Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Το Plan X για… Grexit – Η ομάδα ειδικών αποστολών και η οργή Τσίπρα για Βαρουφάκη

Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)
Φωτογραφία Eurokinissi (Αρχείου)

– Αποκαλύψεις φωτιά για μυστικά ταξίδια σε δυο διαφορετικές ηπείρους και επισκέψεις σε εταιρίες που τύπωναν χρήμα
– Αποστολές στη Λατινική Αμερική για προμήθεια κρέατος, φαρμάκων και καυσίμων
– Εξοργισμένος με Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ που αποφασίστηκαν τα capital controls
– Λαφαζάνης: Δεν ήξερα τίποτα – Δεν πίστευα ότι υπήρχε σχέδιο Β, Χ ή Ζ

Κάποιοι το έλεγαν σχέδιο Β. Ο Γιάνης Βαρουφάκης το ονόμασε Plan Χ. Όπως κι αν λεγόταν, φαίνεται πως κάτι υπήρχε. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο δεν ήταν ένα αλλά πολλά τα εναλλακτικά σχέδια της κυβέρνησης, λίγο πριν από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και το τρίτο Μνημόνιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Μεταξύ αυτών, ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πώς θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο Βαρουφάκης είχε προτείνει –επανειλημμένως– τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι η αντίδραση, ιδιαίτερα των συνταξιούχων, σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs ή (ακόμα χειρότερα) με πιστώσεις σε ένα παράλληλο ηλεκτρονικό σύστημα, θα ήταν εκρηκτική. Έτσι επικράτησε –σε πολύ προκαταρκτικό επίπεδο– η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο.

Η έκδοση νέου νομίσματος

Η Καθημερινή αποκαλύπτει και κάτι ακόμα: είχαν γίνει ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα. Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων.
Αποδείχθηκε όμως ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε την ενεργοποίηση κανενός από τα δυο σχέδια. Φοβήθηκε δύο πράγματα, σύμφωνα με το δημοσίευμα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Τα capital controls και η οργή του Τσίπρα

Ήταν Κυριακή 28 Ιουνίου όταν η κυβέρνηση έπαιρνε την απόφαση να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους. Στο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε εκείνο το απόγευμα, αποφασίστηκαν τα βασικά σημεία της ΠΝΠ για τα capital controls.

Στο μεσοδιάστημα, φτάνοντας –με μεγάλη καθυστέρηση– στο Μαξίμου, ο κ. Βαρουφάκης αντιμετώπισε ομαδικά πυρά. Ο Αλέξης Τσίπρας εξοργίστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι το προσχέδιο της ΠΝΠ δεν είχε πρόβλεψη για το ποσό που θα μπορούσαν να αποσύρουν ανά εβδομάδα οι συνταξιούχοι. Για πολλούς παρευρισκομένους ήταν ενδεικτικό της ελαφρότητας με την οποία ο κ. Βαρουφάκης διαχειριζόταν την κατάσταση, γράφει η Καθημερινή.

Λαφαζάνης: Ο Τσίπρας δεν μου είπε ποτέ για τέτοιο σχέδιο

«Ποτέ δεν πίστευα ότι υπήρχε σχέδιο Β, ούτε σχέδιο Χ, ούτε σχέδιο Ζ, ούτε οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα αμφισβητούσε τη μία, μοναδική και καθαρή επιλογή, εκείνη της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξή του στο liberal.gr, αναφερόμενος στα όσα αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

«Δεν θέλω να διαψεύσω τον Γιάνη τον Βαρουφάκη και να πω ότι δεν είναι ειλικρινές αυτό που ισχυρίζεται. Υπάρχει ενδεχόμενο να είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, σε έναν άλλο κύκλο μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη. Εμένα αν μου το λέγατε τότε, θα το αρνιόμουν, επειδή ακριβώς ήμουν ήδη σε συνεχή σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του ευρώ και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ουδέποτε μου είχε κάνει λόγο για ένα τέτοιο σχέδιο. Δεν μου είπε, ας πούμε, κοίταξε να δεις, εντάξει, δεν έχω σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, έχω όμως σχέδιο για παράλληλο νόμισμα ή για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Αυτό δεν μου το είχε πει ποτέ. Από την άλλη δεν θέλω να αμφισβητήσω τον Γιάνη τον Βαρουφάκη. Μπορεί να υπήρχε ένα σχέδιο που να μην ήταν γνωστό σε εμένα ή στα θεσμικά κυβερνητικά όργανα», τόνισε.

Το Ποτάμι: Από τι γλυτώσαμε…

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής εξαπέλυσε το Ποτάμι με ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρει: «Τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα από την “Καθημερινή” για τις επαφές της αριστεροακροδεξιάς κυβέρνησης, με εταιρείες για έκδοση νομισμάτων και τις αποστολές στη Λατινική Αμερική για προμήθεια καυσίμων, κρέατος και φαρμάκων δείχνουν από τι γλυτώσαμε.
Διαβάζοντας όλα αυτά, που ξεπερνούν κάθε πολιτική φαντασία και αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας, αναρωτιέται κανείς: Τόσο ερασιτέχνες; Τόσο ιδεοληπτικοί; Τόσο τυχοδιώκτες;

Με όλα αυτά που έρχονται στο φως, αποδεικνύεται πόσο δίκαιο είχαν εκείνοι που προειδοποιούσαν για την επερχόμενη καταστροφή και ζητούσαν επίμονα να τελειώνουν οι πειραματισμοί και να υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη πριν κλείσουν οι τράπεζες και μας ”πουλήσουν” σε κάποιο τριτοκοσμικό καθεστώς».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε