Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ψήφιση των μέτρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

“Δεν υπάρχει αντιπαράθεση, ούτε με γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ούτε με τη γερμανική κυβέρνηση ως προς τον οδικό χάρτη της συμφωνίας της Μάλτας”, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ υπογράμμισε πως “τα επόμενα βήματα είναι σαφώς συμφωνημένα και σε αυτά συμφωνούν όλες οι πλευρές”.

“Στο Eurogroup της 24ης Μαίου του 2016, είχε επισημανθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Αυτό, εκτός από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, είναι προϋπόθεση και για το ΔΝΤ, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ, του οποίου τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί και η ελληνική κυβέρνηση, έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους, τα εξής:

Εάν δεν υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος που πρόκειται να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το ΔΝΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε θετικά αποτελέσματα για την μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους και γνωρίζετε, ότι προϋπόθεση για το ΔΣ του Ταμείου ώστε να εγκρίνει τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επομένως, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν με όλους τους εμπλεκομένους” υπογράμμισε.
 
Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ο προσδιορισμός των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα οποία αποτελούν, όπως είπε, αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Στα προαπαιτούμενα αυτά θα εμπεριέχονται τα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία θα ψηφιστούν. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα προσδιοριστούν τα μέτρα για το χρέος και θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία, 
 
“Εκείνο στο οποίο επιμένουμε, είναι ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα, ακριβώς επειδή αφορούν την περίοδο από το 2018 και ύστερα, θα εφαρμοσθούν μόνο υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος” υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικότερα για τα μέτρα και τα αντίμετρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,5% το 2018. Αν επιτευχθεί τότε στις αναγκαίες προβλέψεις για το 2019, θα θεωρηθεί δεδομένο το 3,5% πλεόνασμα, ενώ υπογράμμισε πως “σε αυτό το πλεόνασμα του 2018, στην πρόβλεψη που θα γίνει λίγο πριν την λήξη του έτους, θα προστεθούν 1% αρνητικά μέτρα και 1% θετικά μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, οπότε επιστρέφουμε στο 3,5% πλεόνασμα”.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, σχετική με τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από στελέχη κατά την πρόσφατη σύνοδο τη ΚΕ του κόμματος ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ενιαία και συμπαγής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα. Όπως είπε, “η συμφωνία εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και οι διαφοροποποιήσεις που υπήρξαν ήταν στο πλαίσιο του γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου”.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα και συγκεκριμένα ότι μόνο ένας από τους δράστες του συμβάντος στο Παλαιό Φάληρο ήταν πρόωρα αποφυλακισμένος, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε, ότι “το ζήτημα με τις πρόωρες αποφυλακίσεις που έχουν στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών δεν είναι καινούριο ελληνική έννομη τάξη και ο πρώτο νόμος ψηφίστηκε το 1917. Υπάρχει αυτή η πρακτική ώστε να αποσυμφορούνται οι φυλακές και να μην καταδικάζεται η χώρα, από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια” ανέφερε.

“Το γεγονός” πρόσθεσε, “ότι αυτού του είδους η πρακτική συνδέεται με την πραγματικότητα, είναι ιδεολογικού χαρακτήρα προπαγάνδα, που εφευρίσκουν συγκροτήματα Τύπου για να πλήξουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες και την αντιεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης”. Συνεχίζοντας, υπενθύμισε, ότι “σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται περίτρανα ότι την περίοδο διακυβέρνησης μετά το 2015 η εγκληματικότητα έχει περιοριστεί σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία” και συνέστησε “λιγότερο φανατισμό και μεγαλύτερη προσήλωση στα συνταγματικά δικαιώματα, λιγότερες φωνές και περισσότερη ηπιότητα, όταν συζητάμε θέματα που αφορούν την αντιεγκληματική πολιτική”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε