Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Τζανακόπουλος: Επέκταση του κόφτη δεν είναι και επέκταση του Μνημονίου…

Τζανακόπουλος: Επέκταση του κόφτη δεν είναι και επέκταση του Μνημονίου…

Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την προσθήκη ότι πρέπει όλοι κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», αφού απέρριψε, ξανά, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία. Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει άλλωστε τον Αύγουστο του 2018.

Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times, επιτέθηκε στους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού συστήματος: θέλει θράσος να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξωθεσμικές παρεμβάσεις είπε θυμίζοντας τα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας στη «μάχη» κατά της διαφθοράς. Και στο μεγάλο θέμα των ημερών, την κατάσταση στην Τουρκία, παράλληλα με τη «μεγάλη ανησυχία» και τον αποτροπιασμό που εξέφρασε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και στα δύο ανοιχτά θέματα, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Αναλυτικά και ξεκινώντας από τη διαπραγμάτευση: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτή αποτυπώνεται, όπως είπε, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην υπεραπόδοση εσόδων, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας- δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις από κανέναν, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Όποια, περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα».

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει άμεσα, θετικές εξελίξεις, άλλωστε «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες», συμπλήρωσε. Όμως, σημείωσε με έμφαση, «αρκεί να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας». Είναι, από την άλλη, θετικό ότι εκτός από την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων, έχει την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα.

Ταυτοχρόνως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το εάν η τυχόν επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» συνεπάγεται και επέκταση του προγράμματος: «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ’ αυτού», ήταν η απάντηση του υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα ανοιχτά π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξάλλου, «δεν έχουμε καταλήξει στο δημοσιονομικό “μονοπάτι” μετά το πρόγραμμα, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο». Και ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε κάτι που το αναφέρει συχνά: «Ώσπου να συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε» είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύπλοκη και εξαιρετικά τεχνική.

Ερωτηθείς για πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει εξωθεσμικές παρεμβάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όμως η μονομέρεια των πηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε