Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το κρίσιμο διήμερο για τα μέτρα των 11,5 δισ – Ποια δέχεται και ποια απορρίπτει η τρόικα

Το κρίσιμο διήμερο για τα μέτρα των 11,5 δισ – Ποια δέχεται και ποια απορρίπτει η τρόικα

Πυρετώδεις και κρίσιμες συσκέψεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διήμερο για τα μέτρα των 11,5 δισ.

Νέα συνάντηση θα έχουν οι επικεφαλής της Τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα δεν ικανοποιήθηκε από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που πρότεινε η κυβέρνηση και πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές σε λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων προκειμένου να επιτρέψει την αποπληρωμή των φόρων εισοδήματος σε περισσότερες δόσεις και να μη γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και στις εξισωτικές αποζημιώσεις των αγροτών. Στη συνάντηση της Κυριακής θα λάβει μέρος και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος καλείται να βρει τα 5 δισ. ευρώ από περικοπές.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι επώδυνες παρεμβάσεις στις συντάξεις και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης ειλημμένες θεωρούνται οι αποφάσεις για την επιβολή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, τα εισοδηματικα-περιουσιακά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα, τις μειώσεις στα εφάπαξ και τα λουκέτα σε δεκάδες δημόσιους φορείς.

Ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι προτίθεται να περικόψει επιπλέον ένα δισ. ευρώ κυρίως από λειτουργικές δαπάνες.

Μεταξύ των ισοδύναμων μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και για να πληρωθεί ο φόρος εισοδήματος σε 10 δόσεις είναι και η οριζόντια περικοπή των λειτουργικών δαπανών κατά 0,5%. Ωστόσο αυτή η πρόταση φαίνεται να έχει απορροφθεί από την τρόικα μιας και πρόκειται για δαπάνες που αφορούν προμηθευτές του Δημοσίου, γεγονός που θα διόγκωνε ακόμη περισσότερο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όσο για την πληρωμή των φόρων σε δόσεις, η τρόικα για το φετινό προϋπολογισμό υπολογίζει απώλειες περίπου 1,2δισ. ευρώ δεδομένου ότι τρεις δόσεις θα εισπραχθούν μετά το Φεβρουάριο του 2013. Έτσι ζητούν ισοδύναμα μέτρα μόνο από περικοπές δαπανών με ταυτόχρονη μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τους φορολογούμενους που θα μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση πολύ πιο κάτω από τις 100.000€ που προτείνει το ΥΠΟΙΚ.

Η τρόικα έχει επίσης απορρίψει τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15% κατι που η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει προεκλογικά για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα καθώς επίσης και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 μονάδες, αφού τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εξακολουθούν να είναι πενιχρά.

Δείτε το βίντεο

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης δήλωσε ότι «για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους θα πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Συνεπώς πρέπει πολύ γρήγορα να αλλάξουμε τη νομοθεσία και να την αυστηροποιήσουμε και παράλληλα να αναστήσουμε τον φορολογικό ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτήν τη στιγμή». Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει την τροποποίηση στο νόμο που ρυθμίζει θέματα συμψηφισμού μη ληξιπρόθεσμων οφειλών με απαιτήσεις από το δημόσιο ώστε αυτός να καταστεί πιο εύκολος.

Το απόγευμα της Δευτέρας και συγκεκριμένα στις 16:00 θα πραγματοποηθεί σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού, του κ. Κουβέλη και του κ. Βενιζέλου. Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών βασικός στόχος είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τα μέτρα κια τις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να εξασφαλιστεί η θετική έκθεση της τρόικας. Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ένας θετικός πρόλογος της έκθεσης της τρόικας στην ουσία θα αποτελέσει το διαπραγματευτικό όπλο του Α. Σαμαρά στις συναντήσεις με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που θα γίνουν 24 και 25 Αυγούστου αντίστοιχα. Θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει ως πρωθυπουργός, σε Βερολίνο και Παρίσι, αφού ως γνωστόν λόγω του προβλήματος υγείας δεν συμμετείχε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται πως η στάση των δύο κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση για τη διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η τρόικα πάντως δεν πρόκειται να παρουσιάσει την έκθεση νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο και η κυβέρνηση επίσης δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει το νέο πακέτο μέτρων νωρίτερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και το Παρίσι.

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διήμερο το Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο θα είναι επί 24ώρου επί ποδός.
Τέλος, στην Αθήνα θα έρθει στις 22 Αυγούστου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να συνατηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά μόλις δύο ημέρες πριν από το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού σε Παρίσι και Βερολίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα στις 3 Σεπτεμβρίου

“Τσεκούρι” στα προνοιακά επιδόματα – Ποιά από τα 89 θα υποστούν το άγριο “ψαλίδισμα” – Τα δύο σενάρια για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Πάνω από 5 δισ. “ψάχνει” το υπ. Εργασίας – “Ψαλίδι” σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ κι επιδόματα

Σαρώνονται επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ – Ποιοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές
 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε