Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Τσακαλώτος: Θα σας πω… το Σάββατο για τα πρωτογενή πλεονάσματα! [vid]

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

“Ψυχραιμία” συνέστησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, παρατηρώντας ότι η κατάσταση θυμίζει την περίοδο πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Πάντως για τα πρωτογενή πλεονάσματα συνέστησε… υπομονή μέχρι την “πολιτική” του ομιλία το Σάββατο.

Την εκτίμησή του πως θα βρεθεί τελικά λύση για να κλείσει -επιτέλους- η δεύτερη αξιολόγηση, μετέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για το Προϋπολογισμό του 2017. Χωρίς να πει πολλά, αφού οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Τσακαλώτος συνέστησε «ψυχραιμία» σημειώνοντας πως η κατάσταση θυμίζει την περίοδο πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Ακόμη επεσήμανε ότι «όπως όλες οι διαπραγματεύσεις, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα» και ζήτησε υπομονή για να δούμε «όλο το πακέτο» όταν αυτό οριστικοποιηθεί.

Πάντως, για το “καυτό” ζήτημα με τα πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία ο Βόλσφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να έχει ζητήσει να έχουν στόχο το 3,5% για δέκα ακόμη χρόνια (!), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος… αρνήθηκε να απαντήσει, αφού ανεβαίνοντας στο βήμα τόνισε: “Δεν σκοπεύω να κάνω πολιτική ομιλία. Ούτε να απαντήσω σε όσα έχουν ακουστεί, αν έχουμε πάρει το χειρότερο και από το ΔΝΤ και από τους Γερμανούς, ή ότι θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2028. Η πολιτική μου ομιλία θα είναι το Σάββατο, οπότε και θα πω πολιτικά τι νομίζω και τι νομίζω ότι λέει η αντιπολίτευση“.

Δείτε την ομιλία του

 

 

Για τα εργασιακά

Σε σχέση με τα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως θέση της κυβέρνησης παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης. «Νομίζω ότι έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη», σημείωσε επίσης και ζήτησε από την αντιπολίτευση να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με την κυβερνητική θέση.

Όχι σε νέα μέτρα το 2018 – 2019

Σχετικά με το… φλέγον ζήτημα σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μέτρα μετά το 2018, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως παραμένει η διαφωνία με τους πιστωτές για τα χρόνια για τα οποία θα διατηρηθούν τα πλεονάσματα, ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2018 και το 2019 κι επισήμανε ότι η υποστήριξη της αντιπολίτευσης σε αυτήν την θέση θα ήταν «πολύ βοηθητική» για τον ίδιο.

Επανέλαβε ακόμη την συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης για πλεονάσματα στο 2,5% και το υπόλοιπο 1% να κατευθυνθεί μόνο σε μέτρα για την ανταγωνιστικότητα, ενώ τα έσοδα από τα μη παραμετρικά μέτρα να πάνε σε μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αφήσει αιχμές για το ΔΝΤ σχολιάζοντας ότι δεν είδε την υποτιθέμενη «διμέτωπη μάχη» που υποστηρίζει ότι δίνει το Ταμείο ζητώντας μικρότερα πλεονάσματα από τους Γερμανούς και περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα.

“Κλείνει” το δημοσιονομικό κενό

Ο υπουργός Οικονομκών εξέφρασε, ακόμη, την πεποίθησή του ότι «δεν θα κολλήσει το πράγμα» στο ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2017, όπου η διαφορά είναι ελάχιστη (σ.σ. 20 εκατ. ευρώ), και για το 2018 όπου είναι λίγο μεγαλύτερη (σ.σ. διαφορά 100-150 εκατ. ευρώ με την Κομισιόν, τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ παραπάνω με το ΔΝΤ).

Σιγουριά για επενδύσεις

Για το ζήτημα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ρύθμιση του χρέους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως είναι τα μόνα που έχουν οριστικοποιηθεί, αλλά αποτελούν ένα μόνο «κομμάτι του παζλ», ενώ ανέλυσε εκτενώς τα μέτρα αυτά που αφορούν στις μειώσεις επιτοκίων, την ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, καθώς και κέρδη από μια διαφορετική λύση για την επαναγορά ομολόγων του 2011-2012.

Τέλος, δήλωσε πως με τα μέτρα αυτά μειώνεται το ρίσκο του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί ένα επιπλέον κέρδος, ενώ τόνισε πως δεν έχουν δίκιο όσοι λένε για λύση που παραπέμπει στο 2060, αφού τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους ξεκινάνε από σήμερα και δίνουν μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές για επενδύσεις χωρίς εκπλήξεις.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε