Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τροπολογία ΝΔ: Μειώστε από φέτος ΕΝΦΙΑ, ειδικό φόρο στο κρασί

Τροπολογία ΝΔ: Μειώστε από φέτος ΕΝΦΙΑ, ειδικό φόρο στο κρασί

Τροπολογία κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο η ΝΔ με την οποία ζητάει την άμεση διάθεση του υπερ-πλεονάσματος που επιτέθηκε πέρυσι σε δαπάνες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην μείωση από εφέτος του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, στην κατάργηση του Εδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, και στην επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ 13% αντί του 24% στα αγροτικά εφόδια.

Την κατάθεση της «γαλάζιας» τροπολογίας ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που είναι μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.

Μια κίνηση με διττό πολιτικό στόχο. Ο πρώτος να καταδείξει ότι η ΝΔ είναι υπέρ των θετικών μέτρων με στοχευμένο τρόπο και εμμέσως πλην σαφώς παράλληλα να καταδείξει ότι τα πολυδιαφημιζόμενα θετικά μέτρα που διατυμπανίζει ότι έτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την συμφωνία ουσιαστικά προβλέπονται από το δεύτερο ακόμα Μνημόνιο άλλωστε με τον τρόπο αυτό είχε δοθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Στην βουλευτική τροπολογία της ΝΔ επισημαίνεται ότι μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3.9% του ΑΕΠ ή 6,937 δις ευρώ έναντι δημοσιονομικού στόχου 0,5% του ΑΕΠ και με γεγονός ότι ο φετινός στόχος είναι 1,75% του ΑΕΠ, πολύ χαμηλότερος από το περυσινό αποτέλεσμα , στο πλαίσιο αυτό μπορεί να δοθούν πίσω στην κοινωνία που σήκωσε το βάρος της υπερφορολόγησης και της στάσης πληρωμών ένα μικρό αλλά ουσιαστικό μέρος αυτής της υπέρβασης.

Μάλιστα οι τρείς αυτές μειώσεις φόρων και την αύξηση δαπανών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, η τροπολογία αυτή την «κοστολογεί» σε 865 εκατ ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ. Ένα ποσό που όπως τονίζεται «δεν θα θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2017.
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε