Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βενιζέλος για Αλβανία: Προτεραιότητα της προεδρίας μας να προχωρήσει η ένταξή σας στην ΕΕ

Βενιζέλος για Αλβανία: Προτεραιότητα της προεδρίας μας να προχωρήσει η ένταξή σας στην ΕΕ

Την πρόθεση της Ελλάδας να βοηθήσει την Αλβανία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι θα επανεργοποιηθούν οι κοινές τεχνικές επιτροπές που προβλέπει η ισχύουσα συνθήκη φιλίας του 1996, ενώ τόνισαν ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θα είναι ο βασικός άξονας για την επίλυση όλων των εκκρεμών προβλημάτων.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας ότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας από την ΕΕ στην Αλβανία θα αποτελέσει προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας και εξέφρασε τη χαρά του για τις πολύ καλές σχέσεις και συχνές συναντήσεις, πρόσφατα, με τον κ. Μπουσάτι.

“Μία από τις βασικές προτεραιότητές μας είναι να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας εντός του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας και ως εκ τούτου οι δύο χώρες μας θα συνεργαστούν στενά” είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη Απριλίου.

Αναφερόμενος στο θέμα των τοπωνυμίων στα διαβατήρια των παιδιών αλβανικής καταγωγής που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είπε ότι χαιρετίζει τη δήλωση του ομολόγου του, ότι “το ζήτημα δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, αλλά είναι απλά ένα τεχνικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί”.

Ως προς το ζήτημα του προσδιορισμού των θαλάσσιων συνόρων, οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι το θέμα θα επιλυθεί με κύριο άξονα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών.

Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε αργά χθες το βράδυ με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενώ σήμερα θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι, τον αντιπρόεδρο της Βουλής και πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλεζίμ Μπάσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων για την ονομασία συμφώνησαν Βενιζέλος – Γκρούεφσκι

Βενιζέλος για Ουκρανία: Υποχρέωση όλων να σταματήσει η βία στην Ουκρανία

Το θράσος του Σκοπιανού ΥΠΕΞ για Βενιζέλο: Ίσως δεν του άρεσε το φόντο…!

Γερμανικές αποζημιώσεις: στα χέρια του Ε. Βενιζέλου το πόρισμα

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε