Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Το εικονικό success story του 2014 και οι πρόωρες εκλογές

Το εικονικό success story του 2014 και οι πρόωρες εκλογές

Προ λίγων ημερών συζητήθηκε στη Βουλή, ο απολογισμός και ο ισολογισμός του κρατικού προϋπολογισμού του 2014. Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις προβλέψεις του 2014 και τα πραγματοποιηθέντα, ήταν σημαντικές τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών.

Οι βουλευτές της πρώην κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ότι η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν η αιτία των αποκλίσεων και της μη ολοκλήρωσης του success story του 2014!

Ένα σύνολο όμως στοιχείων δείχνουν ότι η επιλογή για προκήρυξη εκλογών στη πιο ζωντανή περίοδο λειτουργίας της αγοράς, τον Δεκέμβρη του 2014, οφείλεται στις στρατηγικές επιλογές της τότε κυβέρνησης, λόγω των οικονομικών αδιεξόδων της περιόδου και όχι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι οι εκλογές για τον Πρόεδρο, μπορούσαν να προκηρυχθούν, μετά την ολοκλήρωση του success story του 2014, δηλαδή έως τις 12 Φεβρουαρίου του 2015, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις!

Ας θυμηθούμε αρχικά τι υποστήριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τις ευρωεκλογές. Θεωρούσε ότι το προβάδισμα του 4% του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούσε στοιχείο ανατροπής, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 150 χιλιάδες ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2012, ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές εκλογές κ.λ.π.

Επίσης, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του απολογισμού-ισολογισμού, ότι ένα σύνολο διεθνών οργανισμών επιβεβαίωνε την επιτυχία του success story του 2014. Όλα τα ανωτέρω λοιπόν προμήνυαν, κατά τους υποστηριχτές των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς τη δεδομένη επιτυχία των τότε κυβερνόντων στις κοινοβουλευτικές εκλογές!

Το ερώτημα λοιπόν που εύλογα προκύπτει είναι το εξής: Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ποιος πράγματι προκάλεσε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 ενώ μπορούσαν να γίνουν τον Μάρτιο, όπου τότε τα αποτελέσματα του success story θα ήταν απόλυτα εμφανή; 

Η θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τις εξελίξεις της εποχής θέτει πρώτιστα την ακόλουθη ερώτηση. Ποιος κυβερνά τη χώρα, η κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση; Φυσικά η κυβέρνηση. Οπότε, η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα αυτό ηχεί μάλλον ως πρόσχημα πάρα ως αιτία. Διαφορετικά, τώρα που η αξιωματική αντιπολίτευσης επιζητά επίμονα τις πρόωρες εκλογές, η κυβέρνηση πρέπει να τις προκηρύξει;

Ας πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Αν λοιπόν θεωρούσε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ότι πατούσε γερά στα πόδια της και ότι το success story του 2014 ήταν μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία της περιόδου, τότε έπρεπε να γίνουν τα ακόλουθα αυτονόητα.
Έπρεπε λοιπόν ο τότε πρωθυπουργός να δήλωνε με σαφήνεια και βεβαιότητα μετά τις ευρωεκλογές, ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση αδυναμίας εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, θα γίνονταν το αργότερο δυνατόν (δηλαδή τον Μάρτιο του 2015). Έτσι θα άφηνε το 2014 να κλείσει επιτυχώς, κατά τις προβλέψεις του, αναδεικνύοντας λοιπόν τρεις μήνες μετά, στις εκλογές του Μαρτίου, τα αποτελέσματα του success story.

Γιατί δεν έγιναν τα ανωτέρω. Πρώτον το success story δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι τότε κυβερνώντες. Το τρενάρισμα της συμφωνίας με την τρόικα από τον Δεκέμβριο στα τέλη του Φεβρουαρίου (τυχαία η νέα ημερομηνία;) αποτελεί μια σοβαρή απόδειξη της περιορισμένης επιτυχίας του.

Δεύτερον, ουδείς μπορούσε να προεξοφλήσει την έγκαιρη λήψη των 7,7 δις ευρώ της δόσης αρχής γενομένης στα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν από τον περασμένο Αύγουστο συμφωνημένα ποσά με την τρόικα, παρέμεναν εκτός ταμείων του κράτους.

Τέλος, ποια ήταν η κατάσταση του ταμείου του κράτους μετά τις 25 Ιανουαρίου; Η τότε κυβέρνηση υποστήριζε ότι παρέδωσε ταμείο με 2 δις ευρώ στις 26 Ιανουαρίου. Στις 2 Φεβρουαρίου όμως, μετά τις πληρωμές λοιπόν του τέλους του Ιανουαρίου, στο πορτοφόλι του κράτους υπήρχαν μόνο 1,6 δις ευρώ χωρίς την παραμικρή παρέμβαση της νέας κυβέρνησης.

Στις 24 του Φεβρουαρίου, παραμονές του μεγαλύτερου μέρους των μισθών και συντάξεων (περίπου 2,5 δις ευρώ κάθε μήνα), το ταμείο παρουσίαζε έλλειμμα μισό περίπου δις ευρώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, που ακολουθούσε η νέα, καθώς ήταν πολύ νωρίς για να παρέμβει με νέες πολιτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάλυψη των μηνιαίων αναγκών του κράτους ανέρχονται σε 3-4,4 δις ευρώ. 

Ερώτηση λοιπόν: Παρά το… success story του 2014, που θα οδηγούσε σε νίκη της σύμπραξης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις απόψεις των μελών της, η πρώην κυβέρνηση θα τολμούσε να προκηρύξει εκλογές σε περίοδο με άδεια ταμεία;
Από την άλλη, πώς συμβιβάζεται ο success story του 2014 να οδηγεί σε άδεια ταμεία τον Φεβρουάριο του 2015, αυτό μόνο οι πρώην κυβερνώντες μπορούν να ερμηνεύσουν.

Οπότε, έπρεπε να βρεθεί ένα άλλοθι για προκήρυξη εκλογών τον Δεκέμβριο, διαφορετικά ο κίνδυνος να εξαφανισθούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατά τις εκλογές του Μαρτίου του 2015 από τον πολιτικό χάρτη της χώρας ήταν εμφανής.

Η ανεπάρκεια λοιπόν της οικονομικής πολιτικής του 2014 και τα άδεια ταμεία που παρέδωσαν οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στις αρχές του 2015, ερμηνεύουν τη βεβιασμένη επιλογή για προκήρυξη εκλογών στην πιο ακατάλληλη περίοδο της χρονιάς, της πιο ζωντανής για την αγορά, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Bουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β’Θεσσαλονίκης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονονικών

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε