Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Το στικάκι έδωσε στοιχεία για το πότε σβήστηκαν τα ονόματα απ’ τη λίστα Λαγκάρντ

Το στικάκι έδωσε στοιχεία για το πότε σβήστηκαν τα ονόματα απ’ τη λίστα Λαγκάρντ

Όλα δείχνουν ότι το usb το περιβόητο στικάκι στο οποίο μεταγράφηκε η λίστα Λαγκάρντ έχει δώσει τα πρώτα βασικά στοιχεία. Οι έως τώρα πληροφορίες αλλά και οι κινήσεις της δικαιοσύνης δείχνουν ότι μάλλον η αλλοίωση έγινε πριν γίνει η μετεγγραφή στο usb και κάπως έτσι βγαίνει από το “κάδρο” των ευθυνών ο Ε. Βενιζέλος με τον κλοιό να στενεύει γύρω από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Τα ηλεκτρονικά ίχνη που καταγράφονται σε κάθε επεξεργασία ηλεκτρονικών αρχείων φαίνεται πως δίνουν πολλά στοιχεία.
Το γεγονός ότι δεν έχουν κληθεί ως μάρτυρες άτομα παρά μόνο από το περιβάλλον του Γ. Παπακωνσταντίνου, λένε πολλοί, δείχνει ότι το usb έχει “μιλήσει”. Η επεξεργασία του δηλαδή, το πότε δημιουργήθηκε, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μετεγγραφή έγινε επί υπουργίας του, όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρώην υπουργός.
Έτσι έχουν κληθεί να καταθέσουν μόνον συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου, ωστόσο κανείς δεν έχει δηλώσει πως είτε έλαβε για φύλαξη το αρχικό cde είτε πήρε εντολή μετεγγραφής του στο στικάκι.
Από το ίδιο το usb εκτός του χρόνου κατά τον οποίο έγινε η μετεγγραφή οι ειδικοί μπορούν να δουν και το ίχνος του υπολογιστή στον οποίο έγινε.
Είναι και αυτό ένα σημαντικό στοιχείο.
Ωστόσο το γεγονός πως η έρευνα εντοπίζεται σε ορισμένα σημεία δείχνει πως η αλλοίωση της λίστα έγινε πριν τη μετεγγραφή των στοιχείων στο στικάκι. Έτσι η έρευνα για την αλλοίωση πάει χρονικά πιο πίσω από την ημερομηνία “γέννησης” του usb και έτσι κάποιοι λένε με νόημα ότι η αφαίρεση των ονομάτων έγινε πριν αυτό παραδοθεί πρώτα στο ΣΔΟΕ και μετά στον Ε. Βενιζέλο, φωτογραφίζοντας έτσι την περίοδο υπουργίας του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ενώ πάντως τα ηλεκτρονικά ίχνη μπορούν να δώσουν πολλά στοιχεία μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Τα ίχνη του παραχαράκτη που μπορούν να φανούν σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν μπει στο στόχαστρο των ειδικών.
Το γιατί δημιουργεί αρκετά ερωτήματα, ωστόσο πηγές του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτιμούν πως όταν η δικογραφία μεταβιβαστεί στη Βουλή, το usb θα φτάσει και στα χέρια τους.

Διαβάστε επίσης:

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε