Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Αν δεν έβαζε θέμα δημοψηφίσματος ο Γ.Παπανδρέου πιθανόν να ήταν ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”

Βενιζέλος: “Αν δεν έβαζε θέμα δημοψηφίσματος ο Γ.Παπανδρέου πιθανόν να ήταν ακόμη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ”

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα χρειάζεται να γίνει δημοψήφισμα.

Πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο είναι να καλυφθεί το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM» και απέδωσε την αδυναμία στην επιδείνωση της ύφεσης. Πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα και των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν οι προβλέψεις της τρόικας, οι οποίες διαψεύδονταν και κάθε φορά χρειάζονταν προσαρμογές.

Αν η δημοσιονομική προσαρμογή «απλωθεί» σε 4,5 χρόνια, από σήμερα, ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα είναι περισσότερο εφικτός, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε ότι είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι. Θεώρησε πολύ σημαντικό να μπορέσει η Ελλάδα να συγκροτήσει από μόνη της ένα νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Πρέπει, σημείωσε, να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και να το εντάξουμε σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τον κίνδυνο που συνεπάγεται η μη έγκριση της επιτάχυνσης καταβολής των δόσεων του δανείου και αναφέρθηκε ειδικότερα στη δόση των 6,5 δισ., καθώς, όπως είπε, αν δεν μπορέσουμε να εξοφλήσουμε υποχρεώσεις μας, να επιστρέψουμε τον ΦΠΑ και να απεμπλακούν τα μεγάλα έργα, τα πράγματα θα παραμείνουν στη σημερινή κατάσταση, αλλά οι δείκτες το Νοέμβριο θα είναι χειρότεροι.

Όλα αυτά, υπογράμμισε, δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, όπως δεν μπόρεσε να τα κάνει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχοντας απέναντί της την «αντιμνημονιακή ΝΔ» και τα άλλα κόμματα. Ερωτηθείς αν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οκονομικών Γιάννη Στουρνάρα, απάντησε ότι δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντως, αν και αποδοκίμασε εμμέσως την επίμαχη δήλωσή του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει προγραμματικές δηλώσεις τις οποίες ανέγνωσε ο πρωθυπουργός, έχει και προγραμματική συμφωνία των κομμάτων και αυτά είναι που ισχύουν.

Σχετικά με την προσπάθεια ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν ενοχλείται από την απροθυμία στελεχών να συμμετέχουν σε όργανα όπως η Πολιτική και η Οργανωτική Γραμματεία. Είπε, επίσης, ότι όποιος θέλει να κάνει κόμμα και να δοκιμαστεί στο λαό, μπορεί να τα πράξει.

Επανέλαβε ότι η πρόσκληση για συμμετοχή στη διαδικασία ανασύστασης, πέραν της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων Πράσινων, απευθύνεται και στις διάφορες κινήσεις τις οποίες κάλεσε, πάντως, να ξεκαθαρίσουν αν συγκροτούνται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και επιθυμούν να έχουν μία δικτύωση, εντός του Κινήματος, ή αν είναι κινήσεις εκτός ΠΑΣΟΚ και θέλουν να συμμετέχουν στο διάλογο.

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε και για όσα αναφέρονται σε κυριακάτικο δημοσίευμα για τη στάση που τήρησε στις Κάννες και για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αρνήθηκε την ορθότητα των αναφερομένων, μίλησε για μυθοπλασία και παρέπεμψε σε περιοδικά τύπου «Φαντάζιο». Επισήμανε ότι διαφωνούσε εξ αρχής με το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ μέσω ενός δημοψηφίσματος. Την ίδια στάση τηρεί και τώρα ο κ. Βενιζέλος, όταν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως ούτε σήμερα χρειάζεται δημοψήφισμα. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι το θέμα αυτό δεν είναι στο τραπέζι και δεν πρέπει να είναι, ενώ συμπλήρωσε ότι αν δεν είχε τεθεί το θέμα του δημοψηφίσματος πιθανόν ο Γιώργος Παπανδρέου να παρέμενε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε άψογες τις προσωπικές του σχέσεις με τον προκάτοχό του, με τον οποίο, όπως είπε, έχει «στενότατη επαφή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ούτε Λοβέρδος, ούτε Διαμαντοπούλου στα νεα όργανα του ΠΑΣΟΚ – Όλα τα ονόματα – Πολιτική

Αρχίζουν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ! – Πολιτική

Η μάχη χαρακωμάτων άρχισε! Όσα είδαμε ήταν μόνο η αρχή! – Τα στρατόπεδα στην Βουλή – Θα ζήσουμε αντιπαραθέσεις χωρίς έλεος – Πολιτική

Σαρώνονται επιδόματα, συντάξεις και εφάπαξ – Ποιοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες περικοπές

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε