Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Το ράλι των spreads βάζει την ΕΕ στην πρίζα

Το ράλι των spreads βάζει την ΕΕ στην πρίζα

Οι Financial Times αναλύουν ποιά μέτρα θα πάρουν οι χώρες της ευρωζώνης για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ , μετά την πίεση που δέχτηκαν στη σύνοδο των G20.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Τα μέλη της ευρωζώνης που εκπροσωπούνται στο κλάμπ του G20 θα δεσμευτούν για την μείωση του κόστους δανεισμού στην ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που διέρρευσε στη συνεδρίαση των είκοσι ισχυρότερων κρατών του πλανήτη.

Την μέρα που η Ισπανία αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερο από 5% για να δανειστεί χρήματα για ένα χρόνο, η ανάγκη για δράση που θα ανακόψει το σπιράλ των αυξανόμενων αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα έγινε αποδεκτή από την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία, τα τρία μέλη της ευρωζώνης στο G20.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις, ο Μάριο Μόντι, ο ιταλός πρωθυπουργός έθεσε την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τα 440 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης για να αγοραστούν ομόλογα της περιφέρειας στην ανοικτή αγορά. Η Αγκελα Μέρκελ όμως δεν ήταν θετική απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο στην διάρκεια της επίσημης συνεδρίασης το βράδυ.

Παρ’ όλα αυτά η γερμανίδα καγκελάριος είχε μετά επαφές και συζητήσεις από τις οποίες οι συνομιλητές της έμειναν με την εντύπωση ότι «είναι πρόθυμη να κάνει περισσότερα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο ίδιος ωστόσο έσπευσε να διεκρινήσει ότι η καγκελάριος δεν ήταν έτοιμη να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες κινήσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την δεύτερη μέρα των διαπραγματεύσεων ο γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ είπε ότι τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας είναι απαράδεκτα. «Πρέπει να δείξουμε γρηγορότερη ικανότητα αντίδρασης», προσέθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «Πιστεύω ότι υπάρχουν σημάδια ότι η ευρωζώνη κινείται προς την κατεύθυνση οι πλούσιες χώρες να υποστηρίξουν τις τράπεζες τους και τις αδύναμες χώρες».

Το προσχέδιο της συμφωνίας δεν αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις αλλά στοχεύει στην μείωση του κόστους δανεισμού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Αναφέρει ότι πρόσφατες πολιτικές της ΕΕ όπως το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα σχέδια για ανάπτυξη είναι «σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ενοποίησης που οδηγεί σε βιώσιμα κόστη δανεισμού».

Ο κ. Ολαντ είπε ότι «δεν είναι αποδεκτό για την Ισπανία που μόλις πήρε την υπόσχεση για στήριξη να έχει επιτόκια της τάξης του 7%».

Το EFSF πέρυσι εξασφάλισε τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ελεύθερη αγορά, μια δυνατότητα που πριν είχε η ΕΚΤ. Μαζί με τον ESM που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα έχουν δύναμη πυρός περίπου 500 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα 210 δισ. ευρώ τον περασμένο χρόνο.

Το προσχέδιο της συμφωνίας καλεί τις χώρες της ευρωζώνης να «λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, να βελτιώσουν τις λειτουργίες στις χρηματαγορές και να σπάσουν την διασύνδεση (feedback loop) μεταξύ τραπεζών και χωρών»”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε