Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το μετέωρο βήμα του Γιώργου – Τα διλήμματα για το κόμμα μετά την παραίτηση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εγκαταλείπει την πρωθυπουργία και παραδίδει τη σκυτάλη σε πρόσωπο κοινής αποδοχής. Με την αρχηγία του κόμματος, όμως, τι γίνεται; Ο Γιώργος Παπανδρέου φεύγει από το Μαξίμου και μετακομίζει στην Ιπποκράτους. Το θέμα είναι για πόσο.

Αυτή τη στιγμή, ο απερχόμενος πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις και για να μείνει και για να φύγει. Εκείνος, ρέπει περισσότερο στην πρώτη επιλογή. Άλλωστε, ένας Παπανδρέου δεν παραιτείται εύκολα. Όμως, το θέμα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου δεν παίζει μόνος του στην εσωκομματική πλευρά του γηπέδου. Υπάρχουν κι άλλοι, όχι πάντα στην ίδια ομάδα με εκείνον…

Εισήγηση πρώτη: δικαιούσαι να μείνεις

Πρόσωπα από το κοντινό του περιβάλλον αλλά και βουλευτές που χαρακτηρίζονται «παπανδρεϊκοί» του λένε πως έχει κάθε δικαίωμα όχι μόνο να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά και να είναι εκείνος που θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές που έρχονται.

Η αποθέωση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η –απερχόμενη- κυβέρνηση τόνωσε την (όχι καλή μετά τη γκάφα του δημοψηφίσματος) ψυχολογία του, κατάφερε να πείσει τον Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μοιράζει έτοιμος να αποσυρθεί για λίγο ώστε να ανασυνταχθεί.

Μέχρι η μεταβατική κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές άλλωστε, υπάρχει κάποιος χρόνος. Και σε αυτό το διάστημα ο Γιώργος Παπανδρέου καλείται να δώσει τις εσωκομματικές του μάχες.

Εισήγηση δεύτερη: συνέδριο

Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος: κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ του ζητούν ήδη να προχωρήσει σε συνέδριο και να είναι η βάση του κόμματος εκείνη που θα επιλέξει τη νέα της ηγεσία.

Όσοι υποστηρίζουν τη δεύτερη άποψη «πατούν» και στο καταστατικό του κόμματος, σύμφωνα με το οποίο τον Νοέμβριο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την εκλογή Παπανδρέου στην αρχηγία και η θητεία του στην προεδρία του Κινήματος λήγει.

Και από τη στιγμή που δεν είναι πρωθυπουργός για να παραταθεί η θητεία του στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του μια… «καυτή πατάτα». Το καταστατικό είναι σαφές και δελφίνοι πολλοί.

Ευάγγελος Βενιζέλος, Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης είναι από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που τον τελευταίο καιρό βγήκαν μπροστά, ζήτησαν το λόγο από τον Γιώργο Παπανδρέου, τον κάλεσαν ακόμη και να παραιτηθεί και δε θα έλεγαν όχι για το… δαχτυλίδι.

Κάτι που ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμος να παραδώσει. Το πιθανότερο είναι πως αν τα πράγματα οδηγηθούν σε συνέδριο, ο Γιώργος Παπανδρέου να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία.

Μέχρι τότε, βέβαια, πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο (εσωκομματικό) αυλάκι και πολλές συμμαχίες θα διαμορφωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κρυφό σχέδιο του Γιώργου

Υπουργός:”Ο Παπανδρέου ήταν κουρασμένος, ήθελε να φύγει”

«Παπανδρέου, ο γόνος Σοσιαλιστών που έπεσε λόγω χρέους»

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε