Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Τον Ιούλιο ο πρώτος… έλεγχος προόδου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η πρώτη αξιολόγηση προόδου της Ελλάδας από την τρόικα θα γίνει τον Ιούλιο και ακολούθως να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση του δανείου. Αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, όμως, δεν αποκλείεται να ληφθούν νέα, πιο σκληρά μέτρα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε την Τρίτη στους Ευρωπαίους ομολόγους του την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τα νομοθετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Τον Ιούνιο, πριν ξεκινήσει ο έλεγχος, την Αθήνα θα επισκεφθούν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ενώ θα ακολουθήσει -τον Ιούλιο- η υποβολή από πλευράς της Ελλάδας της έκθεσης στην τρόικα για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου. Έπειτα το Eurogroup και το Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περίπου το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ. Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δισ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι με τη νομοθέτηση των μέτρων που αφορούν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου, καθώς και με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επιτυγχάνεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κατά 41,8%.

Επανέλαβε δε, ότι η Ελλάδα έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010 και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όσον αφορά στο ποσό των 14,5 δισ. ευρώ που έλαβε σήμερα η χώρα μας, προέρχεται από διμερή δάνεια με 10 χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Κύπρος και Μάλτα), στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες δεν συμμετείχαν στην πρώτη δόση των δανείων, αυτό οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στις συγκεκριμένες χώρες, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα συμμετάσχουν και αυτές στο δανεισμό, όπως άλλωστε έχουν ήδη δεσμευτεί.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς.

Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, ότι το μισθολογικό κόστος στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα είναι συγκρατημένο, λόγω των περικοπών και των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα στη σωστή κατεύθυνση

Πεπεισμένος ότι Ελλάδα βαδίζει στο σωστό δρόμο εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου και την ενημέρωση από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ο Βέλγος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των χωρών της ευρωζώνης να διαθέσουν το πρώτο μέρος των διμερών συντονισμένων δανείων προς την Ελλάδα.

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και απορρίπτουμε όσα έχουν γραφεί στα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα», τόνισε.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε