Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Το νέο ΚΟΔΗΣΟ του Βαγγέλη Βενιζέλου

Το νέο ΚΟΔΗΣΟ του Βαγγέλη Βενιζέλου

Το συμπαθές ΚΟμμα ΔΗμοκρατικού ΣΟσιαλισμού γεννήθηκε το 1979 ως κεντρώο κόμμα και εξαχνίσθη το 1989 με την είσοδό του στον τότε νεοσύστατο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου!!

Συμμετείχαν αξιόλογοι άνθρωποι της εποχής. Το 1981 έστειλε στην Ευρωβουλή τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου με το περίφημο σύνθημα “Μήπως είσαι ΚΟΔΗΣΟ και δεν το ξέρεις;”.
Ίσως το σύνθημα αυτό να ήταν και η σημαντικότερη προσφορά του στο δημόσιο βίο.

Χαρακτηρίσθηκε από ηπιότητα όταν χρειαζόταν σύγκρουση, παραινετικό λόγο όταν χρειαζόταν καθαρή θέση, χαλαρότητα όταν χρειαζόταν πυγμή, διστακτικότητα αντί για αποφασιστικότητα, πατερναλιστική κατανόηση αντί για ισότιμη αντιπαράθεση, εμμονή σε διάλογο όταν χρειαζόταν ενός ανδρός φωνή και αρχή, αφ υψηλού στάση αντί για δράση.
Ένα κόμμα άκαιρο, εκτός θέματος. Εξυπηρετούσε ανάγκες των ισχυρών προσωπικοτήτων-συν ιδρυτών του όχι της κοινωνίας.

Η ιστορική αναδρομή γίνεται γιατί το ΠΑΣΟΚ δια του κ. Βενιζέλου , εδώ και καιρό αλλά ιδιαίτερα μετά τις εκλογές , στην περίοδο των διερευνητικών εντολών συμπεριφέρεται σαν άλλο ΚΟΔΗΣΟ.

Εκπρόσωπος Τύπου η κ. Γεννηματά. Σεβασμός στο όνομα και στην προσωπική διαδρομή, αλλά η πραότητα και ο πλατύς λόγος που κολλάνε με την πιο δραματική περίοδο μετά τον εμφύλιο;

Προκαλεί ο κ. Τσίπρας με δηλώσεις και πράξεις όταν αναλαμβάνει τη διερευνητική. Βλέπει τους πάντες και τελευταίο τον Βενιζέλο, δηλώνει στους άξονες 5 σημείων του πως πρέπει να καταγγελθεί το μνημόνιο.
“Αλέξη σε περιμένω να συζητήσουμε” απαντά ο μειλίχιος Βαγγέλης. ΠΑΣΟΚ ; Με τίποτε.

Εξηγεί με στωικότητα και υπομονή, παραινετικά, πόσο κακό μπορεί να προκαλέσει η αμετροέπεια, η υπερβολή του ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΣΟΚ; Αγνώριστο.

Δυστυχώς δεν φαίνεται να συμπίπτουμε, μάλλον δεν θα κάνω χρήση της διερευνητικής αφήνει να διαρρεύσει , όταν ο κ. Τσίπρας αρνείται να σχηματίσει κυβέρνηση αριστεράς. Δεν τον στηρίζει δεν δρα δημόσια, πρωτοβουλιακά, δεν τον καταγγέλλει. ΠΑΣΟΚ; Όχι βέβαια.

Αφυπνίζεται μερικώς και παραλαμβάνει τη διερευνητική. Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας στέλνει επιστολή σε τρεις Ευρωπαίους ηγέτες όπου ζητά “συνολική επανεξέταση της στρατηγικής” της λιτότητας. Ούτε μονομερή καταγγελία μνημονίου, ούτε τίποτα. Δηλώνει στο CNBS πως θα αγωνιστεί για να μην φύγει η Ελλάδα από Ευρώπη και ευρώ.
Ο κ. Βενιζέλος δεν πηδά στην ευκαιρία , δεν κάνει το γραπτό κείμενο του κ. Τσίπρα, κοινό πρόγραμμα των Ελληνικών θέσεων σε οικουμενική κυβέρνηση.
Γιατί ποιος διαφωνεί σε ριζική επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου σε πλαίσιο Ευρώπης και ευρώ;
Εκτός ΚΚΕ βέβαια.
Αφήνει περιθώρια στον κ. Τσίπρα αύριο ή αργότερα να πει άλλα, στον κ. Σαμαρά να αυτοανακηρυχθεί σε προστάτη της Ευρωελλάδας, τον κ. Κουβέλη να αρνηθεί μελαγχολικά τον ρόλο της Ιφιγένειας. Τα γεγονότα τρέχουν και ο Βαγγέλης πίσω τους. Ερμηνευτής των άλλων, καθηγητής όλων. ΠΑΣΟΚ; Όσο και ο Μιχαλολιάκος κοινοβουλευτικός.

Δεν πρόκειται για σάστισμα. Πρόκειται για κενό. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει να φέρεται εκτός σιγουριάς εξουσίας όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σαν δύναμη εξουσίας. Δηλαδή καθόλου. Κυβερνητισμός στο DNA του ενός, διαμαρτυρία και συνδικαλισμός στο μεδούλι του άλλου.
Το κενό καλύπτεται από τις προσωπικότητες των ηγετών.
Καθηγητικός ακαδημαϊκός πατερναλισμός από τον Βενιζέλο, αυθάδεια και ρίσκο από τον Τσίπρα.

Μόνο που έτσι το ΠΑΣΟΚ γίνεται ΚΟΔΗΣΟ και ο ΣΥΡΙΖΑ εκπρόσωπος μιας νέας κεντροαριστεράς.

“ΚΟΔΗΣΟ είσαι και φαίνεσαι” έγραψαν στους τοίχους των Εξαρχείων το 1981, πάνω στην αφίσα με το ερώτημα.

Να το θυμηθεί ο κ. Βενιζέλος γιατί αν έτσι συνεχίσει, κινδυνεύει να την ακούσει την απάντηση και από τους εκλογείς και από τα στελέχη του κόμματός του. Όσους και όσα θα απομείνουν.

Χάρης Τσάκωνας 11 Μαΐου 2012

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε