Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Δεν μπλοφάρουμε – Η συζήτηση δεν γίνεται με χαρτοπαικτικούς όρους”

“Θα κάνουμε σκόντο, ή φεύγουμε μπροστά;”, διερωτήθηκε μιλώντας σήμερα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ως θετική τη συμφωνία της ΝΔ στην επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2012.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί μία επικίνδυνη διεθνή κατάσταση, στην οποία η ίδια είναι ένας μικρός συντελεστής και απέδωσε σε οικονομικά κέντρα και στις περιβόητες αγορές την προσπάθεια “να καταστήσουν την Ελλάδα μοχλό για την αμφισβήτηση της Ευρωζώνης”. “Μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου καποια συμφέροντα επιχειρούν να την καταστήσουν αδύναμη για να παίρνει αποφάσεις”, υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος συμπλήρωσε λέγοντας πως “δεν είναι εύκολες για κανένα αυτές οι αποφάσεις. Αν δεν τις παίρναμε, η Ελλάδα θα ήταν ο εύκολος στόχος” και έθεσε το δίλημμα που πρέπει να απαντηθεί: “Είτε θα θωρακίσουμε τώρα τη χώρα, είτε θα παρατείνουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, με όποιες συνέπειες υπάρξουν”.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά:

“Εάν κερδηθεί τώρα το στοίχημα, θα μας καταλογίζουν ότι περικόψαμε συντάξεις. Αν δεν κερδηθεί, τότε η χώρα θα γυρίσει δεκαετίες πίσω, με ιστορικό και εθνικό κόστος”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών ανέλυσε διεξοδικά τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες, που επικρατούν στις χώρες της ΕΕ, επανέλαβε τους λόγους που υστέρησαν τα έσοδα και αντέκρουσε την κριτική ότι επήλθε ρήξη στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, λέγοντας ότι “με την Τρόικα τα πράγματα έγιναν όπως τα είπαμε εγώ και ο Ολι Ρέν” και πρόσθεσε: “Δεν μπλοφάρουμε – Η συζήτηση δεν γίνεται με χαρτοπαικτικούς όρους”.

Παραδέχθηκε ακόμη ότι το 2012 η ύφεση θα παραμείνει, αλλά θα είναι μικρότερη, επαναλαμβάνοντας, όπως και στη Θεσσαλονίκη, ότι “ο Σεπτέμβριος και Οκτώβριος θα είναι “κολασμένοι” μήνες για να περάσει από τα Κοινοβούλια η απόφαση της 21ης Ιουλίου” και ακόμη ανέφερε ότι είναι πολύ θετικές οι μέχρι τώρα απαντήσεις για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI.

Ο Ευ.Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στις 22 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΔΝΤ και τόνισε ότι σε περίπτωση που επικυρωθεί μέχρι 31 Οκτωβρίου, η συμφωνία του Ιουλίου, “θα πέσει χρήμα 7 δισ. στην αγορα και θα γίνει εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βουλευτές σε Παπανδρέου: “Τόσα χρόνια τι κάναμε;”

“Κάποιοι θέλουν να βγούμε από το ευρώ”, είπε ο Παπανδρέου στους βουλευτές του

Ασυνέπεια χωρίς όριο – Μιαμιση ώρα στήσιμο στους βουλευτές από τον πρωθυπουργό

Λεπτό προς λεπτό: Η ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε