Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσίπρας σε Μέρκελ: Άνγκελα, κάνε το χρέος σου! Λαγκάρντ: Εγώ είπα στον Σόιμπλε πως παίζει με τη φωτιά

Τσίπρας σε Μέρκελ: Άνγκελα, κάνε το χρέος σου! Λαγκάρντ: Εγώ είπα στον Σόιμπλε πως παίζει με τη φωτιά

– Η “ατάκα” της επικεφαλής του ΔΝΤ στον Έλληνα πρωθυπουργό που προκάλεσε ανησυχία
– Το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκελα Μέρκελ για να παρέμβει στον Σόιμπλε
– Τι υποσχέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος
– Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάντως, παραμένει αμετακίνητος ενόψει του αυριανού Eurogroup

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να δήλωνε πριν από μερικές μέρες έτοιμος να… φορέσει γραβάτα, δηλώνοντας με τον αυτό τρόπο την αισιοδοξία του για το θέμα του χρέους και για να συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας (22.05.2017) αλλά για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν… αφήνει την Αθήνα ν’ “αγιάσει”.

Μέσω της Bild και του εκπροσώπου του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έστειλε, λίγα 24ωρα πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μήνυμα στην Αθήνα ότι το Βερολίνο δεν θα συναινέσει σε καμία ελάφρυνση χρέους, όχι πριν από το 2018 όταν τελειώνει το πρόγραμμα.

Φαίνεται ότι το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού προς την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ να… χαλιναγωγήσει τον υπουργό της, “έπεσε” στο κενό. Όχι πως η ελληνική κυβέρνηση περίμενε κάτι άλλο είναι η αλήθεια. Κρατούν μικρό καλάθι γιατί ξέρουν πως ο Σόιμπλε διεκδικεί μέχρι τέλους το να… γίνει το δικό του.

Η ατάκα της Λαγκάρντ

Όταν πριν από μερικές μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στο Πεκίνο, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στην Όπερα. Οι Κινέζοι διοργανωτές έβαλαν τον Αλέξη Τσίπρα και τη Μπέτυ Μπαζιάνα να καθίσουν δίπλα στην Κριστίν Λαγκάρντ και τον σύζυγό της. Εκτός από τη… μπηχτή της Μπέτυς Μπαζιάνα που την κάλεσε να κάνει κάτι για το χρέος, η επικεφαλής του ΔΝΤ είχε συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, σύμφωνα με τη Real News, φέρεται να είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση με τη Γερμανία είναι πάρα πολύ σκληρή. «Εγώ είπα πάντως στον Σόιμπλε “παίζεις με τη φωτιά και μπορεί να τα τινάξεις όλα στον αέρα, γιατί αν δεν υπάρξει ρύθμιση για το μεσοπρόθεσμο και το χρέος, το Ταμείο θα φύγει”».

Φυσικά, η ατάκα της Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στον Αλέξη Τσίπρα για τα σχέδια του Σόιμπλε.

Το τηλεφώνημα στη Μέρκελ

Το πρωί της περασμένης Τετάρτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να τηλεφωνήσει στην Άγκελα Μέρκελ και της ζήτησε να παρέμβει για να υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ στο Eurogroup. «Άνγκελα, κάνε το χρέος σου» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Μη χάσουμε το μομέντουμ για την ελληνική οικονομία, δημιουργείται ένα σοβαρό επενδυτικό κλίμα που θα ωφελήσει την Ευρώπη».

Η Μέρκελ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, καθησύχασε τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα επιληφθεί του θέματος. Αλλά μάλλον δεν το έκανε, αν κρίνει κανείς από τα όσα διαρρέει ο ίδιος ο Σόιμπλε.

Στο Μαξίμου, πάντως, κρατούν μικρό καλάθι. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη «η Δευτέρα θα δείξει πως πραγματικά συμπεριφέρθηκε η καγκελάριος». Πάντως, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι «ο Σόιμπλε δεν θα υποχωρήσει χωρίς μάχη» και πως «εάν δεν υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup, τότε ενδεχομένως να χρειαστούν λίγες μέρες ακόμα για τη συμφωνία στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Το Σάββατο (20.05.2017), Ευρωπαίος αξιωματούχος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός έκτακτου Eurogroup μέσα στον Ιούνιο. Στις Βρυξέλλες θεωρούν πολύ πιθανό εάν δεν επιτευχθεί συνολική συμφωνία αύριο να συγκληθεί έκτακτο Εurogroup νωρίτερα από τη μεθεπόμενη τακτική συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε