Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τσίπρας: “Στο Συμβούλιο μίλησαν και για στάση πληρωμών”

Μετά την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές και συνεργάτες του.

Ως «ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου και των επιλογών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», χαρακτήρισε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει την γενναιότητα να παραδεχθεί την αποτυχία του.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο κ. Παπανδρέου, με υπόγειες διαβουλεύσεις οδήγησε τη χώρα σε πρωτοφανή κρίση τώρα νίπτει τας χείρας του και ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά του για να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό διερωτώμενος για πόσο ακόμη μπορεί να κυβερνά με σύμμαχο το φόβο και εργαλείο τον εκβιασμό. «Εκβιασμένη συναίνεση δεν υπάρχει», είπε ο κ. Τσίπρας που θεωρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι, όταν δημιουργούνται αδιέξοδα , στις δημοκρατίες λύνονται με προσφυγή στο λαό, ενώ για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είπε ότι αν το δημοψήφισμα είναι σε μια κατεύθυνση που βοηθά το λαό να απαντήσει στα εκβιαστικά διλήμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ το υποστηρίζει.

Ωστόσο, σημείωσε, ο ΣΕΒ έβαλε με τέτοιο τρόπο το ερώτημα που εξυπηρετεί τους δανειστές και εκβιαστές της χώρας. Για το ίδιο θέμα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει ξεκάθαρη τοποθέτηση, κάτι που, όπως είπε, είναι επικίνδυνο για την πολιτική ζωή και την κοινωνία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας εξέφρασε φόβους «αργεντινοποίησης» της χώρας, θέση που εξέφρασε και εντός της σύσκεψης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μια σειρά χειρισμών της κυβέρνησης προκαλεί συγχύσεις και επικίνδυνο κλίμα στην κοινωνία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάτι τέτοιο ακούστηκε και στη σύσκεψη, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός στο να χρησιμοποιηθούν «οι καλύτεροι» και εκτίμησε ότι όλα αυτά είναι σενάρια που απεργάζονται κάποιοι ερήμην του λαού και έχουν στόχο να βυθίσουν το λαό σε εξαθλίωση, ενώ σημείωσε ότι αυτό το ενδεχόμενο αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κίνημα των «αγανακτισμένων» ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ευχάριστες εξελίξεις, τονίζοντας ότι «ο λαός δεν είναι σε ύπνωση», αλλά «απειλεί να πνίξει ένα χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτός ο εκβιασμός εξελίσσεται εδώ και μία εβδομάδα και πρόσθεσε ότι το ίδιο ακούστηκε και στη σύσκεψη από τον κ. Παπακωνσταντίνου και για να επισημάνει ότι είναι στρατηγική της κυβέρνησης, που, όμως, δεν έχει βάση. Γιατί την ίδια στιγμή που οι πιστωτές μας λένε ότι δεν αντέχουν μια αναδιάρθρωση, την ίδια στιγμή λένε ότι είναι έτοιμοι να οδηγηθούμε σε πτώχευση και να τα χάσουν όλα.

Εκτιμήσεις στελεχών

Γενική εκτίμηση κομματικών στελεχών είναι ότι η σύσκεψη δεν πρόσφερε απολύτως τίποτα σε πολιτικό επίπεδο και σημείωναν ότι «ο κ. Παπανδρέου με τη σύσκεψη που ουσιαστικά εκείνος προκάλεσε και την κινητικότητα που επέδειξε τις τελευταίες ημέρες, εξάντλησε και τις κινήσεις του στο επικοινωνιακό επίπεδο».

Εκτιμούν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου «βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στο ίδιο του το κόμμα και την κυβέρνηση».

Διαβάστε επίσης:

Πλήρες αδιέξοδο! Δεν θα εκδοθεί ανακοινωθέν για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την Προεδρία της Δημοκρατίας!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε