Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

“Το Έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία”

REUTERS
Η Χίλαρι Κλίντον από την Αθήνα έστειλε επισήμως το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό χρέος που θα έδινε ανάσα στην παγκόσμια ανάπτυξη
Διπλό μήνυμα, στήριξης στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης καθώς και της αναγκαιότητας να λάβει εδώ και τώρα η Ευρώπη τη «μεγάλη απόφαση» για μια συνολική λύση στην κρίση χρέους ώστε να ηρεμήσουν οι αγορές, εξέπεμψε η Χίλαρι Κλίντον κατά τις χθεσινές συναντήσεις της στην Αθήνα, απ’ όπου προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες ότι υπάρχουν νέες παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα προς τους ευρωπαίους ηγέτες για λύση στο ελληνικό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.
 
Βασικός στόχος της επίσκεψης – αστραπής της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, ήταν η στήριξη της Αθήνας. Να δοθεί δηλαδή επισήμως το μήνυμα ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους, αφού αυτό θα έδινε μια ανάσα στην παγκόσμια ανάπτυξη ενώ θα βοηθούσε και την αμερικανική οικονομία. Η ίδια η Χ. Κλίντον δήλωσε και δημοσίως «ευχαριστημένη που βρίσκομαι εδώ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για να δείξω την αναμφίβολη ισχυρή υποστήριξη που οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν και έχουν για την Ελλάδα».
 
Η εικόνα, μάλιστα, της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών μπροστά από την Ακρόπολη να δηλώνει ότι “το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα, που εφηύρε τη δημοκρατία και που ενέπνευσε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία” κάνει τον γύρο του κόσμου και εξισορροπεί σε έναν βαθμό τις αρνητικές εικόνες που για μήνες μεταδίδονται από τη χώρα μας.
 
«Συμπαραστεκόμαστε στον λαό και στην κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς ξαναφέρνετε τη χώρα σας στον δρόμο της οικονομικής σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας», είπε μετά τη συνάντησή της με τον έλληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη. Και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και να ξαναφέρει την οικονομία της Ελλάδας στον σωστό δρόμο. Η δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος και η έγκριση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής ήταν τα πρώτα ζωτικά βήματα. Δεν ήταν εύκολες αποφάσεις, ήταν αποφάσεις ευθύνης και αυτές οι υπεύθυνες αποφάσεις θα βοηθήσουν στο χτίσιμο ενός καλύτερου οικονομικού μέλλοντος για τον ελληνικό λαό».
 
Αν και δημοσίως η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε στην κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εξεύρεση συνολικής λύσης που θα ηρεμήσει τις αγορές, αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι τόσο στη συνάντησή της με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Λαμπρινίδη όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη που θα απαντά στους κερδοσκόπους.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη παρέμβει μέσα από σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να επιτευχθεί συνολική λύση στην ευρωζώνη, αν όχι μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπ. Ομπάμα είχε παρέμβει στους ευρωπαίους ηγέτες και πριν από την απόφαση στήριξης της Ελλάδας την περσινή άνοιξη. «Η Ευρώπη πρέπει να λάβει μια μεγάλη απόφαση», φέρεται να είπε στον Κάρολο Παπούλια. Εμμέσως πλην σαφώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Χ. Κλίντον τόνισε ότι η λύση πρέπει να έχει μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και όχι απλώς να λειτουργεί ως «κυματοθραύστης».
 
Κυβερνητικές πηγές παρατηρούσαν ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα αυτή τη στιγμή κινούνται στην ίδια κατεύθυνση ενόψει της συνόδου κορυφής και των κρίσιμων ευρωπαϊκών αποφάσεων και έλεγαν ότι η Ουάσιγκτον θα στηρίξει με όλους τους τρόπους μια λύση, καθώς έχουν αντιληφθεί τους συστημικούς κινδύνους και για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από την παράταση της αβεβαιότητας στην ευρωζώνη και από το παιχνίδι των κερδοσκόπων.
 
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης είχε αφήσει αιχμές για την ευρωπαϊκή στάση, λέγοντας ότι απαιτείται συντονισμός «όχι απλώς των ελληνικών απαραίτητων μέτρων, αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Οπως υπογράμμισε, «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα εκδηλωθεί με καταλυτικό τρόπο το επόμενο διάστημα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Αυτό το μήνυμα πήγε να χαθεί λιγάκι σε κάποια κράτη τους τελευταίους μήνες».
 
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με την αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε: «Η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των ΗΠΑ είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες – μέλη της ευρωζώνης και αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει. Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε ασκήσει έντονες πιέσεις στην Ανγκελα Μέρκελ για τη στήριξη της Ελλάδας πέρσι πριν από την υπογραφή του Μνημονίου ενώ πρόσφατα, πριν από έναν περίπου μήνα, κατά την επίσκεψη Μέρκελ στην Ουάσιγκτον είχε πει ούτε λίγο ούτε πολύ στη γερμανίδα καγκελάριο “την Ελλάδα και τα μάτια σας”.
 
 

Διαβάστε επίσης:

Απόλυτη αμερικανική στήριξη στην κυβέρνηση και στα σκληρά μέτρα που έχει λάβει.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε