Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τη Siemens

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τη Siemens

Οι προσπάθειες, που καταβάλλουμε και οι θυσίες που υφιστάμεθα μπορεί να αποδειχθούν ως των Τρώων, που θα έλεγε κι ο ποιητής

αν η κυβέρνηση και γενικότερα ο πολιτικός κόσμος δεν κατορθώσουν να περιορίσουν την γραφειοκρατία και τη διαφθορά του δημοσίου τομέα, που είναι ο μεγάλος άρρωστος, που μας οδήγησε στην σημερινή οδυνηρή πραγματικότητα. 

Μέτρα όμως ακόμα δεν λαμβάνονται. Κι όσο αυτό συμβαίνει, τόσο θα μεγαλώνει η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Και θα αυξάνονται εκείνοι, που θα διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή ξεφωνίζοντας τα απαράδεκτα συνθήματα «Να καεί, να καεί το μπορ… η Βουλή». Και τούτο διότι η λαϊκή οργή όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση θα γίνεται τυφλή και παράλογη. Κι όσο αυτό θα μεγαλώνει, τόσο θα βρίσκουν έδαφος να σταθούν οι διάφοροι αυτόκλητοι «σωτήρες», που πολύ φοβόμαστε ότι θα αποδειχθούν πολύ πιο επικίνδυνοι για τον τόπο ακόμα κι από τους πολιτικούς του σήμερα. 

Και δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν αυτή την εκτίμηση. Η ιστορία με τις λίστες των δωροληπτών της Siemens, που το ΣΔΟΕ και η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δεν μπορούν να ανακαλύψουν διότι δήθεν τα ονόματα τους έχουν σβηστεί με «μπλάνκο» από την εποχή του Μιχάλη Χριστοφοράκου, αν δεν ήταν εξαιρετικά σοβαρή θα προκαλούσε τον γέλωτα, όπως το πράττουν ήδη πολλοί συμπολίτες μας. Δεν χρειάζεται να είσαι πιστός τηλεθεατής του… CSI Miami η άλλης δημοφιλούς αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς για να γνωρίζεις ότι σήμερα υπάρχουν τεχνολογικά μέσα για να αποκαλύπτεις και τα πιο δύσκολα μυστικά. 

Αλλά αρκεί να μεταβεί οποιοδήποτε από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής σε ένα βιβλιοχαρτοπωλείο για να μάθει πώς μπορεί να καθαρίσει το «μπλάνκο» και πώς εύκολα μπορεί να διαβαστεί ότι υπάρχει από κάτω. Αλλά ουδείς το επιθυμεί.

Γιατί προφανώς η διάθεση όλων τους είναι να συγκαλυφθεί η όλη υπόθεση. Να μην βγουν τα ονόματα των επιχειρηματιών, των δημοσιοσχεσιτών, των δημοσιογράφων και των πολιτικών φυσικά, που κρύβονται ως δωρολήπτες στις λίστες της αμαρτωλής Siemens και του Χριστοφοράκου. Η όλη υπόθεση είναι κωμικοτραγική. Αλλά καταδεικνύει πώς οι υπεύθυνοι υποτίθεται πολιτικοί μας συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με την ίδια λογική και νοοτροπία, που οδήγησε την χώρας μας σε αυτή την κατάσταση της διευρυμένης διαφθοράς, που αποτελεί την βασική αιτία της οικονομικής μας κατάρρευσης, όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. 

Το γεγονός ότι κρύβεται η Εξεταστική Επιτροπή πίσω από το «μπλάνκο» για να μην αποκαλυφθούν τα ονόματα των δωροληπτών επιτρέπει σε διαφόρους να διακινούν ανεξέλεγκτα ονόματα πολιτικών και δημοσιογράφων, που υποτίθεται ότι δωροδοκήθηκαν από την γερμανική εταιρία. Κι επιτρέπει σε όλους μας να πιστεύουμε οτιδήποτε. Ακόμα κι ότι επώνυμοι δημοσιογράφοι, ακόμα και παρουσιαστές και σχολιαστές κεντρικών δελτίων ειδήσεων μεγάλων καναλιών, περιλαμβάνονται μεταξύ των δωροληπτών. 

Μπορεί να συμβαίνει, μπορεί κι όχι. Αλλά όσο με αστήρικτα και έωλα επιχειρήματα, το ΣΔΟΕ κι η Εξεταστική Επιτροπή αρνούνται να κάνουν το καθήκον τους, προφανώς για να προστατέψουν εκείνους, που επί σειράν ετών σιτίζονταν στα λογιστήρια της Siemens και των εταιριών, που οι γερμανοί προσλάμβαναν για να τους κάνουν τις «δημόσιες σχέσεις». Κι έτσι η φημολογία προσλαμβάνει οργιώδεις διαστάσεις, ενδεχομένως κι εις βάρος ανθρώπων, που δεν ευθύνονται για το παραμικρό. Εδώ όμως έγκειται η υποκρισία του πολιτικού συστήματος, που επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά. 

Δυστυχώς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε