Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λίγα Σύννεφα 17 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Τσίπρας: Δε θα έλεγα όχι σε συνάντηση με τη Μέρκελ

Τσίπρας: Δε θα έλεγα όχι σε συνάντηση με τη Μέρκελ
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2013 | 12:34
Πρώτη δημοσίευση: 13.01.2013 | 12:34

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας για να μην υπάρχει η αίσθηση πως "δεν ανταλλάσσουμε καλήμερα". Τι λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση με τον Σόιμπλε και το ταξίδι του στη Γερμανία.

Να βελτιώσει τις σχέσεις του με τον γερμανικό πολιτικό κόσμο προσπαθεί ο Αλέξης Τσίπρας, που δε θα έλεγε όχι ακόμη και σε μια συνάντηση με την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου τη Δευτέρα θα συναντήση τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, ένα ραντεβού με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ στη Deutsche Welle ήταν η συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αύριο Δευτέρα. Και όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας: “Κατά αρχάς, δεν συνηθίζω να συναντώ μόνο ανθρώπους με τους οποίους συμφωνώ. Και δεύτερον, έχω πάντοτε την ελπίδα όταν συνομιλώ με ανθρώπους ότι μπορώ να τους πείσω να αλλάξουν γνώμη”.

Σχεδόν τα ίδια λόγια χρησιμοποίησε και ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ την Παρασκευή για να αιτιολογήσει την προθυμία του κ. Σόιμπλε να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πάντως ότι “είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια ομαλοποίηση των σχέσεων” ανάμεσα “στην αξιωματική αντιπολίτευση της Ελλάδας με τον θεσμικό της ρόλο” και της κυβέρνησης της Γερμανίας, μιας χώρας που διαδραματίζει “καθοριστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και ελληνικές εξελίξεις.”

Υπάρχει όμως ένας σημαντικότερος λόγος, που επιβάλει αυτή την ομαλοποίηση των σχέσεων:
“Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής.”

Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει.

“Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού.”

“Και το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά,” συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

Βέβαια ο βασικός συνομιλητής, όχι μόνον στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ για τέτοιου είδους συζητήσεις είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ως γνωστόν ο κ. Τσίπρας της καταλογίζει ότι ακολουθεί μια οικονομική στρατηγική που εγκυμονεί τον κίνδυνο να οδηγήσει την Ευρώπη σε ύφεση. Παρόλα αυτά, στην ερώτηση αν θα ήταν διατεθειμένος να την συναντήσει, ο κ. Τσίπρας απαντά καταφατικά, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

“Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμους της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση.”

Στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει το ενδιαφέρον τον συνομιλητών του και στο θέμα της φοροδιαφυγής αλλά και φοροαποφυγής στην Ελλάδα. Θα ζητήσει οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα:

“Αν θέλουμε η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή και αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε σημαντικές, ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίο να συμβούν στην Ελλάδα, πρέπει η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός να κατανοήσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να υπάρξει δικαιοσύνη. Εάν δεν πεισθεί ο ελληνικός λαός γι’ αυτό, πιστέψτε με, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές, διότι θέλουν κυρίως συναίνεση. Η πλειοψηφία της κοινωνίας θα πρέπει να πεισθεί ότι είναι αλλαγές που θα φέρουν δικαιοσύνη και θα δημιουργήσουν μια νέα βάση για να ξεκινήσουμε από την αρχή”.

Στις συνομιλίες του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει ευθέως και ζήτημα πολιτικής ευθύνης για την κρίση, στοχοποιώντας τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν από την μεταπολίτευση και μετά την Ελλάδα: “Αυτό είναι ένα βασικό σημείο το οποίο θέλω να καταθέσω στις επαφές μου με την γερμανική πολιτική ηγεσία, να τους εξηγήσω ότι δεν μπορούν να βασίζονται σε ένα πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα βράχια.”

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Focus: Ο Τσίπρας έρχεται να τα ψάλει στον Σόιμπλε!

Ο Τσίπρας στο Βερολίνο: Η πολιτική λιτότητας είναι επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη

Γιατί η συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε "τρομάζει" το Μαξίμου

    Διαδώστε αυτό το άρθρο