Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βαριές κουβέντες στη Βουλή για την οικονομία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το 2008,το οποίο υπερψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής υπεραμύνθηκαν της πρότασης της κυβέρνησης για την εξεταστική, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα βήμα προς την διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία, στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, με δημοσιονομικές αλχημείες, ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση απέδωσε στην κυβέρνηση προσπάθεια αποπροσανατολισμού, ενόψει νέου πακέτου επώδυνων μέτρων που ετοιμάζει, υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ από το 1980.

Το ΚΚΕ επιτέθηκε και στα δύο κόμματα εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν στήσει σκόπιμα ένα δικομματικό παιχνίδι, πίσω από το οποίο κρύβουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους. Ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για «κακή στιγμή και κακή εικόνα της χώρας να ανοίξει τώρα θέμα με τους διαχρονικά «μπαταχτσήδες», ενώ η έρευνα θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης». Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσπάθεια πόλωσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ώστε να μην έρχονται στο προσκήνιο οι πελώριες ευθύνες τους για την κοινωνική κατεδάφιση».

«Πέρα από τις δημοσιονομικές δυσκολίες, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας. Όταν σε αμφισβητούν κατά πρόσωπο κι έξω και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό τροφοδοτεί ακραία και εξωπραγματικά σενάρια. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πειστούν από τα αποτελέσματα που θα έχουμε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει κατά γράμμα αυτά που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και, σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η έλλειψη αξιοπιστίας είναι ένα στίγμα που ταλανίζει τη χώρα και είναι δύσκολο να εξαφανιστεί»,τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Σαχινίδης.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ χρόνια υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών γιατί, όπως είπε, με τις δηλώσεις τους έδωσαν μήνυμα στις αγορές να βαράνε την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να διαψεύσει αν θα αυξήσει το ΦΠΑ στο 21% και στο 15% στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ότι μπορεί να καταργήσει τον 14ο μισθό.

«Αιδώς Αργείοι. Ντροπή, Φαρισαίοι υποκριτές της ΝΔ για την κατάντια στην οποία οδηγήσατε τη χώρα. Και έρχεστε στη Βουλή με θράσος να γίνετε τιμητές της αξιοπιστίας της χώρας», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και πρόσθεσε:

“ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπεύθυνοι στο παιχνίδι αυτό του αποπροσανατολισμού. Ενώ λεκτικά τσακώνονται για το ποιος ευθύνεται περισσότερο ή λιγότερο και οι δυο συμφωνούν στο αντιλαϊκό τσουνάμι. Στο όνομα της ΕΕ ποδοπατάτε τον ελληνικό λαό βάζοντας τον στο κρεβάτι του Προκρούστη», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. 

«Εμείς διαφωνούμε στο να ανοίξει τη δεδομένη στιγμή, με Εξεταστική, αυτό το μεγάλο ζήτημα για τα οικονομικά στοιχεία. Η συγκεκριμένη στιγμή είναι κακή για τη χώρα και την εικόνα της προς τα έξω. Μπορεί η έρευνα να γίνει σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο ρίσκο. Δεν είναι δεδομένο το πως θα αντιδράσουν οι ξένοι οίκοι. Αν θα το δουν θετικά ή θα πουν ότι διαχρονικά στην Ελλάδα είναι «μπαταχτσήδες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

«Έρχεται νέο πακέτο μέτρων. Στο φαύλο αυτό κύκλο θα είναι και ο 14ος μισθός. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πάει να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από τις κοινωνικές κατακτήσεις. Αυτή είναι η αδιέξοδη πολιτική σας, που είναι σε ευθεία γραμμή με των προηγούμενων κυβερνήσεων. Γι’ αυτό και με ένα ευτελή και κακότεχνο τρόπο κάνετε μαζί με ΝΔ κίνηση πόλωσης, ώστε να μην έρχονται το προσκήνιο οι πελώριες ευθύνες σας για την κοινωνική κατεδάφιση και την ιδιότυπη κατοχή που οδηγήσατε τη χώρα», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε