Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Βαρουφάκης: “Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο”!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Κατάμεστη είναι κάθε Πέμπτη απόγευμα, εδώ και τρεις εβδομάδες, η αίθουσα 11 του 5ου ορόφου του κτιρίου της Νομικής Σχολής στην οδό Σόλωνος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη στα αμφιθέατρα.

Επιστροφή που ήρθε μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας, λόγω της ανάληψης του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Οικονομικών, τον Γενάρη του 2015 και των επιστημονικών αδειών που είχε λάβει.

Τεράστια προσέλευση και… βόμβα (κυρίως) για Τσίπρα!

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News, στις δύο διαλέξεις που έχει δώσει μέχρι στιγμής, στην αίθουσα επικρατούσε το αδιαχώρητο. Οι δοιτητές περίμεναν υπομονετικά τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος άργησε περίπου 20 λεπτά. “Υπήρχε τέτοιος συνωστισμός που ίσα – ίσα κατάφερνες να τον διακρίνεις στην έρδα. Ήταν εκατό άνθρωποι σε μια αίθουσα που χωράει εξήντα. Όταν πέρασε η πρώτη μισή ώρα, μείναμε τελικά 50 άτομα“, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Μιτάι, τεταρτοετής φοιτητής.

Αυτό, όμως, που αναφέρει άλλος φοιτητής που έχει επιλέξει το μάθημά του, είναι και το πιο ενδιαφέρον, αφού μεταφέρει την εξής δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών: “Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει διαβάσει το μνημόνιο“! Το ίδιο μάλιστα φέρεται να είπε και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ αντίθετα επεσήμανε: “Η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει τα μνημόνια απ’ έξω κι ανακατωτά, γι’ αυτό είναι τόσο ενημερωμένη στις διαπραγματεύσεις“!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πάντως, λέει ο φοιτητήες, τονίζει πως δεν έχει όρεξη να ανοίξει κανένα θέμα περί της πολιτικής του πορείας. “Τώρα γύρισα για να διδάξω, πολιτική έκανα το 2015“, λέει συγκεκριμένα.

Ο Γρηγόρης Μιτάι αποκαλύπτει και τα πρώτα λόγια του πρών “τσάρου” της οικονομίας, μόλις μπήκε στην αίθουσα, ντυμένος casual και κρατώντας στα χέρια, όπως πάντα, το κράνος του: “Πίσω στην αγαπημένη μου αίθουσα“.

“Παραδίδει ασταμάτητα μάθημα, χωρίς διάλειμμα. Όμως, ενδιάμεσα αναλύει και άλλα πράγματα εκτός θέματος, που είναι πολύ ενδιαφέροντα. Μάλιστα, την τελευταία φορά που είχε αναλάβει ένα παιδί να κάνει μια παρουσίαση θέματος, τον άφησε να μιλήσει όση ώρα ήθελε, χωρίς να τον διακόψει”, προσθέτει ο Βασίλης Γούρναρης, φοιτητής του Οικονομικού.

“Έπρεπε να είχα παραιτηθεί στις 20 Φεβρουαρίου”

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, λοιπόν, έχει επιστρέψει για τα καλά στα αμφιθέατρα και αν κρίνουμε από τη δήλωσή του στον Real FM πριν λίγο καιρό, ίσως και να έχει μετανιώσει που αυτό έγινε τώρα. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει πως ενδεχομένως να έπρεπε να είχε παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου…

“Την 20ή Φεβρουαρίου υπήρχε μια συμφωνία στο Eurogroup για την εύρεση ενός κοινού τόπου. Υποτίθεται ότι για πρώτη φορά -και ήταν μεγάλη επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- αναφέρθηκε το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κριθεί σύμφωνα με έναν κατάλογο μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ίδια. Αυτό δύο ημέρες μετά η τρόικα το πήρε πίσω. Εκεί ήταν το λάθος μου, ότι επειδή το πήρε πίσω προφορικά και όχι γραπτά, θεώρησα ότι εφόσον πορευτούμε ενωμένοι θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για να το επιβάλουμε. Δυστυχώς, δεν πορευτήκαμε ενωμένοι, αλλά αυτό δεν μπορούσα να το ξέρω από πριν…” τόνιζε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: Real News

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε