Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Το προφανές συνέβη. Τα ενδιαφέροντα έπονται.

Το προφανές συνέβη. Τα ενδιαφέροντα έπονται.

Είμαι ένας από εσάς. Σας ένοιωσα, σας κατάλαβα. Je vous ai compris. Η μαγική φράση και η χαρακτηριστική

 

αυτοκρατορική κίνηση ανήκει στον στρατηγό De Gaulle όταν χρειάσθηκε να μιλήσει στους Γάλλους στρατηγούς-σφαγείς στο Αλγέρι. Που όμως οι δύστυχοι τον δικό του κούφιο εθνικισμό πίστεψαν για το μεγαλείο της Γαλλίας και την αιώνια Γαλλική Αλγερία. Τρεις μήνες αργότερα τους άδειασε οριστικά αφού τους ξεδόντιασε. Η Αλγερία ανεξαρτητοποιήθηκε και οι στρατηγοί κόσμησαν τα σίδερα της φυλακής. Ο De Gaulle εγκαινίασε την μακροημερεύουσα 5η γαλλική Δημοκρατία.

 

Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει αυτό που όλοι υποψιαζόμασταν και γράφαμε. Η πρώτη δεξαμενή που ανοίγει για τη Ν.Δ. , με την εκλογή Σαμαρά είναι του ΛΑΟΣ, του οποίου μέρος των ψηφοφόρων φυσικά και έλκεται από τον αειθαλή Μακεδονομάχο, που δεν σταμάτησε ποτέ να τους κλείνει το μάτι.

Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να πήγαν την Κυριακή και να ψήφισαν με εμπιστοσύνη τον Αντώνη τους. Όπως οι στρατηγοί στο Αλγέρι.

 

Σίγουρα σε αυτούς δεν ανήκει ο πρόεδρος Καρατζαφέρης που τώρα θα υπερακοντίζει σε εθνικοφροσύνη και αντι-πασοκισμό μήπως και διακόψει την αιμορραγία προς Ν.Δ.

 

Σκοπιανό. Μια μάχη που έγινε περίπου 20 χρόνια πριν. Που κόστισε σε όλους και κοστίζει ακόμη. Ποιος θα κάνει το επόμενο βήμα; Προβλέπω ο Α. Σαμαράς αν θέλει να είναι τόσο γκωλικός όσο δείχνει.. Δηλαδή ικανός να συνθέτει –από δύναμη- , όχι να συμβιβάζεται- από αδυναμία. Αν όχι η Ν.Δ. θα χάσει ένα μέρος των χαρακτηριστικών του κόμματος εξουσίας.

Μετανάστες, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά. Πόσο εύκολο θα είναι για τον Α. Σαμαρά να απεγκλωβισθεί από τις θέσεις που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει χωρίς να στρέψει πάλι προς το ΛΑΟΣ τους μόλις επανακάμψαντες ψηφοφόρους του. Εύκολο όχι. Δυνατό ναι.

Αν αναπτύξει νέα πεδία αντιπαράθεσης με μια κυβέρνηση που φαίνεται πρόθυμη να του τα προσφέρει, στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στην αποτελεσματικότητα των μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας, στην λειτουργία του κράτους και των θεσμών.

Που θα κινηθεί και πως; Δεν νομίζω πως θα φανεί γρήγορα κι εξάλλου την πίστωση χρόνου την κέρδισε πανηγυρικά στις κάλπες.

Όμως σίγουρα η πολιτική ζωή έγινε πιο ενδιαφέρουσα και πιο γόνιμη από την Κυριακή. Αυτό λέει κι η δημοσκόπηση, αυτό χρωστάμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, στους κοντά 800.000 συμπολίτες μας που πήγαν και ψήφισαν την Κυριακή.

 

Τάσος Γιαλίδης                                                                    

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε