Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Πιθανή η παράταση του κόφτη και μετά το 2018!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Αποκαλύψεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις διαπραγματεύσεις και τον “κόφτη”
– Έτοιμη για συμβιβασμό είναι η Κυβέρνηση για να κλείσει -επιτέλους- η δεύτερη αξιολόγηση
– Μαίνεται ο “πόλεμος” με το ΔΝΤ!
– “Ούτε οι ίδιοι ξέρουν τι θέλουν” λέει ο υπουργός των Οικονομικών
– Η ελάφρυνση του χρέους, το ενδεχόμενο εκλογών και ο… Oscar Wilde

Μετά την διαφαινόμενη… ειρήνη μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών σχετικά με τις παροχές Τσίπρα, το ενδιαφέρον στρέφεται εκ νέου στις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης και στους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, αποκαλύπτει ότι η Κυβέρνηση θα δεχόταν, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, την παράταση του αυτόματου “κόφτη” δαπανών και μετά το 2018, όταν δηλαδή λήγει το πρόγραμμα.

Επίσης, αναφέρει πως θα μπορούσαν από τώρα να περιγραφούν τα μέτρα που θα ληφθούν, δηλαδή οι περιοχές των δαπανών που θα εφαρμοστεί ο κόφτης, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, αποκλείει κατηγορηματικά τη θεσμοθέτηση αυτών των μέτρων από τώρα.

Νέα επίθεση στο ΔΝΤ!

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών αφήνει αιχμές κατά του ΔΝΤ τόσο για τις αξιώσεις που εγείρει σχετικά με την λήψη νέων μέτρων, όσο και για τη στάση του στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση για την απαίτηση του ΔΝΤ να νομοθετηθούν από τώρα για μετά το 2018 μέτρα, μεταξύ αυτών η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις δηλώνει:

Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν νομοθετούμε τώρα τέτοια μέτρα για μετά το 2018. Δεν έχω καταλάβει αν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία. Στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που το ΔΝΤ σπάσει το εντυπωσιακό σερί του και μια από τις προβλέψεις του επαληθευτεί, έχουμε πει ότι μπορεί να περιγράψουμε τα μέτρα που εν δυνάμει σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε και έναν μηχανισμό δέσμευσης, όπως η επέκταση του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής του προϋπολογισμού”.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση επικρίνει -αντί να συμμαχήσει- με το ΔΝΤ που ζητά μικρότερα πλεονάσματα και ελάφρυνση χρέους και συμμαχεί με την ευρωζώνη που ζητά υψηλότερα πλεονάσματα ο υπουργός απαντά ως εξής:

“Η χρήση της λέξης συμφωνία όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ιδιότυπη. Το ΔΝΤ, εξάλλου, αφενός δεν λέει μόνο για μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους αλλά επιμένει και σε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου, για να παραφράσω τον Oscar Wilde, η εμμονή του στη μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους πιο πολύ συζητείται παρά παρατηρείται στην πράξη“.

“Ούτε εκείνοι δεν ξέρουν”!

Ο ίδιος, επιπρόσθετα, δεν αποκλείει και τη μη εμπλοκή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. “Πραγματικά δεν ξέρω τι θέλει ο ΔΝΤ. Ούτε καν αν το ίδιο ξέρει τι θέλει. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση της διαπραγμάτευσης, μια από τις οποίες έχει και το ΔΝΤ κυρίως ως τεχνικό σύμβουλο“, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αποσαφήνισε πως δεν τίθεται θέμα εκλογών και πως στόχος της κυβέρνησης είναι η εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε