Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τις πρόωρες εκλογές

Το σχόλιο του Γιάννη Λοβέρδου για τις πρόωρες εκλογές

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες με το αν μπλοφάρει η όχι ο Γιώργος Παπανδρέου

oταν δηλώνει πως θα προχωρήσει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταγάγει σαφή νίκη στις εκλογές για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση την προσεχή Κυριακή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπλοφάρει. Η αντιπολίτευση, και προσωπικά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ισχυρίζεται ότι επιχειρεί να αποδράσει επειδή η πολιτική που ακολουθεί αποδεικνύεται αναποτελεσματική και καταδικασμένη. Ο κόσμος μοιραία αγωνιά τι θα γίνει. Καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες διαπιστώνουν ότι η επιλογή των πρόωρων εκλογών όχι μόνον δεν βελτιώνει το οικονομικό κλίμα αλλ’ αντιθέτως το επιδεινώνει έτι περαιτέρω.

Το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός από πολλούς αναλυτές, μεταξύ των οποίων κι ο γράφων, εκτιμάται ως τουλάχιστον ατυχές. Η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αυστηρή εφαρμογή μιάς άκρως επώδυνης πλην όμως απαραίτητης πολιτικής μεταρρυθμίσεων κυρίως στο δημόσιο. Κι αυτή η πολιτική, εφόσον κάποιοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις 13 περιφέρειες της χώρας, δεν ανατρέπεται. Αντιθέτως καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Γι’ αυτό τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο κι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποδοκιμάζουν σε όλους τους τόνους, κατ’ ιδίαν εντονότερα από ότι δημοσίως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ομοίως όμως είναι ατυχής η πολιτική, που ακολουθεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, της ΝΔ μη εξαιρουμένης. Από την στιγμή, που η αντιπολίτευση έθεσε το δικό της δίλημμα αρχικά, και το επέβαλε είναι η αλήθεια, αν η ψήφος στις περιφερειακές εκλογές είναι υπέρ η κατά του μνημονίου, κι όχι φυσικά υπέρ η κατά του Καλλικράτη, τότε μοιραία τίθεται μεγάλο ζήτημα, που αφορά την βιωσιμότητα της κυβέρνησης. Εφόσον λοιπόν το δίλημμα, που έθεσε η αντιπολίτευση είναι αν θα καταδικασθεί η όχι η πολιτική του μνημονίου, εφόσον στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής αποδοκιμασθούν οι υποψήφιοι του κυβερνώντος κόμματος, τότε μοιραία αποδοκιμάζεται κι η πολιτική του μνημονίου.

Οπότε μοιραία υπονομεύεται εκ των πραγμάτων η κυβερνητική συνοχή αλλά κι η δυνατότητα του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του να εφαρμόσουν την πολιτική αυτή, που τη θεωρούν ως μονόδρομο στο επιτελείο της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια εκ των πραγμάτων, εφόσον αποδοκιμασθεί το μνημόνιο, μέσω της καταψήφισης του Γιάννη Σγουρού και των άλλων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές, κι όχι στους δήμους, εκλογές, τότε μοιραία ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Αν και κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν θα συμβεί κατά πάσα πιθανότητα, διότι πέραν των άλλων η αποτίμηση του αποτελέσματος της Κυριακής παίρνει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες κατά το δοκούν των κομματικών επιτελείων, εφόσον μάλιστα δεν είναι ξεκάθαρο και σαφές.

Ο μεγάλος φόβος του ΠΑΣΟΚ αλλά και του εκλογικού του επιτελείου είναι πέραν του συνολικού αποτελέσματος στις περιφέρειες την πρώτη Κυριακή των εκλογών, η ανάδειξη η μη του κ. Δημαρά ως περιφερειάρχη στην μεγαλύτερη μακράν περιφέρεια της χώρας. Και τούτο διότι αν επιβεβαιωθεί η τάση, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, τότε θα υπονομευθεί κι η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος ακόμα και της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Διότι αν ο κ. Δημαράς, που καταψήφισε το μνημόνιο και διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, επιβραβευθεί από τους ψηφοφόρους, τότε γιατί το ίδιο να μην πράξουν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που βαρυγκομούν από τις πιέσεις των ψηφοφόρων τους.

Γιατί να μην καταψηφίσουν ένα κρίσιμο νομοσχέδιο αφού και να διαγραφούν μάλλον θα κερδίσουν παρά θα χάσουν εκλογικά; Σε αυτή την περίπτωση, νομίζουμε, θα υποχρεωθεί να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες ο κ. Παπανδρέου. Και για κανέναν άλλο λόγο, διότι αυτή την στιγμή δεν συμφέρει κανένα μια εκλογική αναμέτρηση και πάνω από όλους την ελληνική οικονομία, όπως φρόντισαν να προειδοποιήσουν τον έλληνα πρωθυπουργό στην Σύνοδο των Βρυξελλών οι ευρωπαίοι εταίροι μας αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε