Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Οφείλουμε μία συγνώμη στους πολίτες για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ – Στόχος μας τώρα είναι η νίκη”

-Θρίλερ με τη συγκέντρωση υπογραφών
– Αποθεώθηκε ο Βενιζέλος όταν ανέβηκε στο βήμα
– Έχει την στήριξη Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδή, Γεννηματά και Διαμαντίδη
– “Χρήστο γερά και πάντα αριστερά” φώναζαν νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ
– Επίθεση με γιαούρτι δέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Με το σύνθημα “το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό” και ένα θερμό χειροκρότημα υποδέχτηκαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ  στην αίθουσα της εθνικής συνδιάσκεψης όταν ανέβηκε στο βήμα για την ομιλία του.

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου θεσμικού και πολιτικού πλαισίου, που δεν θα επιτρέψει να ξαναζήσει η χώρα την περιπέτεια που ζει, υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χρειάζεται να ξαναγράψουμε ένα νέο εθνικό συμβόλαιο, είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας πως μετά τη χθεσινή, ιστορική, όπως είπε, απόφαση διαμορφώνονται οι πραγματικές προϋποθέσεις επανόδου της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιστορική γιατι ελαφρύναμε τις επόμενες γενιες αφαιρώντας 100 δισ. χρεους, είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα απέφυγε οριστικά τη χρεοκοπία. Χθες, αποκαταστήσαμε με τη βοήθεια των εταίρων και των πιστωτών μας και χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού μια αδικία που είχε γίνει εις βάρος των επόμενων γενιών, τόνισε.

«Χθες, συνετελέσθηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην παγκόσμια ιστορία», πρόσθεσε, παρατηρώντας ότι ο πλανήτης βλέπει πλέον την Ελλάδα διαφορετικά. Η βλάβη που έχει επέλθει στη διεθνή επωνυμία της χώρας, είπε ο κ. Βενιζέλος, αρχίζει σιγά σιγά να αντιστρέφεται.

Να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, είπε ο κ. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας πως όσοι ζουν στην πλάνη της επαναδιαπραγματευσης είναι μακριά από την πραγματικότητα. Χαίρομαι που εγκαταλείφθηκε η ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης, ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει «να μετατρέψουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ σε ένα γνήσια λαϊκό και πατριωτικό κίνημα». «Πικράναμε το λαό, αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας», είπε χαρακτηριστικά και απηύθυνε πρόσκληση συστράτευσης «σε όλους αυτούς πουν θα έπρεπε να είναι μαζί μας και θα είναι μαζί μας».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα μεγάλο συγγνώμη στους Έλληνες πολίτες. Χθες η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία, από χθες άρχισε η αλλαγή της εικόνας της χώρας, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Επιθέση, εξαπέλυσε στα Μέσα ενημέρωσης αλλά και στη ΝΔ  νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Με μία σύντομη αναφορά των πρώτων ετών της πολιτικής του διαδρομής ξεκίνησε την ομιλία του περιγράφοντας την «επόμενη μέρα» πρόσθεσε.

«Ο αγώνας δεν τελείωσε, είμαστε όμως σε έναν δρόμο που μας πάει εκεί που πρέπει». Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την συνεισφορά της κυβέρνησής του στο να καταλήξει η χώρα σε αυτό «το θετικό αποτέλεσμα», αναφερόμενος στο κούρεμα του χρέους.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι «μίζερα» στήριξε τελικά την κυβέρνηση Παπαδήμου, αφού επί δύο χρόνια υπονόμευε κάθε προσπάθεια.

Τόνισε δε ότι σήμερα το δίλημμα για τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο είναι «δημοκρατία ή βαρβαρότητα» αναφερόμενος στη μετακίνηση των κέντρων λήψης αποφάσεων από τις κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια στο «κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα».

«Θα είμαστε και πάλι μαζί στον κοινό αγώνα. Από μετερίζια, διαφορετικά αλλά και πάλι κοντά». «Τα τελευταία χρόνια βρέθηκα σε ρόλους που με έφεραν σε απόσταση και σε ρόλους δύσκολων αποφάσεων. Αλλά, περισσότερο, σε απόσταση που διάνυσα για να αντιμετωπίσω τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων ετών».

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε μεγάλη ανάσα την ιστορική μείωση του χρέους και ευχαρίστησε υπουργούς, αφανείς τεχνοκράτες καθώς και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

O Γιώργος Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση και στα Μέσα Ενημέρωσης λέγοντας χαρακτηριστικά “μην αγοράζετε τα όσα σας λένε τα ΜΜΕ, η τρόικα, οι εταίροι και οι δανειστές μας”.

Μάλιστα στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο περιστατικό με τον τραγουδιστή Νταλάρα ενώ άφησε αιχμές για το τηλεοπτικό κανάλι Mega. Δείτε εδώ την σχετική είδηση και βίντεο.

“Χρήστο γερά και πάντα αριστερά”. Με αυτό το σύνθημα ομάδα νεολαίων υποδέχθηκε στο βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης τον Χρήστο Παπουτσή.

“Προφανώς θέλουμε ανταγωνιστικότητα, αλλά που το βρήκαμε γραμμένο πως αυτό γίνεται με μείωση των μισθών”, αναρωτήθηκε και μίλησε για επενδύσεις και ανασυγκρότηση του κράτους. Χαρακτήρισε το PSI ανάσα, επισήμανε ότι είναι εξέλιξη δύο χρόνων προσπαθειών του Γιώργου Παπανδρέου και της πολύμηνης προσπάθειας του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά δεν αρκεί για την έξοδο από την κρίση. Επανέφερε έτσι στο προσκήνιο τη θέση του 2009 για αναθέρμανση της οικονομίας και έθεσε μία επιπλέον προϋπόθεση: την πολιτική σταθερότητα.

Ο Χρήστος Παπουτσής αρνήθηκε το διαχωρισμό μεταρρυθμιστών- λαϊκιστών και είπε ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν αφορά προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά το συμφέρον και την προοπτική του λαού. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ο χώρος συγκέντρωσης του κέντρου και της αριστεράς,είπε θέτοντας τον δικό του στόχο για την επόμενη περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, πήρε αποστάσεις από τις πειθαρχικές κυρώσεις στη Βουλή και τους συμβιβασμούς της προηγούμενης περιόδου. Μία έμμεση αναφορά στους διαγραφάντες, οι οποίοι σχεδιάζουν νέο κόμμα. Η μάχη πρέπει να δοθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ, ήταν το μήνυμά του προς αυτούς.

Μετά από δυόμισι χρόνια προσπάθειας κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια και πρόσθεσε ότι «ο φαύλος κύκλος της ύφεσης δεν μπορεί να σπάσει μέσα από μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική». Είπε επίσης ότι «η ολοκλήρωση του PSI είναι αποτέλεσμα και των θυσιών του ελληνικού λαού», ενώ επισήμανε ότι είναι αναγκαία η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή.

“Η αποδοχή του μνημονίου δεν σημαίνει ότι τελείωσε η πολιτική στην Ελλάδα για την επόμενη 5ετία. Πρέπει όμως να είμαστε αξιόπιστοι στις δεσμεύσεις μας. Στηρίζω αποφασιστικά το οικονομικό πρόγραμμα της χωρας και τη μείωση του χρέους. Χρειάζονται όμως αναπτυξιακά και κοινωνικά ισοδύναμα μέτρα όπως είναι η μείωση δόσεων στα δάνεια ανάλογη με την μείωση του μισθού, όχι σε νέα αύξηση των τιμολογίων, όχι άλλα οριζόντια μέτρα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, πλαφόν στα βασικά είδη διατροφής, διασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος” είπε ο κ.Παπουτσής.

Επίθεση με γιαούρτι στον Βενιζέλο

Γιαούρτι πέταξε στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ένας συνταξιούχος σύνεδρος του κινήματος. Ενώ ο κ.Βενιζέλος ήταν μέσα στην αίθουσα και προχωρούσε για να βγει από αυτήν μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, ένας συνταξιούχος τον πλησίασε και του πέταξε γιαούρτι ενώ του φώναζε θυμωμένος για τις περικοπές στις συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών αποχώρησε από την αίθουσα για να άλλαξει αφού σε λίγο θα μιλήσει στην Εθνική Συνδιάσκεψη. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Οι υποψήφιοι για την προεδρία

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τον τρόπο με το οποίο θα αναδειχθούν.

Δηλαδή με υπογραφές, δια ανατάσεως των χειρών ή με πολιτική απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη που βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου που θα ξεκινήσει με βάση το πρόγραμμα στις 12 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ανακηρυχθούν επισήμως οι υποψηφιότητες για ντη προεδρία του κόμματος ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μαρτίου.

Η πλευρά Βενιζέλου σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανένδοτη στο θέμα των 94 υπογραφών που απαιτούνται για την κατάθεση της υποψηφιότητας. Στενοί συνεργάτες του λένε μάλιστα ότι έχει ξεπεράσει τις 200! Να σημειωθεί επίσης δε δέχεται σε καμία περίπτωση να υπάρξει τρίτη υποψηφιότητα, όπως αυτή του Στέφανου Τζούμακα, όταν μάλιστα δεν έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές.

Ο ίδιος ο Χρήστος Παπουτσής εμφανίζεται πιο «χαλαρός» καθώς υποστηρίζει ότι το ζήτημα των υποψηφιοτήτων είναι πολιτικό και τη σχετική απόφαση θα πάρει η Επιτροπή Ανωμερίτη. Πάντως παρά τα όσα λέγονται περί δυστοκίας του στη συλλογή υπογραφών υποστήριξης τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν  ότι θα τις έχει τις υπογραφές υποστήριξης, και προσπαθεί να «διασώσει» πολιτικά και την υποψηφιότητα Τζουμάκα.
Ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, θα μιλήσει αύριο, ενώ χθες συναντήθηκε με τον Γ. Παπανδρέου και τον γραμματέα Μ. Καρχιμάκη στους οποίους ανέπτυξε το σκεπτικό του λέγοντας ότι οι υποψηφιότητες είναι πολιτικές και ότι «υπογραφές βάζαμε στη Χούντα».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι 377.

«Η χώρα και το ΠΑΣΟΚ χρειάζονται σήμερα ηγεσία με γνώση, εμπειρία, ικανότητα και αποδεδειγμένο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο εθνικό χρέος. Για αυτό και με δεδομένη την προσφορά και τη συμβολή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, καθώς και την τοποθέτησή του στην Εθνική Συνδιάσκεψη, στηρίζω την υποψηφιότητά του».

Αυτά δήλωσε αμέσως μετά την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αννα Διαμαντοπούλου.

«Έχοντας συνεισφέρει με την άποψη μου στην ανάγκη βαθιάς μεταρρυθμιστικής πολιτικής και με την πρόταση μου για την κρίση και το εθνικό σχέδιο για την Ελλάδα που παράγει, πιστεύω και ελπίζω στην ανάγκη σύνθεσης και κοινής δράσης με στόχο την αναδιοργάνωση του ΠΑΣΟΚ και την εκ νέου πλειοψηφική έκφραση της δημοκρατικής παράταξης, ανατρέποντας το σημερινό εκλογικό τοπίο. Η μάχη έτσι μπορεί να κερδηθεί», πρόσθεσε.

Λίγο πριν την έναρξη της Εθνικής Συνδιάσκεψης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε δήλωση με την οποία στηρίζει την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Την στήριξη τους προς τον Ευάγγελο Βενιζελό εξέφρασαν και η κ.Φώφη Γεννηματά και ο κ.Γιάννης Διαμαντίδης.

Από την άλλη η νεολαία του ΠΑΣΟΚ έχει συγκεντρώσει 2.500 υπογραφές μελών της από όλη την Ελλάδα και με ένα κείμενο υπό τον τίτλο “Νέα μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα, Νέα Κεντροαριστερά”, δηλώνει πως δεν στηρίζει κανέναν από τους υποψηφίους.

Πάντως το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος έχει αποφασίσει πως εκλογές θα γίνουν ακόμη και με ένα υποψήφιο. Δείτε τη σχετική είδηση

  Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος θα γίνει αύριο, Κυριακή.

Οι εργασίες του Σαββάτου ξεκίνησαν στις 12:50 δηλαδή με δύομιση ώρες καθυστέρηση, ως συνήθως πάνε με ώρα ΠΑΣΟΚ!

Αρκετά αργοπορημένοι και με μικρή διαφορά έφτασαν στον χώρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μπαίνοντας στην αίθουσα ο Γιώργος Παπανδρέου καταχειροκροτήθηκε σε αντίθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κάθισε δύο θέσεις πιο μακρυά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής κάθεται δίπλα στον υπουργό Οικονομικών.

Την πλήρη στήριξη και την αλληλεγγύη των Eυρωπαίων, αλλά και των ανά τον κόσμο Σοσιαλιστών προς την Ελλάδα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και προς τον νυν και τον επόμενο πρόεδρο του Κινήματος, εξέφρασαν στον χαιρετισμό που απηύθυναν οι Χανς Σβόμποντα και Λουίς Αγιάλα, κατά την έναρξη των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ.

    Μιλώντας στα ελληνικά, ο πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, για τη «μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από τα αδιέξοδα».

    «Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, θα τα καταφέρουμε» τόνισε και σημείωσε ότι η χώρα είναι μέρος της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και έτσι θα παραμείνει.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λ. Αγιάλα, σ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε