Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Το non paper της συναίνεσης – Πότε παραδόθηκε από τον πρωθυπουργό στον Σαμαρά

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τη συναίνεση που επιζητούν οι Βρυξέλλες προσπαθεί να πετύχει ο πρωθυπουργός και φαίνεται πως έκανε ακόμη μια –έστω και έμμεση- κίνηση προς τον πρόεδρο της ΝΔ.

Την έμμεση πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου προς τον Αντώνη Σαμαρά για την πολυπόθητη –κυρίως από πλευράς των δανειστών- συναίνεση αποκάλυψε ο εκπρόσωπος ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Γιάννης Μιχελάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει non paper, το οποίο έχει παραδώσει ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια επιστολή αλλά ένα non paper που έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά και το οποίο περιελάμβανε προτάσεις της ΝΔ που υλοποιούνται και άλλες που έχουν εξαγγελθεί ή μπορούν να εξετασθούν», είπε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Μέχρι στιγμής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει απαντήσει εγγράφως, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για δεύτερη συνάντηση των δυο αρχηγών ή το ενδεχόμενο σύστασης κοινής επιτροπής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τις επανειλημμένες δηλώσεις στελεχών στην ΕΕ για συναίνεση στην Ελλάδα, είπε ότι σε καμία από αυτές τις δηλώσεις δεν τίθεται η συναίνεση ως προϋπόθεση.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο Γιάννης Μιχελάκης επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη δήλωση του τελευταίου πως προϋπόθεση για την 5η δόση είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου. «Να τα βρουν με τον κ. Παπακωνσταντίνου που έχει πει άλλα. Να αποφασίσουν και να μας πουν», είπε και πρόσθεσε πως ο κ. Πεταλωτής είναι ο μοναδικός βουλευτής

Σχετικά με τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Κριστίν Λαγκάρντ να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, είπε ότι «εμείς από το Ζάππειο 2 έχουμε ζητήσει αυτά που ήδη έχουν γίνει δεκτά για Πορτογαλία και Ιρλανδία και δεν γίνονται δεκτά μόνο για την Ελλάδα. Αυτό για να ξεκαθαρίσουμε απολύτως τη σχέση Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας».

Επεσήμανε δε ότι στην Πορτογαλία το μνημόνιο το συζήτησαν μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις μετά την πτώση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης ενώ σε εμάς «η κυβέρνηση το έφερε σαν τετελεσμένο γεγονός χωρίς να το έχει διαπραγματευτεί και να το έχουν διαβάσει οι περισσότεροι υπουργοί».

Επέμεινε ότι το μνημόνιο που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο αποδεδειγμένα έχει αποτύχει, «βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα σκληρότερα μέτρα που οδηγούν σε νέα μεγαλύτερη ύφεση». Ο κ. Μιχελάκης αναγνώρισε μάλιστα ότι τα άλλα δύο μνημόνια έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

Για την έκθεση της τρόικας και την αναφορά της ότι οι προτάσεις της ΝΔ για τα φορολογικά δεν είναι ρεαλιστικές, παρατήρησε ότι «η τρόικα ζητά αποτελέσματα άμεσα». «Πράγματι, η πρόταση της ΝΔ χρειάζεται διάστημα μηνών για να αποδώσει και σημείωσε ότι καμία πρόταση για καμία χώρα δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα.

Παράλληλα έκανε λόγο για παραπληροφόρηση της τρόικας χωρίς να αναφέρει από ποιους επικαλούμενος ερώτηση στον Αντώνη Σαμαρά από ξένο ηγέτη αν η ΝΔ είναι κατά των αποκρατικοποιήσεων. «Πράγματι υπήρξε σκόπιμη παραπληροφόρηση για τις θέσεις της ΝΔ. Δεν γνωρίζω από ποιους», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κ. Λαγκάρντ: ”Γιώργο – Αντώνη βρείτε τα”

Δε συναινεί παρά τις ασφυκτικές πιέσεις ο Σαμαράς

Αφόρητες πιέσεις της Ευρώπης στον Σαμαρά – Ρομπάι: “Να είσαι συνεργάσιμος”

Ευρωπαϊκό “πρέσινγκ” στο Σαμαρά που επιμένει σε έξοδο απ’ το μνημόνιο

Νέο ΟΧΙ Σαμαρά στο Μεσοπρόθεσμο αν έρθει ως ένα άρθρο

Μικρό βήμα προς συναίνεση από Α. Σαμαρά αλλά υπό όρους

Σενάρια για νέο τετ α τετ και ανασχηματισμό με τεχνοκράτες

Όχι Σαμαρά στη συναίνεση εάν δεν μειωθούν οι φόροι

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε