Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 34 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

''Τράβηξαν'' το φρένο χρέους στην Ευρώπη

Νίκος Κονιτόπουλος |
''Τράβηξαν'' το φρένο χρέους στην Ευρώπη
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 02.03.2012 | 12:06
Πρώτη δημοσίευση: 02.03.2012 | 11:57

Είκοσι πέντε χώρες της Ε.Ενωσης υπέγραψαν σήμερα το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Οι μόνες χώρες που αρνήθηκαν να το υπογράψουν είναι η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία.

"Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.

"Πιστεύω ότι είναι ένα ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα" που έστειλαν οι αγορές "και επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη", δήλωσε από την πλευρά τη καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Το σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου απαίτησε το Βερολίνο για να συνεχίσει να επιδεικνύει την οικονομική του αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, όπως η χώρα μας, προβλέπει την καθιέρωση "χρυσών δημοσιονομικών κανόνων" για τη δημοσιονομική ισορροπία και την επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή.Όποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Η διαδικασία επικύρωσης είναι πιθανόν να περιπλακεί κυρίως στην Ιρλανδία, που ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.

Διαβάστε επίσης :
Νίκος Κονιτόπουλος


   Διαδώστε αυτό το άρθρο