Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βουλή: Με κόντρες το νομοσχέδιο για την Υγεία – LIVE η συζήτηση

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» διεξάγεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια της Βουλής.
 

Η συζήτηση άρχισε το μεσημέρι της Τετάρτης (02.08.2017) και διεξάγεται σε αρκετά υψηλούς τόνους.

Τσίπρας: Χρειάζεται επαναθεμελίωση του κοινωνικού Κράτους

«Εμβληματική» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Υλοποιούμε βήμα το βήμα και με σταθερά βήματα, ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και βρισκόμαστε σε μία τροχιά οριστικής και αμετάκλητης λήξης των μνημονίων σε έναν χρόνο από σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η νέα εποχή για τη χώρα πρέπει να χτιστεί από σήμερα και οργανικό κομμάτι αυτής της νέας εποχής είναι η επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, που λεηλατήθηκε τα μνημονιακά χρόνια, και να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας στους πολίτες με καθολικό τρόπο, δίχως ταξικούς και εισοδηματικούς φραγμούς».

«Το δικό μας αξιακό φορτίο, η πολιτική ταυτότητα και οι αρχές μας, είναι εγγεγραμμένες σε κάθε παρέμβαση στην Υγεία. Οι κυρίαρχοι κύκλοι συνέδεαν μονοσήμαντα την αξιοπιστία της χώρας με την προθυμία των ηγεσιών της να υπακούουν στους δανειστές. Δεν υπήρξε μεγαλύτερο έλλειμμα αξιοπιστίας από την περίοδο 2010 έως 2014, όταν από το βήμα της Βουλής ακούστηκε ότι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια έπρεπε να τα εφεύρουμε, ότι είναι ευλογία ότι μαζί τα φάγαμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η αξιοπιστία της χώρας είναι συνάρτηση της δυνατότητας να υπερασπιζεται τους πολίτες της δημοκρατίας και της διαφάνειας και όχι η συγκάλυψη της διαφθοράς. Η καθολική πρόσβαση στα δημόσια αγαθά ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής τάξης ή καταγωγής είναι θεμελιώδης αρχή μίας Ελλάδας που εμείς οραματιζόμστε. Ισότητας και Διακιοσύνης. Δώσαμε και δίνουμε μία μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά αυτό το όραμα σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Το έλλειμμα δικτύου των Πρωτοβάθμιων Φορέων Υγείας συνέβαλλε καθοριστικά στη γιγάντωση δύο βασικών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος υγείας. Σήμερα, δημιουργώντας το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους τους πολίτες, καλύπτουμε μία διαχρονική έλλειψη του ΕΣΥ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, και απέδωσε τις ευθύνες στον «νοσοκομειακοκεντρικό και ιατροκεντρικό χαρακτήρα, καθώς και στην ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας».

«Το δικό μας όραμα είναι η καθολική πρόσβαση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Το δικό σας όραμα ποιο είναι; Υπηρετείτε με σαφήνεια τα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας» σημείωσε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

«Επιχειρούμε μία συνολική αλλαγή στον προσανατολισμό και τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας. Μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, αποφεύγοντας τις χρόνιες αναμονές. Οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα αυτό εμφανίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και έτσι δημιουργείται η συμφόρηση στα νοσοκομεία. Προχωράμε στη δημιουργία 250 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα θα καλύψει τον μεγαλύτερο αριθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή

 

Π. Πολάκης: «Είστε υπηρέτες των εργολάβων, που έχασαν ένα σκασμό λεφτά»

 Ο Παύλος Πολάκης, είπε πως πρόκειται για ρύθμιση ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που θέτουν ορισμένοι επίτροποι μη υπογράφοντας εντάλματα πληρωμής για εργαζόμενους που παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης και συντήρησης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία με καθεστώς παράτασης των συμβάσεων τους, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής αυτών.

«Η τροπολογία αυτή, αφορά τον πόλεμο που έχουμε με όλους τους εργολάβους καθαριότητας που αποδύθηκαν σε έναν νυν υπέρ πάντων αγώνα χρησιμοποιώντας και κομμάτια της δικαστικής εξουσίας για να μην αφήσουν να περάσουμε σε άλλη φάση μέσα στα νοσοκομεία, που προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες, με μείωση του συνολικού κόστους με έως και διπλασιασμό των αμοιβών του προσωπικού» ανέφερε ο αν. υπουργός Υγείας. Εξήγησε ότι τα νοσοκομεία δεν προχωρούν πλέον σε διαγωνισμό με εργολάβους αλλά σε συμβάσεις έργου με το προσωπικό που υπηρετούσε σε αυτούς στην καθαριότητα στη σίτιση ή στην φύλαξη ώστε να μην απολυθούν αυτοί. Μέχρι τον Αύγουστο του 2016, που ο νόμος «έπεσε» στο ΣτΕ, τα νοσοκομεία είχαν κάνει συμβάσεις έργου ενώ βγήκαν προκηρύξεις ως συμβάσεις εργασίας τον Νοέμβριο του 2016. Η Βουλή, νομοθέτησε εκ νέου ώστε να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται είπε ο κ. Πολάκης αφού πολλοί επίτροποι δεν θεωρούν τα εντάλματα και μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αυτοί.

Ο κ. Πολάκης, είπε ακόμη ότι νοσοκομεία, τα οποία προβαίνουν σε προκηρύξεις, δέχονται προσωρινή διαταγή να σταματήσουν την διαδικασία και έτσι δίνονται παρατάσεις των συμβάσεων. «Αφού δεν θέλουμε να κάνουμε διαγωνισμό με τους εργολάβους, δεν εγκρίνουν την πληρωμή των εργαζόμενων με παράταση συμβάσεων για να μας εξωθήσουν να πάρει το έργο ο εργολάβος», είπε.

Απευθυνόμενος δε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της ΔΗΣΥ, που ζήτησαν να αποσυρθεί η ρύθμιση, υποστήριξε πως με την τοποθέτησή τους αυτή απέδειξαν ότι είναι οργανικοί υπηρέτες των εργολάβων και «τους έχει πιάσει σύγκρυο με αυτά που έρχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ». Ενημέρωσε τέλος, ότι η εισαγγελέας διαφθοράς κατάσχεσε σήμερα τους σκληρούς δίσκους υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ, «οι οποίοι αποτελούν τον διαχρονικό παρακρατικό μηχανισμό που διακινούσε το μαύρο χρήμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Κατά τη δευτερολογια του, ο Παύλος Πολάκης σημείωσε ότι : «Από τη νεοφιλελεύθερη λογική της ατομικής ευθύνης για την αρρώστια που έχει ο κάθε ασθενής, κάνουμε το βήμα για να περάσουμε σε ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, όπου η πολιτεία έχει την ευθύνη να παρέχει καθολική κάλυψη και προαγωγή υγείας στον πληθυσμό στον τόπο κατοικίας του, η οποία με οργανωμένο τρόπο προλαμβάνει, κατευθύνει, συνταγογραφεί και παραπέμπει σε ανώτερες δομές του συστήματος».

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια κοινωνική συμμαχία με τις νέες γενιές οι οποίες βρέθηκαν εκτός Ελλάδας, εκτός ΕΣΥ, εκτός ΕΟΠΥΥ, ή αναγκάστηκαν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας με 50 ευρώ», και κατηγόρησε την αντιπολίτευση οτι τα προηγούμενα χρόνια συμμάχησε «με τον μεγάλο ιδιωτικό τομέα, στον οποίο είχατε εκχωρήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και με κάποια στρώματα παλιών γιατρών που έβγαζαν όχι μόνο τον μισθό που είχαν». «Εμείς κάνουμε μια άλλη κοινωνική συμμαχία με γενιές που έρχονται, με το νοσηλευτικό και το άλλο υγειονομικό δυναμικό, με την ομάδα υγείας που θα έχει στην ευθύνη της μια μεγάλη ομάδα πληθυσμού» σημείωσε και πρόσθεσε «κάνουμε βήματα ώστε ο ιδιωτικός τομέας να έχει συμπληρωματικό ρόλο και όχι κυρίαρχο ρόλο στον οποίο εσείς ωθήσατε ενεργητικά και παθητικά, με αυτά τα οποία κάνατε τα προηγούμενα χρόνια».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «δεύτερο παράλληλο πρόγραμμα» και αναφέρθηκε στην ίδρυση του Νοσοκομείο Καρπάθου και του Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είπε ψέμματα όταν ανεφερε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει 159 τροπολογίες. «Σε 11 νομοσχέδια η κυβέρνηση κατέθεσε και ψήφισε 85 τροπολογίες, οι άλλες 74 ήταν αυτές που είχαν καταθέσει οι βουλευτές των άλλων κομμάτων» είπε.

Ο κ. Πολάκης κατέληξε λέγοντας ότι «θα ήθελα να αναγνωρίσετε ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα βήμα προς ένα κοινωνικό κράτος, που αναστρέφει αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι και βάζει πλάτη με τη βοήθεια του λαού, να γίνει κάτι».

Λεβέντης: Όταν πέσει η κυβέρνησή σας θα πάτε και εσείς κατηγορούμενοι

Την άποψη ότι «πρέπει κανείς να μπαίνει στα νοσοκομεία με απλή ταυτότητα, αλλά μοιραία πρέπει να εισάγουμε και την ιδιωτική ασφάλεια, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί η κρατική δαπάνη για την υγεία με ίσης ποιότητας υπηρεσίες στην Υγεία» διετύπωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την Υγεία, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπερηφανεύεται πως έχει κάνει κοινωνικό έργο στον χώρο της Υγείας, χωρίς να συνυπολογίζει ότι «έχουν κοπεί συντάξεις, έχουν μπει σκληρότερα κριτήρια για επιδόματα που έχουν κατεβάσει τον αριθμό των δικαιούχων και έχουν γίνει και πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να συνυπολογίζονται. Γιατί αν βλέπεις ένα μόνο καλό που έχεις κάνει και όχι τα άλλα, στρουθοκαμηλίζεις».

Επίσης, έκανε μνεία στον Γιώργο Γεννηματά, λέγοντας ότι όταν τον επισκέφτηκε τυχαία στο υπουργείο Εργασίας, ο αείμνηστος υπουργός τού είπε: «Ίδρυσα πρωτοβάθμιες μονάδες και δεν είχα υπολογίσει την απροθυμία ή την αδυναμία των ιατρών και μείνανε τα κτίρια». Ο κ. Λεβέντης προέτρεψε τον κ. Τσίπρα «να προσέξει μην είναι ο δεύτερος που όταν τον επισκεφτεί, όταν δεν θα είναι πρωθυπουργός, του πει ότι ίδρυσε πρωτοβάθμιες μονάδες και μείνανε μόνο οι δαπάνες που γίνονται με λεφτά Ελλάδας. «Όταν ιδρύσεις μονάδες πρέπει να έχεις πρώτα αναβαθμίσει και μεταρρυθμίσει το σύστημα» υποστήριξε και σημείωσε ότι η χώρα μας σε σχέση με το ΑΕΠ έχει τεράστιες δαπάνες στην κρατική υγεία. Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μείωσε τα φάρμακα. «Είστε η κυβέρνηση που βγάλατε λίστα μη παρεχομένων φαρμάκων. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει μεταρρυθμίσεις υπέρτων φτωχών. Μία τέτοια κυβέρνηση μπορεί να κόβει συντάξεις;» προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην Εξεταστική για την Υγεία, τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Να περιμένετε ότι όταν πέσει η κυβέρνησή σας θα πάτε και εσείς κατηγορούμενοι, αυτά είναι δανεικά. Εκτός αν έχετε φιλοδοξία να κυβερνήσετε πολλά χρόνια “τύπου Φράνκο”».

Τέλος, άσκησε δριμεία κριτική για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που φέρνει μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «τα προβλήματα του κόσμου τα λύνουμε με σχέδιο, όχι με τροπολογίες. Μοιάζετε με παλαιού τύπου πολιτικούς» και εκτίμησε ότι μία άλλη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων και αυτό το νομοσχέδιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε