Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Σαμαρά: Πρέπει να υπάρξει άμεσα κυβέρνηση ΝΔ – Δε θέλω τη διερευνητική εντολή – Σαμαράς:Συνεχίζω την προσπάθεια

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Αδιέξοδη, όπως αναμενόταν, η συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα
– Ωστόσο είπε: «…σε ό,τι αφορά όμως τις δυνατότητες που ανοίγονται από το αποτέλεσμα για μια καλή επαναδιαπραγμάτευση δεν θα είμαστε εμπόδιο»
– Χαρακτήρισε κρίσιμο το 10ημερο μέχρι τις 28 Ιουνίου, αφήνοντας παράθυρο για πιο συναινετική στάση
– Στις 18:00 η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου – Στις 19.00 συνάντηση με Καμμένο
– Κουβέλης: Όλα στο τραπέζι. Ακόμα και το όνομα του πρωθυπουργού
– Ποιά ονόματα ακούγονται για κορυφαία υπουργεία
– ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ούτε μισή ώρα δεν κράτησε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ανάληψη της διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ήταν όμως αναμενόμενο πως η συνάντηση των δυο ανδρών θα είχε περισσότερο τυπικό χαρακτήρα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει από το βράδυ της Κυριακής ότι μετά την ετυμηγορία των πολιτών, θα επέλεγε το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και το επανέλαβε στις δηλώσεις του από το περιστύλιο της Βουλής. Ζήτησε να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν κυβέρνηση με κορμό της Νέας Δημοκρατίας, αφού αυτό αποφάσισε ο λαός, για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τα καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αν ήμασταν σε θέση να σχηματίσουμε κυβέρνηση, δε θα χάναμε λεπτό» είπε και χαρακτήρισε το επόμενο 10ήμερο (έως τις 28 του μήνα και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.) κρίσιμο, λέγοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος: συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο δε θα υπάρχει. Ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη θέση και το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η επιλογή των πολιτών θα γίνει σεβαστή. Γι’ αυτό και διεμήνυσε πως σε περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς δε μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, εκείνος δε θα δεχτεί τη διερευνητική εντολή καν.
«Ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση, να παρεμβαίνει με μαχητικό και υπεύθυνο τρόπο και αυτό διαβεβαίωσα τον κ. Σαμαρά ότι θα πράξουμε».

Για πρώτη φορά, όμως, άφησε ένα “παράθυρο” συναίνεσης. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αντίπαλος της ΝΔ (πρέπει να είμαστε αντίπαλοι γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές), αλλά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση από τη χώρα των δυνατοτήτων για βελτίωση υπέρ του λαού, «όχι μόνο δεν θα βρεθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου τις δυνατότητες αυτές».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να σταματήσουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια, ενώ πρόσθεσε ότι «επεσήμανε στον κ. Σαμαρά ότι θα ήταν καταστροφικό να συνεχιστούν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του προέδρου της ΝΔ γιατί «δεν άκουσα χθες από το στόμα του τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση, κάτι που έλεγε από τις 6 Μαΐου και μετά. Άκουσα μόνο για τήρηση δεσμεύσεων και υπογραφών».

Η συνέχιση των μνημονίων δε μπορεί να είναι επιλογή για την Ελλάδα και το ευρώ, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «σύντομα θα δικαιωθούμε».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Βουλής κατά της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε, έθεσε στον Αντώνη Σαμαρά «ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτεί τη μεταξύ μας συνεννόηση: τον περιορισμό των κρουσμάτων βίας από φαινόμενα που δυστυχώς εκπροσωπούνται στη Βουλή. Εμείς, θα αντισταθούμε, θα βρεθούμε απέναντι».

Το ναυάγιο ανακοίνωσε στη συνέχεια και ο Αντώνης Σαμαράς. “Ζητούμε το αυτονόητο”, είπε. “Δηλαδή να υπάρξουν πολιτικές που μέσα από μια οικονομική ανάκαμψη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας σε εκατομμύρια έλληνες.
Θέση μου είναι μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα.
Ο κ.Τσίπρας δεν θελει να συμμετάσχει σε μια τετοια κυβέρνηση. Δήλωσε οτι αν χρειαζόταν δεν θα έπαιρνε την διερευνητική εντολή. Συνεχίζω την προσπάθεια πρέπει η χώρα να έχει άμεσα κυβέρνηση.”

Στις 18.00 ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ μια ώρα αργότερα θα δει τον Πάνο Καμμένο.

Τα ονόματα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι

Παρότι από το ΠΑΣΟΚ διαμηνύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, ότι δεν θα επιθυμούσε να μπουν στελέχη του σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, από την πλευρά της ΝΔ δεν θεωρείται ότι είναι αντίθετοι για παράδειγμα στην αξιοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Για το υπουργείο Οικονομικών οι φήμες δίνουν και παίρνουν για Σταύρο Δήμα ή Κωστή Χατζηδάκη, ενώ δεν αποκλείεται να προταθεί συμμετοχή στην κυβέρνηση στον Γιώργο Φλωρίδη, αλλά και μια ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν αποκλείονται και ονόματα όπως οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης κ. Στουρνάρας και Μαραβέγιας. Επίσης, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πρόταση στον κ. Τ. Γιαννίτση και τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Τ. Αράπογλου. Θέση στην κυβέρνηση είναι πιθανόν να έχουν και οι τεχνοκράτες-πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως είναι οι κ. Βάρδας και Μουρμούρας.

Τα βήματα που θα ακολουθηθούν

Η διερευνητική εντολή διαρκεί τρεις ημέρες και σ΄ αυτό το διάστημα αναμένεται να υπάρξουν διεργασίες ανάμεσα στα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η χώρα δεν μπορεί να αντέξει και τρίτες εκλογές.

Εάν δεν διαπιστωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με βάση τις δηλώσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων ή δηλώσεις μεμονωμένων βουλευτών η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Παπούλιας οφείλει να παραδώσει τη διερευνητική εντολή στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα για τρεις ημέρες.

Εάν και η δεύτερη προσπάθεια οδηγηθεί σε αδιέξοδο μετά την πάροδο του τριημέρου τότε ανατίθεται η διερευνητική εντολή στον αρχηγό του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήρε την εντολή ο Σαμαράς: «Θα επιδιώξω κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» – Παπούλιας: Ούτε μια ώρα ακυβέρνητη η χώρα

Και τώρα οι τρεις τους – Κυρίαρχος ο Σαμαράς αλλά ρυθμιστές Βενιζέλος, Κουβέλης – Κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών; – Ακούγονται ήδη ονόματα υπουργών

K. Σημίτης: Υποχρεωμένοι να συνεργαστούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στο 99,84% της Επικράτειας νίκη της Ν.Δ. με διαφορά 2,7%

Γνωρίστε τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής-Ποιοι χάνουν την έδρα…

DJ: ως την Τετάρτη κυβέρνηση με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Πρώτο κόμμα… η αποχή – Οι νικητές και οι χαμένοι

Οι βουλευτές Επικρατείας που εκλέγονται – Μένει εκτός η Φώφη Γεννηματά

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε