Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην δραματική απόφαση

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην δραματική απόφαση

Ακόμη και την ύστατη ώρα η Άγγελα Μέρκελ προσπάθησε να αποτρέψει τον Έλληνα πρωθυπουργό από την προσφυγή στο ΔΝΤ. Η απόφαση όμως είχε ληφθεί υπό το βάρος της υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s και τις πληροφορίες για “φυγή” κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Η αγωνία της κυβέρνησης για την επικοινωνιακη απήχηση της απόφασής για προσφυγή στο μηχανισμό ήταν εμφανής αφού ούτε μια φορά στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε την λέξη ΔΝΤ.

Πριν από όλα αυτά είχαν προηγηθεί η δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου πολλοί κορυφαίοι υπουργοί καταλόγισαν στον πρωθυπουργό αλλά και στο οικονομικό επιτελείο οτι έχουν καθυστερήσει πολύ να πατήσουν την σκανδάλη!

Τελικά και ύστερα από δραματικές συσκέψεις και επικοινωνία του κ. Παπακωνσταντίνου με τον γερμανό ομόλογό του ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε στον πρωθυπουργό οτι όλα είναι έτοιμα για την προσφυγή.

Η απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό έγινε γνωστή λίγο μετά τις 11 κατ’ αρχήν με διαρροές γεγονός που οδήγησε το χρηματιστήριο στα ύψη και τα spread στην αποκλιμάκωση.

Το ότι η Ελλάδα επρόκειτο να προσφύγει στον μηχανισμό έφτασε μέχρι τη… Γερμανία, με την Άγγελα Μέρκελ να επιχειρεί ακόμη και την ύστατη ώρα να αποτρέψει τον Έλληνα πρωθυπουργό από το διάγγελμα. Μάλιστα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν εν μέσω ομιλία, χτύπησε το προσωπικό του κινητό. Ήταν η Άγγελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός διέκοψε την ομιλία του για να της μιλήσει. Η επικοινωνία τους διήρκεσε 20 λεπτά, με τη Μέρκελ να προσπαθεί να τον μεταπείσει. Αλλά η απόφαση είχε ληφθεί ήδη. 

Η νύχτα ήταν μακριά για όλους και συμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός έμεινε για πολλές ώρες μόνος στο γραφείο του εξετάζοντας κάθε λεπτομέρεια. Στην απόφαση του Γ. Παπανδρέου να “πατήσει” το κουμπί ενεργοποίησης του μηχανισμού έπαιξαν βασικό ρόλο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s αλλά και οι πληροφορίες για φυγή χρημάτων στο εξωτερικό.

Μάλιστα αποφασίστηκε την τελευταία στιγμή να μην ματαιωθεί η επίσκεψή του στο Καστελόριζο αλλά να μεταβεί και να κάνει από εκεί το διάγγελμα. Φτάνοντας στο ακριτικό νησί, ο πρωθυπουργός πρώτα επισκέφθηκε τον Άι Γιώργη, ανήμερα και της ονομαστικής του γιορτής, και άναψε ένα κερί.

Λίγο πριν το διάγγελμα και ενω εξέταζε τις τελευταίες λεπτομέρειες ο πρωθυπουργός δέχθηκε μήνυμα από τον ισπανό ομόλογό του Θαπατέρο. Ο κ. Παπανδρέου τον κάλεσε στο τηλέφωνο και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. θαπατέρο του εξέφρασε την στήριξη της χώρας του στην μεγάλη αυτή απόφαση της Ελλάδας.

Με το που ολοκλήρωσε το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, χτύπησε το κινητό του και πάλι. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Μίλησαν στο τηλέφωνο για τουλάχιστον μισή ώρα.
  
Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συμφώνησαν ότι, η απόφαση για χορήγηση οικονομικής στήριξης μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πόσα θα δώσει κάθε χώρα της ΕΕ για την Ελλάδα
Ισορροπία του τρόμου στο Χρηματιστήριο
Θέμα ημερών η εκταμίευση λέει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ – Καθυστέρησατε ένα μηνα λέει το ΔΝΤ
Η επιστολή για ενεργοποίηση του μηχανισμού
Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό
Γερμανός υπ. Οικονομίας: Βοήθεια στην Ελλάδα μόνο σε έκτακτη περίπτωση 
Σφυροκόπημα της κυβέρνησης για την προσφυγή από την αντιπολίτευση
Νέα υποβάθμιση από Moody’s

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε