Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Το μπρα ντε φέρ που καθορίζει την τύχη της Βρετανίας και το μέλλον της Ευρώπης

Το μπρα ντε φέρ που καθορίζει την τύχη της Βρετανίας και το μέλλον της Ευρώπης

Το νέο Μπρα ντε φέρ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας ξεκίνησε με εκατέρωθεν δηλώσεις. Οι Ευρωπαίοι βιάζονται να ξεκινήσει η διαδικασία του διαζυγίου, το συντομότερο δυνατό, ενώ οι Βρετανοί πετούν τη μπάλα στην εξέδρα με το επιχείρημα πως είναι δικό τους δικαίωμα η ενεργοποίηση του άρθρου 50, που ρυθμίζει τις διαδικασίες αποχώρησης.

Δεν πρόκειται για διαφωνία ήσσονος σημασίας, αλλά πάρα πολύ σημαντική, γιατί πάνω της στηρίζονται οι διαπραγματευτικές στρατηγικές και φανερές και κρυφές επιδιώξεις των δυο στρατοπέδων.
Οι μεν Βρετανοί με την καθυστέρηση επιδιώκουν να γίνει η διαπραγμάτευση για τη νέα σχέση πριν από την αποχώρηση και όσο ακόμα είναι μέλος της ΕυρωπαιΙκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, Γερμανών, Γάλλων και Ιταλών πρωτοστατούντων μαζί με την Κομισιόν, θέλουν να αποχωρήσουν τάχιστα οι Βρετανοί και οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση να διεξαχθούν με τη Βρετανία εκτός Ευρώπης.
Η διαφωνία μπορεί να φαντάζει ως τυπική, αλλά κρύβει όλη την ουσία. Γιατί οι Βρετανοί με την επιλογή τους θέλουν από τις διαπραγματεύσεις να διασφαλίσουν την ελεύθερη πρόσβασης στη νέα αγορά, την ελεύθερη διακίνηση, προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, χωρίς όμως, ελεύθερη κίνηση των προσώπων και κυρίως των εργαζομένων. Επιδιώκει δηλαδή ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς και από εκείνο Που είχε καταφέρει να αποσπάσει τον περασμένο Φεβρουάριο, περιορίζοντας τα δικαιώματα των άλλων Ευρωπαίων στη Βρετανία.
Οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν το γρήγορο διαζύγιο με τίποτα δεν θέλουν κάτι τέτοιο, γιατί θα δημιουργηθεί προηγούμενο που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, αφού τότε και άλλες χώρες θα βρεθούν στον πειρασμό να αποχωρήςουν από τη Ε.Ε. Και να διεκδικήσουν τα προνόμια των Βρετανών, αξιοποίωντας το βρετανικό προηγούμενο, οπότε το ευρωπαϊκό πουλόβερ θα αρχίσει να ξηλώνεται για τα καλά.
Επιπλέον διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όχι μόνο καλοβλέπουν, αλλά επιδιώκουν κιόλας, την προσέλκυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σήμερα βρίσκονται στη Βρετανία και θα μετακινηθούν στην περίπτωση που δεν θα υπάρχει ελεύθερη βρετανική πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Μεγάλος ο πειρασμός και ορισμένοι δεν το κρύβουν. Μάλιστα έστρωσαν ήδη κόκκινο χαλί για να υποδεχτούν τράπεζες, χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, πολυεθνικές και ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βρετανία.
Προς το παρόν την πρωτοβουλία των κινήσεων έχουν οι Βρετανοί, αφού αυτοί δικαιούνται να ενετγοποίησουν το άρθρο 50. Οι Ευρωπαίοι εκείνο που μπορούν να κάνουν είναι να ασκούν πιέσεις μέσω δηλώσεων, στα ευρωπαϊκά όργανα και στο παρασκήνιο.
Το πως θα καταλήξει αυτό το μπράβο ντε φέρ θα καθορίσει την τύχη τόσο της Βρετανίας όσο και το μέλλον της Ευρώπης.
Πάντως οι πρώτοι κερδισμένοι από το Brexit είναι οι Ιταλοί και ο Ρέντσι, όπως έδειξε και η τριμερής συνάντηση Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι. Το ντουέτο Μέρκελ Ολάντ, έγινε τρίο, εξέλιξη που ενδέχεται να ενισχύσει το στρατόπεδο εκείνων που επιθυμούν αλλαγές στην Ευρώπη προς την κατεύθυνση της επικράτησης της ανάπτυξης αντί της λιτότητας, στοιχείο καθοριστικό για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε