Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Τσίπρας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Στο δύσκολο συμβιβασμό με τους εταίρους, την απειλή grexit και τους πλειστηριασμούς αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Αγγίξαμε τα όρια της ελληνικής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα αναδείξαμε τα όρια και τις αντοχές της σημερινής Ευρώπης, όπου συντηρητικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να την κρατήσουν στο σκληρό δόγμα της λιτότητας”, ανε΄φερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο δώσαμε μάχη έξι μήνες. Κάναμε λάθη. Αλλά όχι μόνο δεν μετανιώνω για αυτή τη σκληρή μαχή αλλά είμαι υπερήφανος που υψώσαμε το ανάστημα του ελληνικού λαού και έφτασε σε όλη την Ευρώπη.
Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν προσπαθούν. Ειμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος.
Ένας δημοσιογράφος προσομοίωσε την προσπάθειά μου με την προσπάθεια ενός ξεροκέφαλου που παίρνει φόρα και χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο. Και κατέληξε ότι μάτωσε το κεφάλι του άλλα άνοιξαν και ρωγμές στον τοίχο. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η του Ιούλη”.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “Επιλέξαμε δύσκολο συμβιβασμό για να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια σε βάρος του λαού μας και των άλλων λαών της Ευρώπης. Αυτή η διαδικασία διεκδίκησης δεν τελειώνει εδώ. Είμαστε αναγκασμένοι με ίδια επιμονή και μαχητικότητα να διαπραγματευτούμε ξανά για τους όρους της δανειακής σύμβασης. Να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα πολιτικών συμμαχιών για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”.

Όπως επισήμανε, παραμονεύει η απειλή από κάποιους Ευρωπαίους, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που επιθυμούν το Grexit: “Η σημερινή συμφωνία δίνει απαραίτητο χρόνο για να διευκολύνει προοπτική ανάκτησης εμπιστοσύνης επενδυτών και αγορών και να απομακρύνει το ενδεχόμενο grexit. Αυτό βέβαια προϋποθέτει να μην επαναφέρουν τον κίνδυνο grexit κάποιοι από την Ευρώπη. Γιατί δεν τους έχει βγει από το μυαλό”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία με τους εταίρους περιλαμβάνει τη δέσμευση για αναδιάταξη του χρέους. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η συμφωνία περιλαμβάνει τη σαφέσταση δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους για να γίνει βιώσιμο. Και είναι μία σημαντική εξέλιξη. Αυτό που συζητείται δεν είναι αν θα γίνει, αλλά σε τι βάθος θα γίνει”.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι οι αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εγκρίνονται απόψε, δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σημείωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών η δέσμευση ήταν σαφέστατη και πως το φθινόπωρο θα έρθει ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο που θα αφορά την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Έως τότε το πλαίσιο που θα ισχύει θα είναι αυτό που ίσχυε και έως τώρα.

«Δεν θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας από αυτή την κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι διαρκής», τόνισε για να υπογραμμίσει ότι «η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, χωρίς αυτή την εγγύηση εμείς δεν υπάρχουμε».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε: “Κάποιοι δηλώνουν ότι δεν έχει σημασία αν κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ή τα άλλα κόμματα που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Θλίβομαι γι αυτές τις επισημάνσεις. Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνησης είναι οχυρό μαχης για την προστασία των αδικημένων. Και αυτό το οχυρό δεν προτίθεμαι οικειοθελώς να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε