Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Το μαρτύριο του Βερολίνου – Στα όρια της εξάντλησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Το μαρτύριο του Βερολίνου – Στα όρια της εξάντλησης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

“Ψηφίσαμε φορολογικό, ασφαλιστικό, υπερταμείο, “κόφτη”…και δόση δεν βλέπουμε” μουρμουρίζουν τα τελευταία 24ωρα πολιτικά εξαντλημένοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους διαδρόμους της Βουλής, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργείται από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ότι από μέρα σε μέρα κλείνει και τυπικά η αξιολόγηση.

Η αναβολή μάλιστα επί των σχετικών αποφάσεων στο Γερμανικό Κοινοβούλιο επειδή εκκρεμούν ακόμη “υπόλοιπα”(!) παραλίγο να προκαλέσει “εγκεφαλικό” στην κυβέρνηση.

Προκειμένου να αποκατασταθεί κλίμα ηρεμίας στους κόλπους της της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας από νωρίς ο υπουργός Οικονομικών από νωρίς προδιέγραψε θετικές εξελίξεις στα μέτωπα της “ποσοτικής χαλάρωσης” και των capital controls, ενώ αργά το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε με άτυπη ενημέρωση να διασκεδάσει τις ανησυχίες για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και της εκταμίευσης της υπερδόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

“Αύριο, και τυπικά, το Euro Working Group, που πραγματοποιείται στη Φινλανδία (Ελσίνκι), θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια το Euro Working Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης” ανέφερε η άτυπη ενημέρωση που μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βλέποντας τη στάση των δανειστών παρά τα κολακευτικά σχόλια προς τη κυβέρνηση και το πρόσωπο του πρωθυπουργού για τις υπερβάσεις τους, ανέσυραν από τη μνήμη τους το διάλογο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, και ιδίως το επίμαχο κομμάτι:

Tόμσεν: Tι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε ένα σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν υπήρξε μόνο μια στη στιγμή στην οποία πάρθηκε απόφαση και αυτή ήταν όταν (οι Έλληνες) ήταν έτοιμοι να ξεμείνουν από χρήματα και να χρεωκοπήσουν. Σωστά;

Βελκουλέσκου: Σωστά.

Tόμσεν: Πιθανότατα αυτό να ξανασυμβεί.

Βέβαια τα κορυφαία στελέχη του ΔΝΤ μιλούσαν για την χρονική περίοδο που διανύουμε ήδη, ωστόσο ενόψει και της 2ης αξιολόγησης με διακύβευμα τις εργασιακές σχέσεις για το πρωθυπουργικό επιτελείο όλα τα πολιτικά σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς η υλοποίηση του 3ου Μνημονίου “τρέχει” και ο λογαριασμός για την κοινωνία είναι βαρύς.

Στην κυβέρνηση προς το παρόν θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, με την έννοια ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για ένα πραγματικό “success story” και όχι α λα Σαμαρά, έχοντας ταυτόχρονα τον φόβο να ελλοχεύει εξαιτίας των δυσβάσταχτων μέτρων για τους πολίτες νέα βύθιση στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε το σύνθημα για προώθηση του κυβερνητικού προγράμματος εδώ και τούτο το καλοκαίρι στους τομείς της ανάπτυξης και της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών με έμφαση στην υγεία και την παιδεία, με τα βλέμματα όλων να στρέφονται παράλληλα στους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και Γιώργο Χουλιαράκης, αναφορικά με τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και πετρελαιοειδών, την επιστροφή των «αδήλωτων» καταθέσεων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και στις αναπληρώτριες υπουργούς Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου, και Καταπολέμησης της Ανεργίας Ράνιας Αντωνοπούλου.

Η στάση των δανειστών ακόμη και μετά την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης αναδεικνύει το πόσο καθοριστικό θα είναι για την κυβέρνηση και τη χώρα το προσεχές 4μηνο, και πολλά θα κριθούν στο πολιτικό επίπεδο, σε συνδυασμό και με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης επί των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να διασώσει ότι έχει απομείνει από την ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του κόμματος.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε