Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής… προσγειώνει την κυβέρνηση: Αναπόφευκτος ο “κόφτης” χωρίς εφαρμογή μέτρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

«Το κλείσιμο της αξιολόγησης εκπέμπει το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση έχει οριστικοποιήσει τον δρόμο που από εδώ και πέρα πρέπει να ακολουθηθεί…» ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Παρακολύθησης του Προϋπολογισμού της Βουλής, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας, δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος από το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς εκπέμπει θετικό μήνυμα σε επενδυτές και αγορές.

Επισήμανε όμως ότι αυτό δεν αρκεί. Για το εάν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» ή όχι, ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες. Τα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν δεν επαρκούν από μόνα τους, «εάν δεν παταχθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία» έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα δούμε να ενεργοποιείται ο αυτόματος μηχανισμός.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής για την Παρακολούθηση του Προϋπολογισμού του Κράτους καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας και συνεργάτης του Γραφείου καθηγητής Πάνος Καζάκος παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2016, αναφέρθηκαν και στις τρέχουσες εξελίξεις σημειώνοντας πως η συμφωνία του Eurogroup βελτιώνει το οικονομικό κλίμα της χώρας και παρέχει τη βάση για ώθηση, μια σημείωση που το Γραφείο είχε υπερτονίσει σε όλες τις εκθέσεις του.

Ο καθηγητής Πάνος Καζάκος χαρακτηριστικά ανέφερε πως «σήμερα το πρωί όταν διάβασα την τεχνική έκθεση της Επιτροπής αισθάνθηκα μια ανακούφιση… Με τον τρόπο αυτό αποφύγαμε το χειρότερο. Δεν ξέρω εάν θα ανταποκριθούμε στο μέλλον, τουλάχιστον αποφύγαμε να είμαστε μέσα στην ΕΕ και να μην μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις και συνεχώς να διαπραγματευόμαστε…». Αναφερόμενοι στο ασφαλιστικό, το Πολυνομοσχέδιο και την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup είπε ότι «μετά από αυτά ξεπερνιέται πλέον ο διαχωρισμός μεταξύ Μνημονιακών και αντι- Μνημονιακών, μια πολιτική διαίρεση που μας εμπόδιζε να δούμε τα βαθιά προβλήματα της οικονομίας μας και να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση….».

Ο καθηγητής Πάνος Καζάκος επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι έχουμε τελειώσει με αυτή την απόφαση του Eurogroup, καθώς υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και θα πρέπει να νομοθετηθούν όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις – και δεν είναι μόνο το θέμα των μαζικών απολύσεων αλλά και συνδικαλιστικός νόμος- είναι τα προνομιακά επιδόματα ώστε να τα παίρνουν εκείνοι που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, είναι η διοικητική μεταρρύθμιση του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως ο αναπτυξιακός νόμος. Για τον αναπτυξιακό νόμος επεσήμανε πως για να αποτελέσει αναπτυξιακό άλμα θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος και με τα φορολογικά μέτρα. Χρειαζόμαστε, τόνισε, ένα αναπτυξιακό σχέδιο με όχι μόνο τα παραδοσιακά μας αναπτυξιακά πλεονεκτήματα αλλά και με νέα που μπορούμε να ανοίξουμε… Απαιτείται, σημείωσε, να κάνουμε παρεμβάσεις δομικές σε όλο το σύστημα που εδώ και χρόνια έχει δομηθεί και να προχωράμε σε ολικές μεταρρυθμίσεις, που μπορεί να είναι μια επώδυνη πορεία όμως σε αυτή έχουν προχωρήσει ήδη άλλες χώρες εδώ και αρκετό καιρό.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προυπολογισμού καθηγητής Παναγιώτης Λιαρκόβας και αυτός από την πλευρά του δήλωσε συγκρατημένος αισιόδοξος επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί μόνο το ασφαλιστικό ή Πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκαν αλλά αυτά να εφαρμοστούν κιόλας. Πολλές φορές, είπε, ψηφίσθηκαν μέτρα και νομοσχέδια αλλά ποτέ δεν εφαρμόσθηκαν και αυτό είναι και τώρα ένα ανοικτό ζήτημα για την Κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που ψηφίζονται.

Ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, τόνισε πως «δεν βοηθάνε την οικονομία δηλώσεις στελεχών όταν είναι αντίθετες από τις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν» και αναφέρθηκε στις αντίθετες δηλώσεις στελεχών της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί και θα πρέπει να υλοποιηθούν» Μάλιστα είπε ότι και τα 99 χρόνια και η αυτοτέλεια λειτουργίας του Υπερταμείου που μας ζητήθηκε από τους Θεσμούς «δείχνει αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν στο ότι θα προχωρήσουμε στις ιδιωτικοποιήσεις»

Ερωτηθείς για τον «Κόφτη» ο κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας αφού επισήμανε πως ένας τέτοιος μηχανισμός υπήρχε ως ευρωπαϊκός προσανατολισμός από παλαιά και υπάρχει και με παραλλαγές για το πώς θα εφαρμόζεται και από κράτη που δεν είναι σε Μνημόνια. Χαρκατηριστικά ανέφερε πως ένας παρόμοιος μηχανισμός υπάρχει και για χώρες εκτός Μνημονίου, έχοντας ως κριτήριο το διαρθρωτικό έλλειμμα, ενώ σε εμάς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ίσως εξ αιτίας της συμμετοχής στο πρόγραμμα και του ΔΝΤ.

Στο κρίσιμο πάντως ερώτημα «εάν εκτιμά ότι ο «κόφτης» θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο επικεφαλής του Γραφείου της Βουλής καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας είπε πως «κατά την άποψή μου αυτό θα εξαρτηθεί από εάν θα μείνουμε μόνο σε αυτά τα μέτρα ή θα προχωρήσουμε και στα επόμενα βήματα αποφασιστικά» και εξήγησε « από τη μια αίρεται η ζημία της αβεβαιότητας που υπήρχε για αγορές και επενδυτές με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Από την άλλη είναι τα φορολογικά μέτρα που ψηφίσθηκαν και αναμφίβολα είναι υφεσιακά. Εχουμε δηλαδή δύο αντίρροπες δυνάμεις που αναπτύσσονται. Το βήμα είναι εάν θα ακολουθήσει ένας αναπτυξιακό δρόμος Πχ ο αναπτυξιακός νόμος θα έχει μέτρα προς την μεριά της παραγωγής. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τις ιδιωτικοποιήσεις θα εφαρμοστούν ή θα το μόνο που θα εφαρμοστεί θα είναι τα φορολογικά μέτρα… Η υπερβολική φορολογία είναι αντιαναπτυξιακή… Να δούμε τι θα κάνουμε με την φοροδιαφυγή και την παραοικονομία Εάν αυτά τα δύο δεν παταχθούν, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη τότε ο «κόφτης» θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί…» ενώ επεσήμανε πως και «η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση εάν θέλουμε να μιλήσουμε για αναπτυξιακή ομαλότητα. Εάν δεν υπάρξει πολιτική και κοινωνική συναίνεση από εδώ και πέρα ίσως δεν θα καταφέρουμε να έχουμε ανάπτυξη…».
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε