Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Τσίπρας: Είναι ανάγκη να ενωθεί η αριστερά

Τη βεβαιότητα ότι και στην κοινωνία, και στη βάση της Αριστεράς, η ανάγκη και η απαίτηση για ενότητα είναι κάτι παραπάνω από ώριμη, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, στην οποία θα συζητηθεί η τακτική του κόμματος το επόμενο διάστημα και η πολιτική των συμμαχιών.

Από το βήμα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν, στο τραπεζικό σύστημα και στα ΜΜΕ, ενώ άσκησε κριτική και στη στάση των άλλων κομμάτων της Αριστεράς σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την δημιουργία ενός νέου συνασπισμού εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας συνοψίζοντας τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, δίνοντας έμφαση στην ψήφιση από τη βουλή του νέου Μνημονίου, έκανε λόγο για φανερό και ξεδιάντροπο εκβιασμό στη Βουλή από τη κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει ο εκβιασμός των εταίρων και των πιστωτών. Πρόσθεσε επίσης πως δεν πέρασαν τρεις μέρες από το ντελίριο τρομοκρατίας και με το πιο κραυγαλέο τρόπο αποδεικνύεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, γιατί όχι μόνο δε σωθήκαμε, αλλά όλα είναι στον αέρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ όσον αφορά τις αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές χώρες,δήλωσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη μαζικοποιείται όλο και περισσότερο ένα πρωτόγνωρο κίνημα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, κάτι που, όπως είπε, είχαμε να ζήσουμε από την περίοδο της χούντας.

Ασκώντας οξύτατη κριτική στον κ. Παπαδήμο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην μεταπολεμική ιστορία του τόπου, η κυβέρνηση λειτουργεί στο εσωτερικό της χώρας ως παπαγαλάκι των πιο αδίστακτων εκβιαστών και πρόσθεσε ότι «η χώρα δεν έχει πρωθυπουργό. Έχει πρωθυπουργεύοντα επίτροπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας», αλλά, σημείωσε, το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι ο κ. Παπαδήμος, αλλά το έλλειμμα ηγεσίας και πολιτικού προσωπικού στα κόμματα εξουσίας, που σήμερα διαχειρίζονται τις τύχες του λαού για τις επόμενες δεκαετίες.

Για τον κ. Παπανδρέου είπε ότι άνοιξε τη πόρτα της κόλασης, μας έβαλε μέσα και τώρα ασχολείται με το να διασώσει τον εαυτό του από την πολιτική εξαφάνιση.

Για τον κ. Βενιζέλο υπογράμμισε ότι έχει επενδύσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες στην ικανοποίηση κάθε απαίτησης από πλευράς των δανειστών μας, ακόμα και της πλέον παράλογης και εξωφρενικής. Προφανώς υπολογίζει ότι από αυτούς θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Για τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά είπε ότι σήμερα είναι ο αποκλειστικός εγγυητής του μνημονίου και δεσμεύει στην πολιτική την οποία κατακεραύνωνε, τις επόμενες δύο γενιές. Και αφού επέβαλλε με τον πλέον αυταρχικό τρόπο την υπερψήφιση του Μνημονίου στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ενσωματώνει τώρα και κορυφαία στελέχη της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, με μοναδικό κριτήριο τη θετική τους στάση απέναντι στο Μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες με απλή αναλογική και να μην υπογραφεί τίποτα πριν από τις κάλπες. Και βεβαίως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση που θα προκύψει, έχοντας νωπή και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή, να διαπραγματευτεί ξανά με τους δανειστές και τους εταίρους μας.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις αυτές δεν υπήρξαν ποτέ για τα κυρίαρχα ΜΜΕ και δεν αποτέλεσαν είδηση. Όπως δεν αποτέλεσε είδηση ούτε η πρωτοφανής καταστολή την οποία δέχτηκε όλος αυτός ο κόσμος, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το τι αυτοί με τις κουκούλες, σηκώνει αρκετή συζήτηση. Προφανώς, υπάρχουν διαφόρων ειδών κουκούλες. Και, προφανώς, υπάρχουν διαφόρων ειδών ομαδοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον Κ. Τσίπρα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ με αυτά που προβάλουν προσπαθούν να στρέψουν τη κοινή γνώμη ενάντια στο λαϊκό κίνημα και εξυπηρετούν τη κυρίαρχη αφήγηση. Ωστόσο, το λαϊκό κίνημα, υπογράμμισε, είναι αυτό που κάνει «το τρίγωνο της αμαρτίας να ανησυχεί. Το τρίγωνο της αμαρτίας έχει στη μία κορυφή τους τραπεζίτες, στην άλλη τα ΜΜΕ και στην τελευταία το καταρρέον πολιτικό σύστημα».

Οι τραπεζίτες, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κρατάνε από το γιακά τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ φροντίζουν για την αναπαραγωγή ενός αμαρτωλού πολιτικού συστήματος. Και το πολιτικό σύστημα υποτάσσει το κοινό καλό στα συμφέροντα των τραπεζιτών.

Αναπτύσσοντας την πρότασή του για έναν νέο Συνασπισμό εξουσίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η δημιουργία του προϋποθέτει μια ευρύτατη κοινωνική συσπείρωση και μια πλατειά συμμαχία γύρω από το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο.

Για το ΚΚΕ είπε ότι, μέχρι στιγμής, έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική του απομονωτισμού, που τόσα χρόνια καλλιεργεί απέναντι σε κάθε άλλη αριστερή δύναμη, ενώ για την ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι ούτε η ηγεσία της εγκαταλείπει την διπλή στρατηγική, από τη μια να καταγγέλλει το Μνημόνιο, και από την άλλη να κλείνει το μάτι σε δυνάμεις που το υποστηρίζουν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάγκη να υπάρξει εναλλακτικός δρόμος, συνεγείρει την κοινωνία και πρόσθεσε ότι αυτή την ανάγκη και την απαίτηση των καιρών εκφράζει η προσήλωση του κόμματός του στην στρατηγική της ενότητας.

Κείμενο για συμπαράταξη από το Αριστερό Ρεύμα

Το Αριστερό Ρεύμα, τάση του ΣΥΝ, σε κείμενο που κατέθεσε στην ΚΠΕ, διατυπώνει τη θέση ότι αυτή την ώρα η Αριστερά χρειάζεται κατεπειγόντως μια μεγάλη ανασύνταξη και ένα ριζικό επαναπροσανατολισμό, και να επιδείξει παράλληλα μεγάλη ωριμότητα, υπευθυνότητα, τόλμη και ριζοσπαστισμό, προκειμένου να αναδειχθεί σε ηγεμονική, εργατική και λαϊκή δύναμη, ικανή να ηγηθεί μιας πορείας διεξόδου για τη χώρα, σε προοδευτική κατεύθυνση, με αντικαπιταλιστική, σοσιαλιστική προοπτική.

Το Αριστερό Ρεύμα επισημαίνει ότι για να ανταποκριθεί η Αριστερά σε αυτή την ιστορική πρόκληση, πρέπει:

Πρώτον: γίνονται απόλυτα αναγκαίες μεγάλες, γόνιμες, κατεπείγουσες προσπάθειες και πρωτοβουλίες για την κοινή δράση, τη σύγκλιση και τη συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς μέσα και έξω απ’ τη Βουλή, οργανωμένων και ανένταχτων και πρώτα απ’ όλα του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δεύτερον: Αποκτά κατεπείγουσα σημασία η διαμόρφωση ενός κοινού, ρεαλιστικού, σύγχρονου, συνεκτικού, ριζοσπαστικού, εναλλακτικού, προοδευτικού προγράμματος σοσιαλιστικής προοπτικής, ικανού να δώσει ελπίδα και διέξοδο και να συναποτελέσει τη βάση μιας στρατηγικής συνάντησης της Αριστεράς.

Τρίτον: Απαιτείται μια μεγάλη, πειστική και συγκροτημένη παρέμβαση της Αριστεράς στο κοινωνικοταξικό πεδίο με στόχο ένα νέο, πολύ πλατύ, πολιτικοποιημένο, ανατρεπτικό, εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα διαθέτει οργάνωση, προσανατολισμό, κατεύθυνση και ικανότητα να προασπίζει το χαρακτήρα, τις κινητοποιήσεις και τους στόχους του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Όχι” στον Λ. Παπαδήμο από τη Δημοκρατική Αριστερά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε