Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Το πόρισμα του ΚΚΕ για τη Siemens – “Βαριές” πολιτικές ευθύνες για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Ταυτόχρονα, καταλογίζει «τεράστιες, βαριές πολιτικές ευθύνες» στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σε όλους όσοι από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν όλες τις συμβάσεις της Siemens.

Υπέρ της σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση, αλλά και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, στην υπόθεση Siemens σε όλα τα εμπλεκλομενα πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεση τους και την παραλαβή των έργων, τάσσεται στη πορισματική του έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Ταυτόχρονα, καταλογίζει «τεράστιες, βαριές πολιτικές ευθύνες» στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και σε όλους όσοι από κυβερνητικές θέσεις χειρίσθηκαν όλες τις συμβάσεις της Siemens που είχαν συναφθεί ή υλοποιηθεί». Ακόμη, ο κ. Παφίλης, κάνει λόγο για “ομολογημένη εκροή από τα μαύρα ταμεία της Siemens προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ” επικαλούμενος τις καταθέσεις του Ρ. Σίκατσεκ και του Μ. Χριστοφοράκου.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι νοητή η σύναψη συμβάσεων τέτοιας σπουδαιότητας και τέτοιου ύψους, όπως αυτές της Siemens με τον ΟΤΕ, για το C4i ή για τον ΟΣΕ, χωρίς τη βούληση, σύμπραξη και συναίνεση των πολιτικών προσώπων τα οποία προϊστανται στους αντίστοιχους αντισυμβαλλόμενους οργανισμούς», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και προσθέτει:

“Στην πραγματικότητα οι συμβάσεις αυτές αποτελούν στρατηγικές πολιτικές κυβερνητικές επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία δεν είναι δυνατό να μην υπάρχουν εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στην κυκλοφορία του “μαύρου” χρήματος, αφού οι κρίσιμες αποφάσεις εκπορεύονταν από την πολιτική ηγεσία και αποτελούσαν υλοποίηση των κεντρικών επιλογών της”.

“Το προφανές αυτό γεγονός”, συνεχίζει, “σύμφωνα με την πείρα και τη λογική αλλά και οι μαρτυρικές καταθέσεις οι οποίες μιλούν για πολιτικά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ αποτελούν ισχυρότατη ένδειξη ικανή να οδηγήσει στη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και καθιστά αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση για όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα για την περαιτέρω απόδοση ευθυνών αλλά και τον προσδιορισμό της ζημιάς που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο”.

Τέλος ο κ. Παφίλης τονίζει την ανάγκη αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να αρθούν, όπως αναφέρει, όλα τα εμπόδια για την απόδοση ευθυνών όταν αυτές υπάρχουν, χωρίς τους γνωστούς περιορισμούς και τις εξαιρέσεις.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε