Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τροπολογία για τους ιμάμηδες φέρνει νέους τριγμούς στην κυβέρνηση

Τροπολογία για τους ιμάμηδες φέρνει νέους τριγμούς στην κυβέρνηση

Για άλλη μια φορά, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση δε μπορούν να βρουν κοινή γραμμή, με συνέπεια να απειλείται (ξανά) η κυβερνητική συνοχή και φυσικά τις… δυνάμεις των τριών.

Αυτή τη φορά το… πρόβλημα προκαλεί μια τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που κατατέθηκε στις 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία θα προσληφθούν 240 ιμάμηδες στο δημόσιο, για τη διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης.

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει διατεθειμένη να στηρίξει την τροπολογία αλλά δεν ισχύει το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Το περίεργο είναι πως το κόμμα που έκανε πίσω είναι το ΠΑΣΟΚ, αφού αρχικά είχε ταχθεί υπέρ, αντίθετα από τη Δημοκρατική Αριστέρα που ήταν αρνητική εξ αρχής.

Φαίνεται όμως πως οι εντονότατες αντιδράσεις του μουσουλμάνου βουλευτή, Αχμέτ Χατζηοσμάν «ανάγκασαν» την Ιπποκράτους να αναθεωρήσει. Ο κ. Χατζηοσμάν έχει απειλήσει ακόμη και με ανεξαρτητοποίηση αν το κόμμα του ψηφίσει την τροπολογία. Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που δε θέλει να δει την ήδη “τσακισμένη” Κοινοβουλευτική Ομάδα να χάνει ακόμη ένα μέλος της.

Το Onalert είχε αποκαλύψει τις τουρκικές πιέσεις, από τον Τούρκο πρόξενο. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πληροφορήθηκε την τροπολογία από τον Αχμέτ Ιλχάν (πολιτευτή της ΔΗΜΑΡ) τα Χριστούγεννα. Συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη της μικρής συμβουλευτικής. Σ’ αυτήν υπήρξε προσωπική επίθεση στον Α.Χατζηοσμάν διότι ως «κυβερνητικός βουλευτής» έπρεπε να γνωρίζει τι γίνεται και να μην επιτρέψει να υπάρξει τέτοια τροπολογία.
Ο Τούρκος Πρόξενος εξήγησε ότι αν η τροπολογία εφαρμοστεί «όλη η δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια, μπορεί να καταρρεύσει». Αξιολόγησε ως πιο επικίνδυνο, το δικαίωμα διδασκαλίας του Κορανίου στα δημόσια σχολεία της Θράκης και ξεκαθάρισε ότι αν δεν μπορέσουν να καταψηφίσουν την τροπολογία, πρέπει οπωσδήποτε να βγει αυτή η πρόβλεψη.

Τις τελευταίες μέρες, σε διάφορα blogs, έχει δημοσιευτεί πως υπήρξε συνάντηση, ιδιαιτέρως έντονη και φορτισμένη, του Τούρκου πρόξενου Οσμάν Σενέρ με τους μουσουλμάνους βουλευτές Α. Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ) και Ζειμπέκ Ζειμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ) και τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Ι. Αχμέτ.

Με τη νέα τροπολογία, οι ιεροδιδάσκαλοι αυτοί θα μπορούν, αν τους ζητηθεί, να διδάσκουν το Κοράνι και σε παιδιά μουσουλμάνων που φοιτούν σε δημόσια σχολεία κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να αποδυναμωθεί ο θερμός των «φροντιστηρίων Κορανίου» (Κουράν κουρσού), τα οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχονται και καθοδηγούνται από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

Η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής, με μουσουλμανική πλειοψηφία, η οποία θα αξιολογεί και θα επιλέγει τους ιεροδιδασκάλους. Τα μέλη της θα είναι:
ο οικείος μουφτής
ένας υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας
ένα μέλος ΔΕΠ με ειδίκευση στις ισλαμικές σπουδές
ένας μουσουλμάνος θεολόγος που θα ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας και άλλος ένας μουσουλμάνος θεολόγος που θα ορίζεται από τον μουφτή.

Όσοι επιλέγονται θα υπογράφουν σύμβαση διαρκείας εννέα μηνών με το υπουργείο Παιδείας ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που είχε προκληθεί με τον νόμο 3536/2007, όταν ο μουφτής Κομοτηνής είχε αρνηθεί να υπογράψει τις συμβάσεις πρόσληψης ιμάμηδων – κατόπιν πιέσεων του τουρκικό Προξενείου.

Οι ιμάμηδες θα πληρώνονται από το ελληνικό κράτος και θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Παράλληλα, θα μπορούν να παραδίδουν (εντός του ωραρίου) μαθήματα Κορανίου σε μουσουλμάνους μαθητές που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της Θράκης και έχουν απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών. Δε θα βαθμολογούνται και δε θα είναι υποχρεωτικά. Η διδασκαλία αυτή δε θα θεωρείται πρόσθετη απασχόληση και δεν θα απαιτεί πρόσθετη αμοιβή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

“Πόλεμος” για το Κοράνι στη Θράκη! Η μυστική σύσκεψη στο προξενείο και οι προκλήσεις

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζεται με τη σημαία της …”ανεξάρτητης Θράκης”!

Συγκλονιστική μουσουλμάνα της Θράκης: “Δεν είμαστε Τούρκοι, όσο κι αν θέλουν να μας κάνουν”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε