου
– Μόνο με 4 κάλπες θα έρθει η πολιτική κάθαρση, λέει η Χρυσή Αυγή
– Δεν έχουν αποφασίσει ακόμα πως θα γίνει η καταμέτρηση!

Η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί να συνεδριάσει πάλι το απόγευμα αφού το αδιέξοδο παραμένει για το πόσες κάλπες θα στηθούν, όμως, ότι κι αν αποφασισθεί, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι η πρόταση που σύμφωνα με πληροφορίες θα “κατεβάσει” το ΠΑΣΟΚ, και “καλοβλέπουν” τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει 3 ψηφοφορίες!

Αν υπάρξει συμφωνία με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ προβλέπονται τα εξης:

– Στην πρώτη, θα στηθεί μία κάλπη για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, επί της βάσης δηλ. της πρότασης της συγκυβέρνησης. Αμέσως μετά αποχωρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

– Στην δεύτερη ψηφοφορία θα μπουν 2 κάλπες, μία για Παπακων/νου και μία για Βενιζέλο και θα αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

– Στην τρίτη ψηφοφορία θα μπουν 4 κάλπες (Παπακων/νου, Βενιζέλος, Παπανδρέου και Παπαδήμος) και αφορά στην πρόταση ΑΝ.ΕΛ. που στηρίζει και η Χρυσή Αυγή.

Αν αυτό γίνει δεκτό, τότε δεν υπάρχει λόγος να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας από κανένα από τα τρία κόμματα, και έτσι θα βγει αλώβητη η συγκυβέρνηση!

Αυτό, βέβαια, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, δείχνει αν μη τι άλλο, ότι στο στρατόπεδο Βενιζέλου υπάρχει ανησυχία και με τον τρόπο αυτό αποφεύγει έστω και μια δυσάρεστη έκπληξη!

Τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει η πρόταση της πλειοψηφίας της Διάσκεψης των Προέδρων που θα κατατεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής να στηθούν 3 κάλπες κατά την ψηφοφορία και οι βουλευτές να ψηφίσουν ανά κατηγορία και ανά πρόσωπο.

«Αυτή η πρόταση παραβιάζει και την μυστικότητα της ψηφοφορίας και την ελεύθερη έκφραση του βουλευτή. Πρέπει,σε κάθε περίπτωση,να τηρηθεί το Σύνταγμα και η απόλυτη μυστικότητα της ψήφου», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει είτε να στηθούν τέσσερις κάλπες,όσα και τα εγκαλούμενα πολιτικά πρόσωπα, είτε να στηθεί μία κάλπη και οι βουλευτές να έχουν στα χέρια τους τα 4 ψηφοδέλτια, όπου θα αναγράφονται όλα τα αδικήματα,σύμφωνα με τις τρεις προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα.

Ο κ.Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια κομματικής νομιμότητας,καθώς μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Τι δεν αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων

Μετά από 3 ώρες συνεδρίασης η Διάσκεψη εισηγείται κατά πλειοψηφία να στηθούν τρεις κάλπες (μία με την πρόταση του κάθε κόμματος και τα πρόσωπα κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση κατηγορίας και τα αδικήματα ανά πρόσωπο) και την τελική απόφαση να λάβει η Ολομέλεια με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.

Η Διάσκεψη δεν κατέληξε για το πώς θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, δηλαδή αν θα προστεθούν οι ψήφοι από όλες τις κάλπες ή θα υπολογιστεί κάθε μία ξεχωριστά, καθώς στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενο μη παραπομπής κανενός προσώπου σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Για τον λόγο αυτόν, αποφασίστηκε να γίνει το απόγευμα διαβούλευση ανάμεσα στα κόμματα.

Ανοιχτό παραμένει αν ο κάθε βουλευτής υποχρεούται να προσέλθει για ψήφο σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν ή αν θα έχει τη δυνατότητα να προσέλθει σε μία μόνο κάλπη.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης επισημάνθηκε ότι αν βουλευτές επιλέξουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε μία μόνο κάλπη, παραβιάζεται η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι κυρίαρχη ήταν η άποψη ότι δεν μπορεί βουλευτής να υποχρεωθεί να ψηφίσει σε όλες τις κάλπες. Ωστόσο, ατύπως η γραμμή των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) είναι να μην στηρίξουν οι βουλευτές τους καμία από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν πως οι κάλπες πρέπει να είναι όσα και τα πρόσωπα για τα οποία έχει προταθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ζήτησε να στηθούν τέσσερις κάλπες, υποστηρίζοντας πως άλλη επιλογή προσβάλλει τη μυστικότητα της ψήφου και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής.

“Η συγκυβέρνηση κουκουλώνει την “υπόθεση Λαγκάρντ” και συγκαλύπτει τους διεφθαρμένους και τους απατεώνες. Πρέπει οπωσδήποτε να στηθούν 4 κάλπες για να λάμψει η αλήθεια και να επέλθει πολιτική κάθαρση. Οι κλέφτες να πάνε στη φυλακή και να δημευθούν οι περιουσίες τους”, τονίζει η Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αδιέξοδο στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής – Η Ολομέλεια θα αποφασίσει αν θα στηθούν 3 ή 4 κάλπες

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε