Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ: “Είναι να γελάει κανείς με τον Τόμσεν” – “Δεν δίνουμε λευκή επιταγή”

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Άγρια επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΔΝΤ και τον Πολ Τόμσεν
– “Δεν τους νοιάζει το πλεόνασμα αλλά το χρησιμοποιούν για να μας σπρώξουν σε μέτρα – Να σέβονται τις προσπάθειες του ελληνικού λαού!
– “Με πειράζουν οι αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους
– “Είναι να γελάει κανείς με την ιδέα Τόμσεν πως οι Γερμανοί συνταξιούχοι είχε το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες”

Σφοδρότατη επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε το ΔΝΤ πως δεν νοιάζεται για το ύψος του πλεονάσματος αλλά το χρησιμοποιεί για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα στο συνταξιοδοτικό και το αφορολόγητο, πως χρησιμοποιεί αμφισβητήσιμες μελέτες ενώ από τα πυρά του δεν γλίτωσε ο πρώην τροϊκανός και νυν επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του Ταμείου, Πολ Τόμσεν!

Το Δ.Ν.Τ δεν το ενδιαφέρει το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019 αλλά το χρησιμοποιεί για να μας σπρώξει σε μέτρα όπως συνταξιοδοτικό και αφορολόγητο“, τόνισε στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως “δεν θα με πείραζε που είναι η άποψη του αλλά με πειράζουν οι αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους”.

Επιτέθηκε δε και τον Πολ Τόμσεν λέγοντας: “Η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες είναι να γελάει κανείς“.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε και το Ταμείο “να πάρει κάποια απόφαση γρήγορα. Τι θέλει να κάνει, αν θέλει να συμμετέχει. Με τη συμμετοχή θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες και τις θυσίες ενός ολοκλήρου λαού και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά”.

Και κάλεσε επίσης το ΔΝΤ “αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες που δεν θέλουν την Ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς δεν έχουμε δώσει ποτέ λευκή επιταγή. Διαπραγματευόμαστε σκληρά ακριβώς γιατί η διαπραγμάτευση απορρέει από συλλογικές αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε την πορεία και με λίγο καλή πίστη και βούληση και μπορούμε να έχουμε γρήγορα συμφωνία“.

Δεν είναι δυνατόν το ΔΝΤ να ζητάει μέτρα 2% του ΑΕΠ είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως το 1/3 των προ απαιτούμενων εφαρμόζεται, άλλο 1/3 είναι έτοιμο για εφαρμογή αλλά “δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία”. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο η Ευρώπη είναι σε κομβική φάση και στη μέση βρίσκεται η Ελλάδα. Επεσήμανε δε ότι η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς είναι το ποια μέτρα θα είναι στον κόφτη και ποια όχι.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν γίνονται εσκεμμένες διαρροές στον Τύπο για το περιεχόμενο συσκέψεων απάντησε πως “δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτό το πράγμα“.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε