Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Βάζουν… φρένο στη μεταφορά μεταναστών από τα νησιά! Δρίτσας: Έχουμε σχέδιο

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται είτε το ιδιότυπο hot spot του Πειραιά, είτε στην πλατεία Βικτωρίας είτε κατά μήκος των εθνικών οδών γιατί πάνε με τα πόδια στην Ειδομένη, η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει… “κόφτη” στη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Αυτό που μέχρι τώρα ήταν ανεπίσημη οδηγία, έγινε επίσημη θέση δια στόματος του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα!

Ο κ. Δρίτσας, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (26.02.2016) στην ΕΡΤ, το Mega και τον ΣΚΑΙ, έκανε λόγο για “σχέδιο επιβράδυνσης μεταφοράς των μεταναστών από τα νησιά”. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα πλοία δεν θα φεύγουν από τα νησιά με προορισμό τον Πειραιά, άλλωστε ήδη το πρωί έφτασαν δυο καράβια με πρόσφυγες και μετανάστες από Μυτιλήνη και Χίο.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας, το σχέδιο “επιβράδυνσης” των μεταναστευτικών ροών, που αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη (25.02.2016) στο υπουργείο Ναυτιλίας, προβλέπει πως αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος, τα πλοία δεν θα ξεκινούν από τον Πειραιά! Σε αντίθετη περίπτωση, είπε, τα δρομολόγια θα γίνονται κανονικά…

Το σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στον Περαιά θα είναι διάρκειας τριών ημερών, σήμερα και το Σαββατοκύριακο δηλαδή. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Δρίτσα, στόχος της κυβέρνησης είναι είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημεία της χώρας.

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο εκκινήσεις, επισήμανε ο κ. Δρίτσας. Η μία είναι, οι εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

“Δεν θα δημιουργήσουμε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση στα νησιά. Πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο”, είπε ο υπουργός, ενώ ήδη η απόφαση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα νησιά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε